Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η Εφη Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι το 2012 ο κατώτατος μισθός μέσα σε μια νύχτα περικόπηκε κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, με επιλογή της τότε κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Πέρασε» με ευτράπελα η αύξηση του κατώτατου μισθού

Το πρώτο σημαντικό βήμα για την πολυαναμενόμενη αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού έγινε χθες από το Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες, ώστε τον προσεχή Ιανουάριο του 2019 να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα ημερομίσθια, αφού προηγηθούν οι προβλεπόμενες διαβουλεύσεις.

Την κυβερνητική πρωτοβουλία στήριξαν, εκτός των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ενωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ καταψήφισε, ενώ Ποτάμι και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών».

Οπως είπε η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, πρόκειται για την υλοποίηση «της κορυφαίας δέσμευσης που αναλάβαμε απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχουν επεκταθεί επτά κλαδικές συμβάσεις που καλύπτουν περίπου 200.000 μισθωτούς σε όλη τη χώρα.

Αφού άκουσε τις αιχμηρές τοποθετήσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, η υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι το 2012 ο κατώτατος μισθός μέσα σε μια νύχτα περικόπηκε κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, με επιλογή της τότε κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ (Παπαδήμου).

«Αυτές οι δύο ολέθριες επιλογές συνέτριψαν το εισόδημα των εργαζομένων και εκτίναξαν και την ανεργία στο δυσθεώρητο 27,9% στα μέσα του 2013» τόνισε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι η θέση της σημερινής κυβέρνησης είναι πως η έξοδος από το Μνημόνιο πρέπει να συνδυαστεί με τη θωράκιση της εργασίας και τη «θέσπιση ενός ενιαίου ενισχυμένου αυξημένου κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζόμενους χωρίς δυσμενείς ρατσιστικές ηλικιακές διακρίσεις».

Παρ’ όλο που η Ν.Δ. έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης του υποκατώτατου που η ίδια ψήφισε, αλλά όχι της αύξησης της κατώτατου αν δεν συμφωνούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, ο προκάτοχος της κ. Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας επί κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε... ικανοποιημένος και δικαιωμένος από την τροπολογία.

«Σήμερα χειροκροτείτε τον νόμο που καταγγέλλατε και χαρακτηρίζατε αντιεργατικό και έκτρωμα. Αυτό λέγεται επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στη λογική, στον ρεαλισμό και στην υπευθυνότητα και τη χαιρετίζουμε» είπε μεταξύ άλλων.

Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος (Ν.Δ.) έκανε λόγο για «φούμαρα» και εκτίμησε ότι «δεν θα δουν επί των ημερών σας αύξηση οι εργαζόμενοι. Ούτε ένα ευρώ δεν θα πάρουν με την υποκρισία αυτής της κυβέρνησης».

Ο Κώστας Τζαβάρας (Ν.Δ.) κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό, καθώς, όπως είπε, «υιοθετεί τον νόμο του δεύτερου μνημονίου, αφού τον κατώτατο μισθό θα τον καθορίζει το κράτος και όχι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είστε ιδεολόγοι του κρατισμού, χωρίς όρια και χωρίς προσχήματα».

Ποια δικαίωση;

Αμεση ήταν η απάντηση της υπουργού Εργασίας προς τους βουλευτές της Ν.Δ. «Εγώ δεν κατανοώ πώς μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο το στέλεχος ενός κόμματος που μείωσε τον κατώτατο μισθό σε μια νύχτα κατά 22%, που θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό, που κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας» αναρωτήθηκε με νόημα η Εφη Αχτσιόγλου.

Αλλωστε, όπως είπε, «ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και έχει δηλώσει καθαρά ότι θα προχωρούσε σε αύξηση μισθών μόνο αν συμφωνούσε ο ΣΕΒ».

Από την πλευρά των συγκυβερνώντων ΑΝ.ΕΛΛ. ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος χαρακτήρισε τη ρύθμιση «σφραγίδα αξιοπιστίας της κυβέρνησης που δείχνει τη σοβαρότητα των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού» και εκτίμησε ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα είναι της τάξης των 25 ευρώ τον μήνα περίπου.

Σε εμφανώς πιο αμήχανη θέση και αφού η υπουργός είχε καλέσει ειδικά την Κεντροαριστερά να κάνει αυτοκριτική για το ζήτημα αυτό, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασαν τη συμφωνία τους με την τροπολογία. «Εμείς δεν έχουμε αντιρρήσεις» είπε ο Γιώργος Καρράς, ζητώντας εξηγήσεις γιατί καθυστέρησε να έρθει η σχετική ρύθμιση εδώ και δύο χρόνια. Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία της ΔΗΣΥ για συνολικές αλλαγές στον μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού και κάλεσε την κυβέρνηση να μην πανηγυρίζει με τη μείωση της ανεργίας λόγω των μισθών των 300 ευρώ.

Πιο σκληρή στάση από το σύνολο της αντιπολίτευσης κράτησε το ΚΚΕ, το οποίο είχε καταθέσει επίσης δική του τροπολογία με την οποία ζητούσε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την κατάργηση όλων των μνημονιακών αντεργατικών νόμων.

«Με την τροπολογία για τον κατώτατο μισθό η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή, για πρώτη φορά, τον αντεργατικό νόμο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τον γνωστό νόμο Βρούτση» επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενεργοποιεί έναν «εμβληματικό μνημονιακό νόμο» που καταργεί μόνιμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, πλέον «αποκαλύπτεται ξεκάθαρα το μέγεθος της απάτης της κυβερνητικής προπαγάνδας όλο το προηγούμενο διάστημα, για τα περί επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για τα περί εξόδου από τα μνημόνια».

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παφίλης υπενθύμισε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να πάρει απάντηση, ότι όταν ήταν αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του «νόμου Βρούτση» στη Βουλή τον χαρακτήριζαν «αντιδημοκρατικό και αυταρχικό, που δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων» και τον καταψήφισαν.

Τραγέλαφος επικράτησε με τη στάση του Ποταμιού στη Βουλή. Αρχικά ο εισηγητής του Γρηγόρης Ψαριανός ειρωνεύτηκε την κυβερνητική πρωτοβουλία, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Γιατί δεν επιστρέφετε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, αφού είμαστε πλέον εκτός μνημονίων; Αν και βεβαίως εμείς προτείνουμε να πάει στα... 1.500!»

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στη συνέχεια ο βουλευτής τόνισε ότι το κόμμα του ψηφίζει παγίως «παρών» σε τροπολογίες που εντάσσονται σε άσχετα νομοσχέδια, πρακτική που όμως δεν εφαρμόζεται πάντα. Την ώρα της ψηφοφορίας ο κ. Ψαριανός ψήφισε «παρών», λίγο αργότερα ζήτησε να αλλάξει ψήφο και να μετατραπεί σε «ναι», ενώ στο τέλος της συνεδρίασης ανέβηκε στο προεδρείο και ζήτησε απο τον προεδρεύοντα Μάριο Γεωργιάδη (Ενωση Κεντρώων) να επανέλθει (!) η ψήφος στο «παρών» με το επιχείρημα ότι ο ίδιος μπερδεύτηκε...

  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Πέρασε» με ευτράπελα η αύξηση του κατώτατου μισθού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας