Αλλαγή σελίδας στον τρόπο που θωρακίζεται η χώρα απέναντι σε φυσικές καταστροφές επιθυμεί να φέρει η κυβέρνηση, θέτοντας προς υλοποίηση σχέδιο για τη ριζική αναδιαμόρφωση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να ενεργοποιηθούν «ταχύτατα», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ανακοινώθηκαν από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, χθες, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Κεντρικό σημείο στις επικείμενες παρεμβάσεις κατέχει η δημιουργία ενός νέου, ενιαίου φορέα, που θα έχει την απόλυτη ευθύνη του επιχειρησιακού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όχι μόνο στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από φυσικά φαινόμενα, αλλά και στον τομέα της πρόληψης.
Ο λόγος για την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών -αυτοτελής υπηρεσία που θα αντικαταστήσει την (προς κατάργηση) Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και θα υπόκειται ιεραρχικά στο υπουργείο Εσωτερικών.
Τη θέση του διοικητή θα στελεχώσει «πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας, επιχειρησιακής ικανότητας και επιστημονικής επάρκειας», τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι θα επιλεγεί με αξιοκρατία και διαφάνεια, υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων, και θα επικυρωθεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων, προφανώς ώστε να συγκεντρώσει ευρεία πολιτική συναίνεση.
Οι δύο πυλώνες
Τον διοικητή θα συνδράμουν στο υψηλότερο επίπεδο δύο μόνιμα και διαρκή συμβούλια:
- α) Επιστημονικό συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, ΕΛΚΕΘΕ, Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία κ.λπ.).
- β) Επιτελείο Διοίκησης από την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, την Αστυνομία, το Λιμενικό, Γενικά Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων, τεχνικές υπηρεσίες υπουργείου Υποδομών κ.λπ.
Ουσιαστικά, η νέα υπηρεσία ενοποιεί όλους τους διαθέσιμους επιχειρησιακούς, διοικητικούς αλλά και επιστημονικούς πόρους της χώρας για την αντιμετώπιση και την πρόληψη φυσικών καταστροφών. Με την απόδοση της ευθύνης στον απόλυτο βαθμό στη νέα δομή, αντιμετωπίζονται φαινόμενα κακού -ενίοτε ανύπαρκτου- συντονισμού. Για το δε επίπεδο σχεδιασμού, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάρτιση εθνικού συστήματος-οδηγού για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων.
Παράλληλα, η νέα υπηρεσία θα ενσωματώσει στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με συντεταγμένο τρόπο, τον παράγοντα του «εθελοντισμού», ως οργανωμένης όμως επιχειρησιακής δύναμης, κάτι που θα απαιτήσει σύστημα πιστοποίησης εθελοντικών οργανώσεων και δομών και διαρκή εκπαίδευση.
«Ενα από τα συμπεράσματα της πρόσφατης τραγωδίας στο Μάτι είναι ότι το σύστημα διαχείρισης έκτακτων αναγκών στη χώρα μας έχει πια κλείσει τον κύκλο του», τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «ριζικής αναδιαμόρφωσής του, στα πρότυπα των πλέον προηγμένων και έμπειρων στον τομέα αυτό χωρών, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις νέες προσκλήσεις, της κλιματικής αλλαγής, όσο και σε άλλες αναδυόμενες απειλές από ακραία φυσικά φαινόμενα».
Η νέα δομή -ενημέρωσε- θα υιοθετήσει τα πιο σύγχρονα στοιχεία των μοντέλων διαχείρισης έκτακτων αναγκών από χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ακόμη, θα αξιοποιεί συντεταγμένα τα μέσα, το προσωπικό και την εμπειρία των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση έκτακτων αναγκών από φυσικά φαινόμενα, σύμφωνα και με την εμπειρία της Ισπανίας, προσέγγιση που, κατά τον πρωθυπουργό, είχε επιτυχία.
Οπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδοτική κάλυψη των νέων παρεμβάσεων με συνολικούς πόρους 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Εκθεση ειδικού
Εκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα θα συνταχθεί από τον διεθνούς κύρους ειδικό Γ. Γ. Γκόλνταμερ, ο οποίος έχει επί της αρχής αποδεχθεί σχετική πρόταση του πρωθυπουργού.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο διακεκριμένος καθηγητής θα συγκροτήσει επιτροπή (στην οποία θα συμμετέχουν και Ελληνες επιστήμονες), υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών, με σκοπό την άμεση διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας της 23ης Ιουλίου. Περαιτέρω λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.
Τονίζοντας ότι η πρόσφατη «ανείπωτη τραγωδία» άφησε «βαθύ τραύμα στη χώρα», ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τόλμη, με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, σε όλες εκείνες τις μεγάλες τομές που απαιτούνται, ώστε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό κράτος, που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, όχι απέναντι».
«Το σημαντικό σήμερα δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας σε βάθος και με αντικειμενικότητα. Και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό. Οχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια», ήταν η αιχμηρή αναφορά του πρωθυπουργού απέναντι στο προχθεσινό αίτημα του προέδρου της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη, για προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 20 Αυγούστου.
Οσον αφορά τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Η βούλησή μου είναι σαφής, από την πρώτη στιγμή. Τίποτα να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί. Ολα θα διερευνηθούν σε βάθος. Αλλά με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο. Οχι με επιλεκτικά ρεπορτάζ, διαστρεβλώσεις, λόγια στον αέρα και λόγια του αέρα».
Απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων «να αφήσουμε κατά μέρος αυτή την άγονη και μίζερη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για τη νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας, που καλλιεργήθηκε και επικρατεί εδώ και δεκαετίες στην πατρίδα μας» και να «συστρατευθούμε όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, στη δύσκολη, πράγματι, αλλά αναγκαία προσπάθεια να μπει τέλος στην οικιστική αυθαιρεσία».
Ο πρωθυπουργός έτεινε ασπίδα προστασίας στους πυροσβέστες και στους αστυνομικούς, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να μπαίνουν «στο στόχαστρο, μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια, που πρέπει να βρούμε και θα τη βρούμε». Ειδική αναφορά έκανε στον υποπυραγό Ανδρέα Δημητρίου, θυμίζοντας ότι, τη στιγμή που «έδινε την άνιση μάχη με τις φλόγες και με τις ριπές του αέρα των 11 Μποφόρ, έχασε τη γυναίκα του και το παιδί του λίγο παρακάτω, στο Μάτι, από τη λαίλαπα της πυρκαγιάς».
Η ανάγκη να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που γέννησε η τραγωδία της 23ης Ιουλίου υπογραμμίστηκε και από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, που έχει αναλάβει και τα καθήκοντα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τονίζοντας ότι «η χώρα ζει μια εθνική τραγωδία», επισήμανε ότι «είναι υποχρέωσή μας να διευκολύνουμε την αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Νομίζω ότι η αναζήτηση πρέπει να ανατρέξει τόσο στο χθες όσο και το σήμερα. Πρέπει να εξετάσουμε ενδελεχώς ποιοι ήταν οι πολλαπλασιαστές κινδύνου που οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα».
Τέλος, μιλώντας σε ένα ακροατήριο που απαρτιζόταν από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν πρέπει «να καταλήξουμε σε αποδιοπομπαίους τράγους ή νέες Ιφιγένειες. Να μην υιοθετήσουμε εμφυλιοπολεμικές λογικές σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας