Tο στίγμα ενός διαφορετικού πατριωτισμού, που βασίζεται στη δυναμική παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια και που κρατά αποστάσεις από μικροπολιτικά συμφέροντα, επιχειρεί να προσδώσει ο πρωθυπουργός. Στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς παρουσίασε τα δεδομένα των συζητήσεων με την ηγεσία της ΠΓΔΜ και τις θέσεις της κυβέρνησης, αλλά εξέθεσε και τον καιροσκοπισμό της Ν.Δ., που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις ανησυχίες μιας μερίδας πολιτών. Ιδιαίτερη σημασία έχει πάντως το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αύριο στη Θεσσαλονίκη συναντήσεις με σημαίνοντα πρόσωπα, πριν φτάσει στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς.
Το επιτελείο γύρω από τον πρωθυπουργό διαπίστωσε το Σάββατο πως διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα στην αντιπολίτευση: Στο ένα συμπεριλαμβάνονται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και το ΚΚΕ, με τους επικεφαλής των οποίων ο Αλέξης Τσίπρας είχε «μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση». Στον αντίποδα έθεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., λέγοντας πως «η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση. Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του».
Η στάση των πολιτικών αρχηγών τού έδωσε την ευκαιρία να μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξουν «σωφροσύνη, μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμός, αν θέλουμε να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον» και να βάλει εναντίον της υποκριτικής στάσης πολιτικών δυνάμεων και συγκεκριμένων προσώπων που «εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες και την αγωνία του ελληνικού λαού για να υπηρετήσουν μια πλήρως αναποτελεσματική και αδιέξοδη στόχευση, η οποία σε τελευταία ανάλυση είναι αντίθετη προς τα εθνικά μας συμφέροντα».
«Να κλείσουμε όσα μέτωπα γίνεται»
Ο παράγοντας του εθνικού συμφέροντος είναι το ζήτημα που έθεσε στο επίκεντρο ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας πως «η βούληση και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος είναι δεδομένη» και δεσμευόμενος παράλληλα πως θα επιδιώξει «με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «στη φάση της μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή» είναι ευθύνη της κυβέρνησης «να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και να οικοδομήσουμε μια νέα δυναμική φυσιογνωμία, διαδραματίζοντας τον ηγετικό ρόλο που μας αναλογεί στα Βαλκάνια». Εξ ου και ανέφερε αρχικά τις θετικές εξελίξεις σε σχέση με την Αλβανία.
Αναφορικά με την ΠΓΔΜ, αναγνώρισε πως «το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος», ωστόσο επισήμανε πως «απομένει πολύς δρόμος να καλυφθεί για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων».
Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στις «συμβολικές κινήσεις της κυβέρνησης Ζάεφ για το αεροδρόμιο και τον αυτοκινητόδρομο, υπογράμμισε όμως πως όλα αυτά «δεν σημαίνουν βεβαίως ότι το πρόβλημα του αλυτρωτισμού έχει επιλυθεί, καθώς η πολιτική βούληση των γειτόνων μας πρέπει να πάρει και τη μορφή σαφών και συγκεκριμένων δεσμεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ».
Γι’ αυτό και ξεκαθάρισε πως «απαιτείται πατριωτική εγρήγορση για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση». Δεν είναι όμως ώρα, είπε, «για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού», κάτι που στο παρελθόν «η Ελλάδα το έμαθε με τον δύσκολο τρόπο». Εκλεισε μάλιστα τις δηλώσεις του λέγοντας πως «αν ό,τι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε [μια αμοιβαία αποδεκτή λύση] είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή».
Η απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συμπορεύεται πλέον μόνο με τον Βασίλη Λεβέντη, εξελίσσεται όμως σε μια κρίσιμη περίοδο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις που γίνονται εν όψει συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα και τις ευκαιρίες που δίνονται στη Ν.Δ. και σε τμήματα της Ακρας Δεξιάς να παίξουν πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο.
Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί με φορείς και προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης την Τρίτη (ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην πόλη στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν).
Πληροφορίες αναφέρουν πως επιδιώκεται συνάντηση με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ενώ εξετάζεται τετ α τετ με τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, η εκκλησιαστική δικαιοδοσία του οποίου καλύπτει τη Δυτική Θεσσαλονίκη και ο οποίος κράτησε σαφείς αποστάσεις από τα συλλαλητήρια. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα θα βρεθεί στην Αθήνα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για διαβουλεύσεις σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας