Μόνο υπό καθεστώς Δημοκρατίας και διάκρισης των εξουσιών μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει και να δημιουργήσει ελεύθερος υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του για την 43η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Το ομόλογο ήταν το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στο κιόσκι, με τον Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει αισιοδοξία για ένα επιτόκιο της τάξης του 4,8-4,9%.
Η ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου
Με μια δήλωση-μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι η διάκριση της Δικαστικής Εξουσίας από τη Νομοθετική και την Εκτελεστική δεν αποτελεί προνόμιο των δικαστών, αλλά θεσμική εγγύηση για να ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο.
Υπογράμμισε δε πως «μόνον υπό καθεστώς Δημοκρατίας και της, σύμφυτης με αυτήν, διάκρισης των εξουσιών μπορεί ο Άνθρωπος να ζήσει και να δημιουργήσει ελεύθερος».
Σημείωσε μάλιστα ότι η διάκριση των εξουσιών σημαίνει, μεταξύ άλλων:
- Για τη Νομοθετική Εξουσία, την θέσπιση των νόμων με σεβασμό του Συντάγματος.
- Για την Εκτελεστική Εξουσία, την διακυβέρνηση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος με σεβασμό του Κράτους Δικαίου.
- Και για τη Δικαστική Εξουσία, την απονομή της Δικαιοσύνης με σεβασμό, εκ μέρους των δύο άλλων εξουσιών, των εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστών, οι οποίες κατοχυρώνονται υπέρ αυτών από το Σύνταγμα όχι ως προνόμιο, αλλά ως θεσμική εγγύηση για να ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 43 χρόνια μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, και «ιδίως τώρα που η χώρα μας ακολουθεί πια, οριστικά και αμετάκλητα, την, υπαρξιακή για το μέλλον μας, ομαλή ευρωπαϊκή της πορεία, οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 προκάλεσε μια διπλή, τουλάχιστον, τραγωδία, ενώ υπογράμμισε τους αγώνες και την θυσία των Αντιστασιακών εκείνης της εποχής.
»Πριν απ' όλα την τραγωδία της κατάλυσης της Δημοκρατίας και της στυγνής παραβίασης της Ελευθερίας, γενικότερα δε των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και δεύτερον την τραγωδία που αφορά το πλήγμα στον εθνικό μας κορμό, στην μαρτυρική Κύπρο, η οποία ακόμη βιώνει επώδυνα το όνειδος του τουρκικού στρατού εισβολής και κατοχής. Όνειδος, που δεν είναι επιτρεπτό ν΄ ανέχονται η διεθνής κοινότητα, ιδίως δε η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Επίσης, στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:
«Η εφετεινή επέτειος Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την 24η Ιουλίου 1974, την οποία τιμούμε με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας ενωμένες, συμπίπτει με την συμπλήρωση 50 χρόνων από το ολέθριο, εθνικώς και πολιτειακώς, πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.
»Όσοι ζήσαμε το πραξικόπημα και τις ολέθριες επιπτώσεις του έχουμε ιερό χρέος να μην υποκύψουμε, κατ΄ ουδένα τρόπο, στο βάρος της λήθης. Έχουμε όμως εξίσου ιερό χρέος να κληροδοτήσουμε αυτή τη μνήμη στις επερχόμενες γενιές, για να μην ζήσει, ποτέ στο μέλλον, ο λαός μας και το έθνος μας ανάλογη τραγωδία».
Μεταξύ άλλων και αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι μέρες αυτές θυμίζουν «την τραγωδία που αφορά το πλήγμα στον εθνικό μας κορμό, στην μαρτυρική Κύπρο, η οποία ακόμη βιώνει επώδυνα το όνειδος του τουρκικού στρατού εισβολής και κατοχής. Όνειδος, που δεν είναι επιτρεπτό ν΄ ανέχονται η Διεθνής Κοινότητα, ιδίως δε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
»Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό, δίνοντας στην Κυπριακή Δημοκρατία την δυνατότητα να πορευθεί ως πλήρως κυρίαρχο κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης, δίχως στρατό κατοχής και δίχως -αδιανόητες άλλωστε για την ευρωπαϊκή έννομη τάξη- εγγυήσεις τρίτων».
Η δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κιόσκι όπου οι πολιτικοί αρχηγοί κάθισαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το θέμα της συζήτησης ήταν η έκδοση του ομολόγου που εξέδωσε σήμερα η χώρα και η έξοδος στις αγορές.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί επιτόκιο της τάξης του 4,8-4,9%, αν και υπουργοί στο περιθώριο της συνάντησης δήλωναν ότι θα ήταν ευχαριστημένοι ακόμη και με 4,2%.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, και υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έκδοση του ομολόγου, με τη Φώφη Γεννηματά να σημειώνει ότι «το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει και συνέχεια».
Τις περισσότερες ερωτήσεις για το θέμα φέρεται να έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Όπως έγινε γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και ένα πείραγμα προς τον επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, λέγοντάς του ότι «δεν είναι αρκετά μαυρισμένος».
«Κολυμπάω νωρίς το πρωί και υπάρχουν πολλά ψάρια», απάντησε ο Πάνος Καμμένος, δίνοντας την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να πει απευθυνόμενος στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας:
«Είδες, έχει πολλά ψάρια, φέραμε την ανάπτυξη».
Ο Προκόπης Παυλόπουλος από την πλευρά του πάντως είπε στους συνδαιτυμόνες του πως η εικόνα όλων μαζί είναι ιδιαιτέρως θετική.
Για την Ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που σηκώθηκαν από το κιόσκι ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων έπαιζε το «Βαλς των χαμένων ονείρων», του Μάνου Χατζιδάκι».
Τσίπρας-Σακελλαρίου
Ο πρωθυπουργός μετείχε σε διάφορα πηγαδάκια, με σημαντικότερο αυτό με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαο Σακελλαρίου, ο οποίος σε κατ' ιδίαν συζητήσεις νωρίτερα άφησε να εννοηθεί ότι οι δηλώσεις που είχε κάνει το μεσημέρι στόχο είχαν να προλάβουν δημοψήφισμα επί της επικείμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.
«Ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω», ήταν η κατάληξη της συζήτησής του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας