Αντίθετα με όλα όσα ισχυρίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -και τα «τσιράκια» του στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Γιούρογκρουπ- η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους είναι κομβικής σημασίας για την ανάκαμψη της Ελλάδας, διατυμπανίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία (Economic Outlook) -που έδωσε χθες στη δημοσιότητα- ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι η ελληνική οικονομία επιτέλους ανακάμπτει και ότι η ελάφρυνση του χρέους θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη συνέχεια. Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι, παρότι το χρέος έχει σταθεροποιηθεί και προβλέπεται να μειωθεί στη συνέχεια ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για καιρό.
«Η ελάφρυνσή του -μεταξύ άλλων και με επέκταση της ωρίμανσης των δανείων, παραχώρηση επιπλέον περιόδου χάριτος- θα μειώσει τα τρωτά σημεία της ελληνικής οικονομίας, θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να διαχειριστεί το φορτίο του.
Θα ανοίξει ακόμη τον δρόμο για την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και, σε συνδυασμό με την πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και τη φορολογική συμμόρφωση, θα επιτρέψει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αύξηση των δημόσιων δαπανών σε υψηλής ποιότητας επενδυτικά έργα όπως προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021», τονίζουν οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ.
Αντίθετα, ενδεχόμενη καθυστέρηση της συμφωνίας ελάφρυνσής του θα επιδεινώσει την εμπιστοσύνη μπλοκάροντας τις επενδύσεις ενώ θα θέσει σε κίνδυνο τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας.
Η εκτίμηση των οικονομολόγων του ΟΟΣΑ έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με όσα υποστηρίζουν Βερολίνο και «δορυφόροι» του τον τελευταίο καιρό, δηλαδή ότι μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να υιοθετηθούν μόνο αν χρειαστεί μετά το τέλος του προγράμματος και μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της. Επί της ουσίας η μία πλευρά (ΟΟΣΑ) λέει ότι η ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους είναι αδήριτη προϋπόθεση για να 'ρθουν καλύτερες ημέρες για την Ελλάδα, η δε άλλη (Γερμανία) παίζει τη γνωστή καθυστέρηση.
Κατά τα άλλα, στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι μετά την παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και την περσινή σταθεροποίηση η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 1,1% και 2,5% το 2018. Θεωρεί ακόμη ότι η αγορά εργασίας βελτιώνεται υποστηρίζοντας την κατανάλωση και ότι η υψηλότερη ζήτηση από το εξωτερικό τονώνει τις εξαγωγές.
Υποστηρίζει ότι η περαιτέρω πρόοδος στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο έλεγχος των συνταξιοδοτικών δαπανών θα αποτελέσουν κλειδί για την παγίωση των δημοσιονομικών επιτευγμάτων των παρελθόντων ετών και θα απελευθερώσουν πόρους για τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας