ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος ήταν πρωτόγνωρα σφοδρή χθες στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα η λήψη των αποφάσεων για τα σχετικά μεσοπρόθεσμα μέτρα να παραπέμπονται για το Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου.
Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, που χαρακτηρίστηκε από έντονες διαβουλεύσεις ανάμεσα στους Σόιμπλε, Τόμσεν, Λε Μερ και Ντάισελμπλουμ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι δανειστές επικύρωσαν την ψήφιση των προαπαιτούμενων, ανάβοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, ενώ συζήτησαν και για τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο 2018-2022.
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ μίλησε για «τεράστια πρόοδο» που έκανε η Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η δόση θα εκταμιευθεί «πριν από το καλοκαίρι» και πως η τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι «πολύ κοντά». Αναφορικά με το χρέος, επισήμανε ότι «είχαμε μια πρώτη συζήτηση, μελετήσαμε τις ανάγκες, τους περιορισμούς, τις επιλογές», αλλά συμπλήρωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δουλειά προκειμένου να προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε οριστική συμφωνία στο επόμενο Γιούρογκρουπ».
Στο... περίμενε βρέθηκε πάλι η Ελλάδα για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα νέα μέτρα σκληρής λιτότητας. Σε ένδειξη «αλληλεγγύης» οι εταίροι-δανειστές προσέφεραν ως αντιστάθμισμα στην ελληνική πλευρά την εκταμίευση της δόσης των 7 δισ. ευρώ για να ξεπληρώσει τα προηγούμενα δάνεια... Μία «καραμέλα» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και για το γεγονός ότι αποδέχτηκε τις απαιτήσεις τους... Αυτός είναι ο νόμος-Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέδειξε ακόμη μία φορά ότι ελέγχει απολύτως την ευρωζώνη, από τον πρόεδρό της Γερούν Ντάισελμπλουμ μέχρι τον τελευταίο υπουργό των 19. Πριν ακόμη αρχίσουν οι εργασίες της συνόδου και περάσει την πόρτα της εισόδου, προανήγγειλε στα ΜΜΕ το τι θα γίνει. Και ο Β. Σόιμπλε μετράει τις λέξεις του. Ο,τι λέει γίνεται...
Η λιτότητα
Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί μία λύση για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μετά την πρόοδο που σημειώθηκε. «Πρόοδος» για τον Γερμανό υπουργό είναι η ψήφιση από τη Βουλή των επιπλέον μέτρων λιτότητας. Στη συνέχεια ανέφερε ότι πρέπει να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης ως αναγνώριση των προσπαθειών της ελληνικής πλευράς που πρέπει να ανταμειφθεί. Και πέρασε στη στάση του ΔΝΤ, παραδεχόμενος ότι δεν ταυτίζεται με την αντίστοιχη της ευρωζώνης, δηλαδή τη γερμανική...
Βέβαια, «θα πρέπει να βρούμε μία λύση για να συνεχιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ», είπε, με τη σιγουριά του πολιτικού που μελετάει τις κινήσεις του. Και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που περιμένει πώς και πώς η Αθήνα; Α, μα «τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν μπορούν να αποφασιστούν πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος (σ.σ.: το καλοκαίρι του 2018)», παρατήρησε με την ειρωνεία ζωγραφισμένη στο κοκκινωπό πρόσωπό του.
Επεσαν έξω
Η αλήθεια είναι ότι ο χερ Σόιμπλε έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το ενδεχόμενο της λήψης μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα εξεταστεί μετά τη λήψη του ελληνικού προγράμματος, ισχυριζόμενος ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέτοια μέτρα. Οσοι ήλπιζαν ότι μπορεί να βάλει νερό στο κρασί του, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπεσαν τραγικά έξω.
Τη διαπίστωση ότι οι θέσεις του Β. Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος συνεχίζουν να αποκλίνουν από αυτές του ΔΝΤ αναγνώρισε και ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο λε Μερ στην πρώτη του συμμετοχή σε σύνοδο της ευρωζώνης. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν διαπιστώνω σύγκλιση απόψεων», είπε αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Τη γραμμή Σόιμπλε έσπευσε να ακολουθήσει αμέσως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Λογικό, ο Ολλανδός προσπαθεί να σώσει την καρέκλα του. Αλλωστε ο Β. Σόιμπλε τον διόρισε... Ο πρόεδρος της ευρωζώνης φρόντισε να αναφερθεί στη «γεναιόδωρη» απόφαση για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης, και ως προς το επίμαχο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους είπε πως θα αποφασιστεί στο τέλος του ελληνικού προγράμματος. Του χρόνου το καλοκαίρι...
Αντιπαράθεση Σόιμπλε- Γκάμπριελ για την Ελλάδα
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Σε ανοιχτή αντιπαράθεση πέρασαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε και Ζ. Γκάμπριελ, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με αιχμές και σχόλια, ο ένας από τις Βρυξέλλες και ο άλλος από το Βερολίνο. Οι δηλώσεις του πρώην προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών στη Süddeutsche Zeitung υπέρ της άμεσης διευθέτησης του θέματος στο Eurogroup προκάλεσαν την αντίδραση του Β. Σόιμπλε στην κοινή συνέντευξη με τον Γάλλο ομόλογό του Μ. Λε Μερ. Και ο Ζ. Γκάμπριελ συνέχισε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λε Ντριάν.
Η νέα παρέμβαση του Ζ. Γκάμπριελ για το θέμα του ελληνικού χρέους προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Β. Σόιμπλε. Και τις δύο φορές που ρωτήθηκε σχετικά, στη συνέντευξη με τον Μ. Λε Μερ και κατά την είσοδο του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η γερμανική θέση είναι πάγια πως «η διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα γίνει εφόσον κριθεί αναγκαία μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018». Σημείωσε μάλιστα ότι «δεν μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να κάνει διαβουλεύσεις χωρίς εντολή του Κοινοβουλίου» για το χρέος και πρόσθεσε ότι «πέρυσι το καλοκαίρι αποφασίσαμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε».
Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι «η ευρωζώνη πρέπει να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», επικρίνοντας τη σκληρή στάση του Β. Σόιμπλε. Στην αντιπαράθεση μπήκαν και οι εκπρόσωποι των δύο υπουργείων.
Ο Μ. Σέφερ του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι καλό θα ήταν το Βερολίνο να μην απομονωθεί λόγω της στάσης που έχει απέναντι στην Ελλάδα και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ο υπουργός Οικονομικών, ενώ από την πλευρά του ο Γ. Βάισγκερμπερ του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι είναι στην αρμοδιότητα των υπουργών της ευρωζώνης να βρουν τη λύση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, είχε προηγηθεί συνομιλία του Ζ. Γκάμπριελ με τον Β. Σόιμπλε το Σαββατοκύριακο, δίχως όμως να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει διατυπώσει και στο παρελθόν τις διαφωνίες του για τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών.
Η επωδός του Β. Σόιμπλε στις πιέσεις που δέχεται από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών να κρατήσει πιο διαλλακτική στάση στο ελληνικό ζήτημα είναι ότι δεν έχει αυτή την εντολή από τη Βουλή. Σε αυτή την πρόκληση μέχρι τώρα, το SPD δεν έχει απαντήσει, καθώς στην περίπτωση που τεθεί εκ νέου το ζήτημα στη Βουλή, όλα τα κόμματα υπολογίζουν το πολιτικό κόστος ενόψει των εκλογών.
Ο Ζ. Γκάμπριελ σχολίασε τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε λέγοντας ότι η απόφαση για τη διευθέτηση του χρέους το 2018 είχε ληφθεί από το Eurogroup το 2016, αλλά έκτοτε «οι Ελληνες έχουν πετύχει πολλά» πρόσθεσε και άφησε αιχμές κατά του Β. Σόιμπλε για εμμονή του πως η Αθήνα θα εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις σε περίπτωση ελάφρυνσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας