Η απόφαση της δικαιοσύνης για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ένωσε το όλον της Ν.Δ.
Εκανε τον Κ. Καραμανλή να «μιλήσει» μετά παρέλευση αρκετών μηνών -η προηγούμενη φορά ήταν την παραμονή του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015- το κόμμα να βγάλει ανακοίνωση για τη δικαίωση της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού και τον Αδ. Γεωργιάδη να... μετανοήσει για τα τότε πεπραγμένα του ως βουλευτή του ΛΑΟΣ.
Δηλώσεις έκαναν και οι δύο φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο τότε υπουργοί της κυβέρνησής του, οι Θ. Ρουσόπουλος και Γ. Βουλγαράκης, που ακριβώς λόγω της υπόθεσης έχουν για χρόνια αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο.
Και ο μεν Θ. Ρουσόπουλος φαίνεται πως επανέρχεται σταδιακά.
Οι προθέσεις Βουλγαράκη δεν έχουν ακόμη διαφανεί.
Κοινή συνισταμένη όλων πως κάποιοι «κατασκεύασαν το σκάνδαλο προκειμένου να πλήξουν την κυβέρνηση Καραμανλή».
Η αποδοχή
Το γεγονός είναι ωστόσο ότι ενώ την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ο Κ. Καραμανλής είχε -εν τω μέσω της διερεύνησης της υπόθεσης- αποδεχτεί την ύπαρξη του σκανδάλου και είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη, χθες με τη δήλωσή του διατείνεται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ουδέποτε υπήρξε σκάνδαλο.
Πάντως, το ραντεβού του χθες με τον Θ. Ρουσόπουλο μόνο τυχαίο δεν ήταν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επί των κυβερνήσεων Καραμανλή βρέθηκε χθες στο γραφείο του τελευταίου, λίγο μετά την έκδοση της απόφασης.
Οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» λένε ότι το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο από μέρες, άλλωστε οι δύο άνδρες τα λένε συχνά.
Είχαν μάλιστα την πληροφόρηση ότι χθες θα έβγαινε η απόφαση του δικαστηρίου, ενώ ήταν και η επέτειος των 20 χρόνων από την εκλογή Καραμανλή στην προεδρία της Ν.Δ..
Ο πρώην πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είχε προαποφασίσει ότι θα έκανε δήλωση σε περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου θα ήταν αθωωτική, όπερ και εγένετο.
Τι είπε ο Καραμανλής;
«Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο. Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Εστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».
Είχε προηγηθεί η λακωνική ανακοίνωση της Ν.Δ.:
«Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπεδίου δικαιώνει την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, που αβάσιμα κατηγορήθηκαν και άδικα συκοφαντήθηκαν. Εκθέτει, ταυτόχρονα, όσους επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή με άθλια κατασκευάσματα».
Ανάλογη ήταν και η δήλωση Ρουσόπουλου έξω από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού:
«Συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις κατέπεσαν. Περίτρανα πλέον απεδείχθη ότι σκάνδαλο είναι η κατασκευή της υπόθεσης Βατοπεδίου από κέντρα που είχαν συμφέρον να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή, μέσω σπίλωσης των στενότερων συνεργατών του. Εννιά χρόνια μετά, οι σκεπτόμενοι Ελληνες ας αναρωτηθούν για όσους πολιτικούς και δημοσιογράφους έσπευσαν τότε άκριτα να υιοθετήσουν τις αθλιότητες. Κρίμα που ο φίλος μου Γιάννης Αγγέλου δεν έζησε να νιώσει αυτήν τη δικαίωση».
«Δεν υπήρξε ποτέ, κανένα σκάνδαλο. Ηταν όλα εξ αρχής κατασκευασμένα», δήλωσε και ο Γ. Βουλγαράκης, βρίσκοντας την ευκαιρία να επανέλθει στο προσκήνιο και να εκφράσει «λίγες προσωπικές σκέψεις» και να κατηγορήσει την παράταξη της Ν.Δ. ότι:
«Υπήρξε πάντα φοβική και ενοχική. Δεν στήριξε ποτέ τους ανθρώπους της ακόμα και αν ήξερε την αλήθεια. Αντίθετα, δεν δίστασε να τους δώσει ως βορά ακόμα και από τα σκαλοπάτια του κόμματος… Δεν κατάλαβε ποτέ, ότι στο φασιστικό “υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά;” η απάντηση είναι ότι υπάρχει, όταν ο καπνός είναι δημιούργημα που υπηρετεί σκοπιμότητες».
Ποιες ήταν αυτές; Οτι «από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν υπήρξε κανένας άλλος πολιτικός που να κατηγορήθηκε τόσο χυδαία και τόσο άδικα, όσο εγώ».
Μια άλλη συγγνώμη
Η δήλωση Βουλγαράκη καταλήγει: «Την ημέρα της παραίτησης μου, είχα πει “…όταν ο κουρνιαχτός κατακάτσει, θα μπορέσετε όλοι να δείτε καθαρά. Τότε, δεν θα υπάρχει ούτε ένας, που αγωνίστηκε μαζί μου από τις εποχές της νεολαίας και δεν θα είναι περήφανος για τη συμπόρευση αυτή”. Σήμερα, είναι αυτή ακριβώς η μέρα. Θέλω μόνο να ζητήσω συγγνώμη από τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου για όσα τράβηξαν όλα αυτά τα χρόνια, επειδή ο σύζυγος και πατέρας τους ήταν ένας ενοχλητικά και ανεξέλεγκτα προβεβλημένος πολιτικός που έπρεπε να βγει από τη μέση…».
Το χρονικό του σκανδάλου
► 2005
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος εξέδωσε την απόφαση 3822, με την οποία η Μονή Βατοπεδίου παραχώρησε τη Βιστονίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις της στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), και σε αντάλλαγμα η Μονή απέκτησε φιλέτα του Δημοσίου.
► 2007-2008
Ξεσπάει το σκάνδαλο με δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Βυζαντινά και οθωμανικά έγγραφα εμφανίζονται ως τίτλοι ιδιοκτησίας δημόσιας γης και ακολουθούν αγοραπωλησίες με δεκάδες διαφορετικές συμβολαιογραφικές πράξεις.
► 2008-2011
Τρεις εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή διερευνούν τα στοιχεία για την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών με την τελευταία να μετατρέπεται σε προανακριτική, η οποία και παραπέμπει τους Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό και Πέτρο Δούκα στο Δικαστικό Συμβούλιο με τις κατηγορίες της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου. Τα πιθανά αδικήματα παραγράφονται με το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής από την κυβέρνηση Καραμανλή.
► 2011
Το Συμβούλιο Εφετών κρίνει προφυλακιστέο τον κατηγορούμενο Εφραίμ Κουτσού για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Αποφυλακίζεται το 2012 χωρίς να παραπεμφθεί σε δίκη.
► 2013
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά των παραπεμπτικών διατάξεων του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που είχε παραπέμψει ομάδα κατηγορουμένων για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
► 2014-2015
Το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής δέχθηκε την έφεση του ελληνικού Δημοσίου, απέρριψε την έφεση της Μονής Βατοπεδίου και τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Ορους και του Ιερού Κοινού του Παναγίου Τάφου και απέρριψε στο σύνολό της την αρχική αγωγή της Μονής Βατοπεδίου κατά του ελληνικού Δημοσίου.
► 2017
Απαλλάσσονται όλοι οι κατηγορούμενοι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας