Μεταλλεία, φυτείες φοινικέλαιου, μεγάλα αγροκτήματα και έργα εξόρυξης συμβάλλουν στην ανησυχητικών ρυθμών καταστροφή των δασών και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ομως, ακόμη τραγικότερο είναι το γεγονός ότι η αρπαγή της γης και η αποψίλωση των δασών για τη βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, τις εξορυκτικές βιομηχανίες και άλλες επενδύσεις που ευθύνονται για την καταστροφή των δασών ευθύνονται συχνά για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για αυθαιρεσίες εις βάρος των κοινοτήτων που ζούσαν ανέκαθεν στα δάση. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι περισσότερα από 30.000 εκτάρια δάσους χάνονται καθημερινά, αναφέρεται στην έκθεση «Η εξασφάλιση των δασών, εξασφάλιση των δικαιωμάτων», που παρουσιάστηκε στο Περού κατά τη διάρκεια των διεθνών συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Καθώς τα δάση διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ο αφανισμός τους επιδεινώνει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Κατά την τελευταία δεκαετία, κατά μέσο όρο, συνολικά 13 εκατομμύρια εκτάρια δασών αποψιλώνονται σε ετήσια βάση, με τα τροπικά δάση να πλήττονται ιδιαίτερα. Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων αιώνων περισσότερα από τα μισά δάση του κόσμου εξαφανίστηκαν δίνοντας τη θέση τους στη γεωργική και αστική επέκταση, με τη μεγαλύτερη αποψίλωση των δασών να διαδραματίζεται κατά τα τελευταία 50 χρόνια.
Στην έκθεση αποδεικνύεται ότι οι κοινότητες των αυτοχθόνων που ζουν στα δάση του κόσμου είναι συχνά οι καλύτεροι υπερασπιστές της γης για τη διατήρηση των δένδρων και την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Ομως, οι κυβερνήσεις επιθυμούν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και προθυμοποιούνται να εκμεταλλευτούν τους πόρους από τις δασικές περιοχές, συχνά επιβάλλοντας τη μετατόπιση των κοινοτήτων των ιθαγενών. Για να ανοίξουν τον δρόμο στην υλοποίηση των μεγάλων έργων, αυτές οι κυβερνήσεις συχνά κατηγορούν τις τοπικές κοινωνίες για την κακή διαχείριση των δασών.
Διώχνουν τους ιθαγενείς
Τα δάση καλύπτουν το 30% της επιφάνειας του πλανήτη και αποτελούν το «σπίτι» περίπου 350 εκατομμυρίων ιθαγενών των οποίων οι καλλιέργειες και τα μέσα διαβίωσης εξαρτώνται από αυτά, ενώ 1,5 δισ. άνθρωποι εξαρτώνται από τα δάση σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση καλεί τις εταιρείες, τις κυβερνήσεις και τους καταναλωτές να σταματήσουν την παραγωγή και το εμπόριο των προϊόντων που προέρχονται από την αποψίλωση.
Στη Μαλαισία χάθηκε περισσότερο από το 10% των δασών την περίοδο 2000-2012, το υψηλότερο εθνικό ποσοστό στον κόσμο, αναφέρει η έκθεση. Ο αριθμός είναι τρεις φορές υψηλότερος από αυτόν που ανέφερε η μαλαισιανή κυβέρνηση στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα είναι οι βασικοί εισαγωγείς ξυλείας από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, παρ’ όλο που μεγάλο μέρος αυτής της ξυλείας αποκτάται παράνομα. «Οι εμπορικές δραστηριότητες στις δασικές εκτάσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό περιλαμβάνουν την αρπαγή γης και την έξωση, την καταναγκαστική εργασία, τις αυθαίρετες συλλήψεις, τους βιασμούς, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες των μελών των κοινοτήτων των ιθαγενών», αναφέρει η έκθεση.
Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων σχετίζονται με τον εκφοβισμό και την ποινικοποίηση των μελών των κοινοτήτων και των ηγετών τους, με την αρπαγή της γης και την αναγκαστική έξωση των μελών των κοινοτήτων, τους ξυλοδαρμούς, τους ακρωτηριασμούς, τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις των ηγετών και των υπερασπιστών των δασών από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας, συχνά και από ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας που έχουν προσληφθεί από επενδυτικές επιχειρήσεις-καταπατητές γης.
Επιπλέον έχουν καταγγελθεί βιασμοί και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών και των παιδιών των εργαζομένων από μέλη των εταιρειών φύλαξης που έχουν προσλάβει εταιρείες συνδεόμενες με την εκμετάλλευση του δασικού πλούτου, την εξόρυξη και την εκμετάλλευση φυτειών. Σε πολλές περιπτώσεις η κοπή της ξυλείας, η εγκατάσταση αγροτικών επιχειρήσεων και εταιρειών εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα δάση που αποτελούν εδάφη των αυτοχθόνων πραγματοποιούνται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και σε άμεση παραβίαση του δικαιώματος στην εκ των προτέρων συγκατάθεσή τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Περού, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση, τουλάχιστον 57 ακτιβιστές έχουν δολοφονηθεί από το 2002, το 60% από αυτούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου του Περού σχεδόν διπλασιάστηκε το 2012, καθώς οι αγρότες, οι ανθρακωρύχοι και οι παράνομοι υλοτόμοι μπήκαν πιο βαθιά μέσα στο δάσος. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το 80% των εξαγωγών ξυλείας της χώρας προέρχονται από την παράνομη κοπή ξυλείας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας