Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Με αυξημένη ζέστη παγκοσμίως και με έντονη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές του κόσμου σχετίζεται συνήθως το μετεωρολογικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο». Αριστερά, ο γενικός γραμματέας του WMO, Πέτρι Ταάλας

Υπερθέρμανση και από τον Ειρηνικό...

Ενα φυσικό καιρικό φαινόμενο γνωστό ως «Ελ Νίνιο» έχει ξεκινήσει στον Ειρηνικό Ωκεανό προσθέτοντας πιθανότατα θερμότητα σε έναν πλανήτη που ήδη ζεσταίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. O Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ προειδοποίησε την περασμένη Τρίτη τον κόσμο να προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις του «Ελ Νίνιο», λέγοντας ότι το ωκεάνιο καιρικό φαινόμενο που πυροδοτεί υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες πρόκειται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Οι ειδικοί λένε ότι πιθανότατα θα κάνει το 2024 την πιο ζεστή χρονιά στον πλανήτη.

Το «Ελ Νίνιο» συνήθως σχετίζεται με την αυξημένη ζέστη παγκοσμίως, καθώς και με ξηρασία σε ορισμένα μέρη του κόσμου και έντονες βροχοπτώσεις αλλού. Το φαινόμενο εμφανίζεται κατά μέσο όρο κάθε δύο έως επτά χρόνια και συνήθως διαρκεί εννέα έως δώδεκα μήνες. Ο WMO δήλωσε ότι το «Ελ Νίνιο» είναι ήδη σε εξέλιξη και ότι υπάρχει πιθανότητα 90% να συνεχιστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και να διαρκέσει μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Προειδοποίηση

«Η εμφάνιση του «Ελ Νίνιο» θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα να σπάσουν τα ρεκόρ θερμοκρασιών και να προκαλέσει περισσότερη ακραία ζέστη», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του WMO, Πέτρι Ταάλας. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η οποία τροφοδοτεί τον WMO, ανακοίνωσε στις 8 Ιουνίου ότι έφτασε το «Ελ Νίνιο» που, σύμφωνα με τον WMO, «αναμένεται να είναι τουλάχιστον μέτριας ισχύος». Ο Οργανισμός σημειώνει ότι η επίδραση της θέρμανσης του «Ελ Νίνιο» στις παγκόσμιες θερμοκρασίες γίνεται συνήθως πιο έντονα αισθητή μέσα σε έναν χρόνο από την έναρξή του - στην περίπτωση αυτή το 2024.

Το «Ελ Νίνιο» ισοδυναμεί με τη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας στον κεντρικό και ανατολικό ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτές οι θερμότερες από τον μέσο όρο θερμοκρασίες στην επιφάνεια του ωκεανού συμβάλλουν σε θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο στην ξηρά. Υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες των ωκεανών κατά μήκος του Ισημερινού καταγράφηκαν στα πρώτα 400 μέτρα του Ειρηνικού Ωκεανού τον Ιούνιο του 2023. Δεδομένου ότι το κρύο νερό είναι πιο πυκνό από το ζεστό νερό, αυτό το στρώμα ζεστού νερού εμποδίζει τα ψυχρότερα νερά του ωκεανού να διεισδύσουν στην επιφάνεια. Τα ζεστά νερά των ωκεανών πάνω από τον Ειρηνικό οδηγούν επίσης σε αυξημένες καταιγίδες, οι οποίες απελευθερώνουν περαιτέρω περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται λανθάνουσα θέρμανση.

Οι συνθήκες ταλαντεύονται μεταξύ του «Ελ Νίνιο» και του ψυχρότερου αντίστοιχού του «Λα Νίνα», με ουδέτερες συνθήκες ενδιάμεσα. Τα γεγονότα του «Ελ Νίνιο» συνδέονται συνήθως με αυξημένες βροχοπτώσεις σε περιοχές της νότιας Νότιας Αμερικής, των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, του Κέρατος της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές ξηρασίες στην Αυστραλία, την Ινδονησία, περιοχές της νότιας Ασίας, την Κεντρική Αμερική και τη βόρεια Νότια Αμερική.

Ο WMO λέει ότι το τελευταίο «Ελ Νίνιο» ήταν το 2015-2016. Από το 2020 έως τις αρχές του 2023, ο κόσμος επηρεάστηκε από μια ασυνήθιστα παρατεταμένη Λ«α Νίνα», η οποία διήρκεσε τρία συνεχόμενα χρόνια. Ηταν το πρώτο λεγόμενο τριπλό «Λα Νίνα» του 21ου αιώνα και μόνο το τρίτο από το 1950. Το φαινόμενο ψύξης του «Λα Νίνα» έβαλε προσωρινά φρένο στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, παρ’ όλο που η τελευταία οκταετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί. Αυτό σημαίνει ότι η συσσώρευση θερμότητας από την υπερθέρμανση του πλανήτη που κρυβόταν στον ωκεανό τα τελευταία χρόνια της «Λα Νίνα» ανεβαίνει τώρα στην επιφάνεια και καταρρίπτει τα ρεκόρ στον απόηχό της.

Ο Γουίλφραν Μουφούμα-Οκια, επικεφαλής των περιφερειακών υπηρεσιών πρόβλεψης του κλίματος του WMO, είπε ότι τους επόμενους έξι μήνες «θα υπάρχουν 10% πιθανότητες να αποδυναμωθεί το «Ελ Νίνιο». Ετσι μπορούμε να αποκλείσουμε την ανάπτυξη του «Λα Νίνα» φέτος», ανέφερε. «Η επίδραση του «Ελ Νίνιο» συνήθως γίνεται αντιληπτή με χρονική καθυστέρηση», πρόσθεσε, με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να αυξάνονται περαιτέρω.

Ρεκόρ θερμοκρασίας

Τον Μάιο, ο WMO προέβλεψε μια πιθανότητα 98% ότι τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια -και η πενταετία συνολικά- θα είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί. Αυτή τη στιγμή, η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί είναι το 2016, όταν υπήρξε ένα εξαιρετικά ισχυρό «Ελ Νίνιο», σε συνδυασμό με τη θέρμανση που προκλήθηκε από τον άνθρωπο από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (ανθρωπογενείς εκπομπές). Εκτοτε έχουν απελευθερωθεί 240 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι βοηθά τις χώρες να προετοιμαστούν για τον αντίκτυπο του «Ελ Νίνιο». «Σε πολλές από τις χώρες που θα πληγούν περισσότερο από το «Ελ Νίνιο», υπάρχουν ήδη συνεχιζόμενες κρίσεις», προειδοποίησε η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του ΠΟΥ. Η υπηρεσία Υγείας του ΟΗΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για πιθανές αυξήσεις στη χολέρα, τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως η ελονοσία, και μολυσματικές ασθένειες, όπως η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα. Η ακραία ζέστη, οι πυρκαγιές και η μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια που οδηγεί σε οξύτερο υποσιτισμό είναι επίσης αιτίες ανησυχίας, ανέφερε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υπερθέρμανση και από τον Ειρηνικό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας