Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Κινητές μονάδες φωτοβολταϊκών μπορούν να προσφέρουν φθηνή ενέργεια σε απομακρυσμένους οικισμούς

«Βάλτε» τους φτωχούς... στην πρίζα

Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των φτωχών είναι απίθανο να συμβάλει σημαντικά στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ο κύριος λόγος είναι ότι τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν πολύ εξοπλισμό για να συνδεθούν

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, αριθμός που αντιστοιχεί σε έναν στους έξι ανθρώπους, δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Και ενώ η αυξημένη πρόσβαση στον ηλεκτρισμό αποτελεί έναν σημαντικό στόχο, μεταξύ άλλων και της Πρωτοβουλίας για την «Αειφόρο Ενέργεια για Ολους» του ΟΗΕ, οι επιπτώσεις στο κλίμα από την αυξημένη πρόσβαση των φτωχών στον ηλεκτρισμό αποδεικνύονται πολύ μικρές παρά τους φόβους περί του αντιθέτου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας πρόσφατης μελέτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων (IIASA), η επέκταση της πρόσβασης των νοικοκυριών σε υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλει μόνο κατά ένα μικρό μέρος στη συνολική αύξηση των εκπομπών. Και ο λόγος, βέβαια, που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι άνθρωποι στις φτωχές χώρες χρησιμοποιούν ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια. Η μελέτη είναι η πρώτη του είδους που πραγματοποιεί αναδρομική ανάλυση των επιπτώσεων των εκπομπών των πρόσφατα ηλεκτροδοτούμενων αγροτικών περιοχών και επικεντρώνεται στην Ινδία.

Οριακή αύξηση ρύπων

Οπως διαπιστώθηκε, η βελτίωση της πρόσβασης των νοικοκυριών στην ηλεκτρική ενέργεια στην Ινδία τα τελευταία 30 χρόνια συνέβαλε μόνο οριακά στη συνολική αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας. Η αγροτική Ινδία είναι μια χώρα όπου ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν είναι συνδεδεμένοι με το ηλεκτρικό δίκτυο, οι περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη. Ο σημερινός αριθμός τους ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια, αλλά αυτό είναι κάτι που αλλάζει καθώς τα τελευταία 30 χρόνια έχουν συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο περίπου 650 εκατομμύρια άνθρωποι κατ’ εκτίμηση. Από το 1981 έως το 2011, η πρόσβαση των ινδικών νοικοκυριών σε ηλεκτρική ενέργεια βελτιώθηκε από περίπου 25% στο 67%-74% του πληθυσμού.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εκπομπές των πρόσφατα συνδεδεμένων με το δίκτυο νοικοκυριών, τα περισσότερα εκ των οποίων σε φτωχά χωριά, ανήλθαν σε μόλις 50 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Αυτό ήταν λιγότερο από το 4% της αύξησης των εκπομπών της Ινδίας κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, οι οποίες προήλθαν συντριπτικά από τις πόλεις και τη βιομηχανία.

Η σύνδεση με την πρίζα του ρεύματος για τους 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους που τη στερούνται αποτελεί στόχο των Ηνωμένων Εθνών. Και ο νέος πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, υποσχέθηκε πρόσφατα ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα πάει σε κάθε Ινδό μέσα σε πέντε χρόνια. Ο ίδιος σχεδιάζει να το πετύχει αυτό με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Αλλά ακόμη και με τον άνθρακα, λέει ένας εκ των ερευνητών του IIASA, «η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των φτωχών είναι απίθανο να συμβάλει σημαντικά στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου». Ο κύριος λόγος είναι ότι τα φτωχά νοικοκυριά με τακτική πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια δεν έχουν πολύ εξοπλισμό για να συνδεθούν.

Δεδομένου ότι η Ινδία βρίσκεται σε παρόμοιο στάδιο με πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά την πρόσβαση στην ενέργεια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης θα ισχύουν σε ευρεία κλίμακα και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Βέβαια, η άμεση χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά δεν αποτελεί μια εντελώς «αθώα» ιστορία. Το να δίνεις στους ανθρώπους πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια είναι κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει να ξεφύγουν από τη φτώχεια, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να αγοράζουν περισσότερα καταναλωτικά αγαθά, που απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια για να παραχθούν. Ετσι, η ηλεκτροδότηση τείνει να οδηγεί σε αύξηση του πλούτου και της συμμετοχής στην οικονομία και σε πρόσθετες αυξήσεις των εκπομπών από την έμμεση χρήση της ενέργειας μέσω της κατανάλωσης.

Το παράδειγμα της Κίνας

Η περίπτωση της Κίνας είναι χαρακτηριστική σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της ταχείας αύξησης των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε μια χώρα ενός δισεκατομμυρίου και πλέον κατοίκων. Οι κινεζικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά κάτοικο ξεπέρασαν πρόσφατα αυτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πρώτη φορά, σύμφωνα με το Κέντρο Διεθνούς Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Ερευνας στο Οσλο της Νορβηγίας.

Ωστόσο, η πρόσβαση στην ενέργεια είναι θεμελιώδους σημασίας για σημαντικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων της εκπαίδευσης, της υγείας και της επικοινωνίας. Εξάλλου, ακόμη και με την αυξημένη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, ο μέσος όρος των συνδεδεμένων νοικοκυριών στην Ινδία καταναλώνει 900 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Ετσι, τα νοικοκυριά στην Ινδία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από ό,τι τα νοικοκυριά στην Κίνα και λιγότερο από το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν συνολικά τα νοικοκυριά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την άλλη, αν υιοθετηθούν διεθνείς πολιτικές για το κλίμα κάποια στιγμή στο μέλλον, με περισσότερες επενδύσεις σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αυτό θα σήμαινε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα είναι εξαρτημένες από τα ορυκτά καύσιμα και το υψηλότερο κόστος τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Βάλτε» τους φτωχούς... στην πρίζα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας