Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Κομμένη η… όρεξη για βατραχοπόδαρα

Τα πόδια των βατράχων συνδέονται συχνότερα με τη γαλλική κουζίνα, αλλά τα αρχεία δείχνουν ότι αυτή η γαστρονομική λιχουδιά καταναλωνόταν συνήθως στη νότια Κίνα, τουλάχιστον από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Οι παλαιότερες καταγραφές για τα πόδια βατράχων από τους Γάλλους χρονολογούνται γύρω στον 12ο αιώνα, όταν οι Γάλλοι μοναχοί άρχισαν να τα τρώνε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, καθώς δεν θεωρούνταν κρέας, σύμφωνα με τον Guardian.

Τα βατραχοπόδαρα εξακολουθούν να είναι ένα δημοφιλές πιάτο σε πολλές χώρες και, σύμφωνα μια νέα έκθεση της γερμανικής οργάνωσης προστασίας ζώων Pro Wildlife και της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Robin des Bois, που τιτλοφορείται «Θανατηφόρο πιάτο», η γαστρονομική δημοτικότητα των βατραχοπόδαρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει οδηγήσει στην εξάντληση ειδών βατράχων στην Τουρκία, την Αλβανία και την Ινδονησία.

«Τη δεκαετία του 1980, η Ινδία και το Μπαγκλαντές εξήγαν, αρχικά, πόδια βατράχων στην Ευρώπη, αλλά η Ινδονησία κατέστη ο μεγαλύτερος προμηθευτής της, από τη δεκαετία του 1990. Στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως και στην Τουρκία και την Αλβανία, τα μεγάλα είδη βατράχων μειώνονται στη φύση το ένα μετά το άλλο, προκαλώντας ένα θανατηφόρο φαινόμενο ντόμινο για τη διατήρηση των ειδών», αναφέρει η συνιδρύτρια της Pro Wildlife, δρ Σάντρα Αλθερ.

Κόκκινη Λίστα

Τουλάχιστον 1.200 είδη αμφιβίων -το 17% του συνόλου- διακινούνται στη διεθνή αγορά, ανέφερε στον Guardian η Τζένιφερ Λούεντκ, διευθύντρια της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) για τις αξιολογήσεις της Κόκκινης Λίστας Απειλούμενων Ειδών. Το οξύμωρο είναι ότι ευρωπαϊκή Οδηγία για τους οικοτόπους απαγορεύει τη σύλληψη αυτοχθόνων άγριων βατράχων στις 27 χώρες - μέλη της Ε.Ε., αλλά καμία από τις χώρες δεν επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές.

Η Pro Wildlife αναφέρει ότι το 70% του εισαγόμενου κρέατος βατράχου πηγαίνει στο Βέλγιο, το οποίο, στη συνέχεια, στέλνει το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών του στη Γαλλία. Η Γαλλία εισάγει η ίδια το 16,7% και η Ολλανδία το 6,4%. Το 74% των εισαγωγών βατράχων της Ε.Ε. προέρχονται από την Ινδονησία, ενώ το Βιετνάμ προμηθεύει το 21%, η Τουρκία το 4% και η Αλβανία το 0,7%.

Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βατραχοπόδαρων στον κόσμο, η Ε.Ε. εισάγει περίπου 4.070 τόνους κάθε χρόνο ή περίπου 81 με 200 εκατομμύρια κυρίως άγριους βατράχους, που συλλαμβάνονται στην άγρια φύση. Τα είδη με μεγαλύτερα πόδια είναι ιδιαίτερα περιζήτητα, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα στην υπερβολική εξόντωση.

Dreamstime.com

Ο μεγαλύτερος εδώδιμος βάτραχος νερού στην Τουρκία, ο Pelophylax caralitanus, κοινώς γνωστός ως ο βάτραχος της Ανατολίας, καταγράφεται επί του παρόντος ως «σχεδόν απειλούμενος» από την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Σύμφωνα με τον Guardian, οι επιστήμονες είπαν ότι το είδος θα μπορούσε να εξαφανιστεί στην Τουρκία ήδη από το 2032. Αλλα είδη βατράχων που εισάγονται στην Ε.Ε. από το εξωτερικό απειλούνται επίσης. Ο αλβανικός βάτραχος του νερού είναι, επί του παρόντος, ένα είδος άκρως απειλούμενο, σύμφωνα με την Pro Wildlife.

«Εάν συνεχιστεί η λεηλασία για την ευρωπαϊκή αγορά, είναι πολύ πιθανό να δούμε πιο σοβαρές μειώσεις των πληθυσμών των άγριων βατράχων και, ενδεχομένως, εξαφανίσεις την επόμενη δεκαετία», ανέφερε η Αλθερ. Η κατανάλωση ποδιών βατράχου σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Καμπότζη, έχει ως αποτέλεσμα την ταξινόμηση ορισμένων ειδών από την IUCN ως ευάλωτων και σχεδόν απειλούμενων.

Ψαλίδι και τσεκούρι

Λιγότεροι από 250 πλήρως αναπτυγμένοι ολισθηροί βάτραχοι του Τόγκο πιστεύεται ότι υπάρχουν σήμερα και ο γιγάντιος αφρικανικός ταυροβάτραχος θα μπορούσε ήδη να έχει εξαφανιστεί. Η αφαίρεση των ποδιών των περισσότερων βατράχων γίνεται με ψαλίδι ή τσεκούρια, χωρίς αναισθησία, αναφέρει η Pro Wildlife.

Η Αλθερ ζήτησε να σταματήσει αυτή και άλλες απάνθρωπες πρακτικές. «Στα περισσότερα βατράχια κόβουν τους μηρούς τους με τσεκούρι ή ψαλίδι ταυτόχρονα, χωρίς αναισθησία. Το πάνω μισό απορρίπτεται, ενώ πεθαίνει, τα πόδια ξεφλουδίζονται και καταψύχονται, προκειμένου να εξαχθούν», ανέφερε.

Η Robin de Bois και η Pro Wildlife ζητούν από τις χώρες της Ε.Ε. να περιορίσουν τις εισαγωγές βατραχοπόδαρων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα εμπορεύματα βατραχοπόδαρων μπορούν να εντοπιστούν, αναφέρει ο Guardian. Θα ήθελαν, επίσης, τα μέλη της Ε.Ε. να αναπτύξουν προτάσεις για την καταγραφή των βατράχων ως απειλούμενων ειδών για τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων με Εξαφάνιση Ειδών (CITES).

Εκτός από το ότι βλάπτει τους ίδιους τους πληθυσμούς των βατράχων, η υπερεκμετάλλευση των αμφιβίων και η συνακόλουθη μείωση του αριθμού τους έχουν άμεση επίδραση στα οικοσυστήματα στα οποία ζουν. «Οι βάτραχοι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο οικοσύστημα ως εντομοκτόνοι και, όπου εξαφανίζονται, η χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων αυξάνεται. Ετσι, το εμπόριο βατραχοπόδαρων δεν έχει μόνο άμεσες συνέπειες για τους ίδιους τους βατράχους, αλλά και για τη διατήρηση της φύσης», δήλωσε η πρόεδρος του της Robin de Bois.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κομμένη η… όρεξη για βατραχοπόδαρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας