Το δυσοίωνο μέλλον του πλανήτη διαγράφει η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) στην οποία επισημαίνεται ότι μια μεγάλη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου δεν θα δράσει ανασχετικά στην οικονομική ανάπτυξη. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια έκθεση που συνοψίζει τις 5.000 σελίδες εργασιών 800 επιστημόνων που είχαν ήδη δημοσιευθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 800.000 ετών, με αποτέλεσμα η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και των ωκεανών να έχει αυξηθεί από το 1880 ώς το 2012 κατά το πρωτοφανές επίπεδο των 0,85 βαθμών Κελσίου.
Η δε περίοδος 1983-2012 ήταν πιθανότατα η θερμότερη περίοδος 30 χρόνων κατά τα τελευταία 1.400 χρόνια, ενώ η επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας είναι ήδη ορατή με φαινόμενα όπως η οξίνιση των ωκεανών και η μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών.
Αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, η κλιματική αλλαγή θα έχει σοβαρές, εκτεταμένες και αμετάκλητες συνέπειες, αναφέρει η IPCC. Για να συγκρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από το όριο των δύο βαθμών Κελσίου, οι παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 40% ώς 70% από το 2010 ώς το 2050 και να εξαλειφθούν πλήρως μέχρι το 2100.
Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν μαζικά τα ορυκτά καύσιμα, να βελτιώσουν πολύ την ενεργειακή απόδοση και να περιορίσουν την καταστροφή των δασών. Σε ό,τι αφορά το κόστος για την επίτευξη αυτών των στόχων, οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πολύ προσιτό, περίπου 0,06% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, ιδίως καθώς έχει οριστεί ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 300% κατά την περίοδο αυτή και ότι το κόστος της αδράνειας είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της δράσης.
Οι «φιλόδοξες» προσπάθειες μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα μείωναν κατά 0,06 μονάδες τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης, που υπολογίζεται ότι θα είναι ανάμεσα σε 1,6% και 3% ετησίως στη διάρκεια του 21ου αιώνα, αλλά «όσο περισσότερο περιμένουμε για να δράσουμε, τόσο πιο δαπανηρές θα είναι», υπογραμμίζουν οι εμπειρογνώμονες της IPCC.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου ηλεκτρισμού μπορεί και πρέπει να παράγεται από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.
«Εχουμε λίγο καιρό πριν εξαφανιστεί η δυνατότητα να παραμείνουμε κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε ο Ρατζέντρα Πατσάουρι, πρόεδρος της IPCC, στην πληρέστερη εκτίμηση για την κλιματική αλλαγή που δίνεται στη δημοσιότητα μετά το 2007. «Εχουμε τα μέσα για να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή», εκτιμά ο ίδιος. «Οι λύσεις είναι πολυάριθμες και επιτρέπουν τη συνεχή οικονομική και ανθρώπινη ανάπτυξη. Το μόνο που έχουμε ανάγκη, είναι η βούληση να αλλάξουμε», προσθέτει.
Για τους συντάκτες της έκθεσης, «ο περιορισμός των επιπτώσεων από την άνοδο της θερμοκρασίας του κλίματος είναι ζήτημα δικαιοσύνης και απαραίτητος για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη και να εξαλειφθεί η φτώχεια», καθώς οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί, ιδιαίτερα αυτοί των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, θα έχουν λιγότερα μέσα για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Το μήνυμα είναι σαφές. Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και οφείλεται στους ανθρώπους. Στις μελλοντικές δεκαετίες θα δούμε τις ολοένα αυξανόμενες επιπτώσεις και τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων πιο καταστροφικών πλημμυρών, συχνότερων και εντονότερων κυμάτων καύσωνα και σημαντικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας», δήλωσε ο Μισέλ Ζαρό, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Εν τούτοις, ενώ η μελέτη συνιστά τη συμβολή των οικονομικών πόρων για τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις προκειμένου να αναπτυχθούν νέες ιδέες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, παραμένει ασαφές το ποιες χώρες θα πρέπει να κάνουν τα δέοντα ώστε να επιτευχθούν οι δεδηλωμένοι στόχοι της έκθεσης. Η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και, λογικά, οι κυβερνήσεις τους αισθάνονται πιο «άνετα» με τη δρομολόγηση μακροπρόθεσμων στόχων για ολόκληρο τον πλανήτη από το να υιοθετήσουν στόχους για τον ίδιο τον εαυτό τους.
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ σε δηλώσεις του μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης επέμεινε ότι ο άνθρακας είναι το μέλλον, ότι αποτελεί το θεμέλιο των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη και της Αυστραλίας και ότι τα ορυκτά καύσιμα θα βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η χρονική υστέρηση μεταξύ της επιστήμης και της πολιτικής είναι εν μέρει μια αντανάκλαση της αδυναμίας της παγκόσμιας κοινότητας για την επίλυση βασικών πολιτικών ζητημάτων σχετικά με την ευθύνη για τη δράση, την ισότητα και την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης των χωρών. Η IPCC δεν αγνοεί αυτή την πραγματικότητα, δεδομένου ότι η ίδια η σύνθεση της έκθεσης αποτελεί προϊόν εντατικών διαπραγματεύσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας