Εμβληματικό στοιχείο του παράλληλου κυβερνητικού προγράμματος αποτελεί η διαχείριση των απορριμμάτων.
Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης, σε συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων (Ο.Π.), υπολογίζοντας μάλιστα ότι η υλοποίηση έργων στον συγκεκριμένο τομέα μπορεί να αποδώσει τζίρους ύψους 2 δισ. ευρώ και 16.000 θέσεις εργασίας στην επόμενη πενταετία.
Πάντα, βέβαια, σε εναρμόνιση με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) και τις ευρωπαϊκές οδηγίες -που δίνουν έμφαση στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, τη διαλογή απορριμμάτων στην πηγή και την ανακύκλωση- αλλά και την άμεση και ριζική αναθεώρηση των μέχρι τώρα δρομολογημένων σχεδιασμών, που, ομολογουμένως, ευνοούσαν τους εργολάβους. «Η κυβέρνηση θα δώσει λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων», προανήγγειλε ο κ. Τσιρώνης.
Σύμφωνα με τον Δ. Πολιτόπουλο, μέλος των Ο.Π. και πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), η επιτυχής υλοποίηση του ΕΣΔΑ μπορεί να αποδώσει 300 εκατ. ευρώ ετησίως, μέσα από την πώληση των ανακυκλώσιμων και εισφορές από τους παραγωγούς.
«Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα θέλαμε να κατευθύνεται στον εξοπλισμό», συμπλήρωσε και ενημέρωσε ότι το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει κονδύλια 900 εκατ. ευρώ για διαχείριση απορριμμάτων, χωρίς να συνυπολογιστεί η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.
Πάγια θέση των Ο.Π., η αντιμετώπιση των απορριμμάτων ως εν δυνάμει πόρων. «Η απόρριψή τους σε χωματερές και Χώρους Υγειονομικής Ταφής θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Δεν έγινε, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πρέπει να λυθεί τώρα», τόνισε κατηγορηματικά η Χριστίνα Ευθυμιάτου, συντονίστρια της Εκτελεστικής Γραμματείας των Ο.Π., συμπληρώνοντας:
«Επιδιώκουμε ενεργό συμμετοχή των πολιτών με δικές τους πρωτοβουλίες. Δεν αποκλείουμε τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, με σχήματα που μπορεί να είναι ΣΔΙΤ, αλλά με αμοιβαίο όφελος και διαφάνεια».
Στους επικείμενους σχεδιασμούς εντάσσονται η εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης, η εργασιακή ένταξη κοινωνικών ομάδων που ασχολούνται άτυπα με την ανακύκλωση (Ρομά, οικονομικοί μετανάστες κ.λπ.) στο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και η καθιέρωση της «κάρτας ανακυκλωτή», η οποία αναμένεται να συνδεθεί με ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη ή με δημοτικές προσφορές (π.χ. συσχετισμός με δημοτικές δομές, όπως κολυμβητήρια).
Μακροχρόνιες δεσμεύσεις
Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε με στόχο να απαντηθούν ερωτήματα σε σχέση με την υλοποίηση του ΕΣΔΑ, ιδιαίτερα όπου προϋπήρχαν ΣΔΙΤ.
Ο κ. Τσιρώνης επανέλαβε ότι δεν θεωρεί εξ αρχής προβληματικό έναν τέτοιο τρόπο επένδυσης, υπογράμμισε όμως την κατηγορηματική του αντίθεση στις μακροχρόνιες δεσμεύσεις που προκύπτουν από ΣΔΙΤ.
«Εργα για ποσότητες που δεν παράγονται δεν είναι βιώσιμα», τόνισε περιγράφοντας προβλήματα ουσίας που προκύπτουν σε συγκεκριμένα ΣΔΙΤ, όπως: κόστος σε δημότες, δεσμεύσεις σε ποσότητες, διαστασιολόγηση, χωροθετήσεις.
«Πώς είναι δυνατόν να δεσμεύονται ποσότητες για 28 χρόνια;», αναρωτήθηκε αναφορικά με το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, για το οποίο έκανε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση του έργου με την εταιρεία, με αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης και στόχο την κατάθεση βελτιωμένων προτάσεων για ποσότητες και τιμές. Υποστήριξε ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι όροι των ΣΔΙΤ με βάση τη νομοθεσία.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, τόνισε, δεν μπορεί παρά να υπηρετήσει τον σχεδιασμό που συμφέρει πρωτίστως τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.
Θύμισε ότι ο νέος ΕΣΔΑ προβλέπει προσωρινές λύσεις διαχείρισης, ανεξαρτήτως της οριστικοποίησης των Περιφερειακών Σχεδιασμών (ΠΕΣΔΑ), με στόχο την αποφυγή των ευρωπαϊκών προστίμων.
Αυτή τη στιγμή, ο μόνος εγκεκριμένος ΠΕΣΔΑ είναι της Κρήτης. Εως τον Απρίλη αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και για τους υπόλοιπους 12 ΠΕΣΔΑ.
Για τον ΠΕΣΔΑ Αττικής, ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα πάει πολύ καλά». Το στοίχημα, όμως, παραμένει για τη χωροθέτηση «πράσινων σημείων».
Οπως έγινε γνωστό στη συνέντευξη Τύπου, έχουν ήδη χωροθετηθεί «πράσινα σημεία» στον κόμβο της Κατεχάκη με την περιφερειακή Υμηττού (παλιό εργοτάξιο της «Αττικό Μετρό»), στο ΧΕΥ της Αττικής Οδού στο Χαλάνδρι, ενώ πρόταση έχει καταθέσει και ο Δήμος Βύρωνα σε σημείο στον Υμηττό (δεν ανήκει στην Α’ Ζώνη).
Με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός τόνισε ότι οι ίδιοι οι δήμοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα χωροθέτησης «και όχι να τους επιβάλλεται», λέγοντας ακόμη: «Δεν θα υπογραφεί έργο που δεν έχει την έγκριση δημάρχων», αναφερόμενος σε «ένα σύνολο σχεδίων που δεν έχουν την έγκριση από ΦοΔΣΑ» (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και έχουν κατατεθεί στο υπουργείο.
Αποκάλυψε, τέλος, ότι στο υπουργείο έχουν κατατεθεί προτάσεις από επιχειρηματίες που θέλουν να εμπλακούν στη διαχείριση απορριμμάτων με στόχο την παραγωγή ενέργειας, χωρίς τη μέθοδο της καύσης και χωρίς οικονομική συμμετοχή του Δημοσίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας