Ακόμη μία σπουδαία νίκη πέτυχε το αντιαιολικό κίνημα, αυτή τη φορά στα Βαρδούσια όρη, έπειτα από απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης με την οποία ακυρώνεται η κατάφωρα παράνομη Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) του αιολικού σταθμού στο Γιδοβούνι στα Βαρδούσια, κατόπιν Ιεραρχικής Προσφυγής στο ΥΠΕΝ.
Το έργο της εταιρείας PK ENERGY IKE, θυγατρικής της KIEFER, θα αποτελούνταν από 3 ανεμογεννήτριες ισχύος 11,7 MW σε υψόμετρο 1.800 στα εμβληματικά Βαρδούσια, εντός της χαρακτηρισμένης περιοχής NATURA για τα πουλιά (Ζώνη Ειδικής Προστασίας-ΖΕΠ) των Βαρδουσίων («Απάτη του ΥΠΕΝ για αδειοδότηση αιολικού», «Εφ.Συν.», 28/12/2024).
Διοικητικές προσφυγές
Αν και υπήρχε σωρεία προϋποθέσεων προκειμένου να απορριφθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, αυτό δεν συνέβη. Οι ελλείψεις και οι ανεπάρκειες του φακέλου αδειοδότησης ήταν προφανείς από την πρώτη στιγμή και είχαν επισημανθεί ήδη κατά τη δημόσια διαβούλευση. Οι Δασικές Υπηρεσίες (Διεύθυνση Δασών Φωκίδας, Δασαρχεία Σπερχειάδας και Λιδωρικίου) είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά για το έργο, όπως και οι Επιτροπές Περιβάλλοντος των Περιφερειών Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, όπως και ο κατέχων την απαιτούμενη τεχνογνωσία για τις πραγματικές επιπτώσεις των έργων, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Στην αδειοδοτούσα αρχή (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας) είχε επισημανθεί ότι η θετική γνωμοδότηση του προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη, αφού βασίζεται σε «συμπληρωματικά στοιχεία» της εταιρείας που φέρονται να υποβλήθηκαν απευθείας στη ΓΔΠΠ, δηλαδή εκτός της θεσμικής διαδικασίας και χωρίς να έχουν λάβει γνώση γι’ αυτά ούτε η αδειοδοτούσα αρχή ούτε οι γνωμοδοτούσες υπηρεσίες ούτε το κοινό.
Κι όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν στάθηκε ικανό να εμποδίσει την έκδοση της παράνομης ΑΕΠΟ του έργου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, η διοίκηση της οποίας προφανώς πόνταρε στο ότι δεν θα υπάρξει δυναμική και συγκροτημένη αντίδραση από τους θιγόμενους.
Ωστόσο, αμέσως μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ, υποβλήθηκαν στο ΥΠΕΝ διοικητικές προσφυγές εναντίον της απόφασης τόσο από τον Δήμο Μακρακώμης, τον Ελληνικό Πεζοπορικό-Ορειβατικό Σύλλογος Μακρακώμης, τους προέδρους των Κοινοτήτων Κολοκυθιάς, Μαρμάρων, Αργυρίων και Ανατολής και κατοίκους της περιοχής όσο και από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, από κοινού με την «Καλλιστώ», με σχεδόν την ίδια επιχειρηματολογία. Παράλληλα, σε επικοινωνιακό επίπεδο οι δύο οργανώσεις σήκωσαν ψηλά το ζήτημα, το οποίο έτυχε προβολής.
Τελικά, το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΕΝ εξέδωσε απόφαση ακύρωσης της ΑΕΠΟ του εν λόγω αιολικού σταθμού, κάνοντας αποδεκτή την προσφυγή των τοπικών φορέων και κατοίκων, ενώ η αντίστοιχη προσφυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων υποβλήθηκε λίγες ημέρες αργότερα και δεν χρειάστηκε να εξεταστεί, εφόσον είχε ήδη ακυρωθεί η ΑΕΠΟ. Ο λόγος ακύρωσης ήταν η αρνητική γνωμοδότηση των δασικών υπηρεσιών, που συνεπάγεται και μη σύμφωνη γνώμη για την έκδοση άδειας επέμβασης για την υλοποίηση του έργου. Κατόπιν τούτου, οι υπόλοιποι λόγοι που προβλήθηκαν για την απόρριψη της ΑΕΠΟ δεν χρειάστηκε να εξεταστούν.
«Πρόκειται ασφαλώς για μια σημαντική συλλογική νίκη προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολύτιμων ορεινών οικοσυστημάτων και της ακεραιότητας της περιοχής NATURA των Βαρδουσίων, αλλά και –ακόμη ένα– πλήγμα στην αμοραλιστική και επιζήμια πολιτική ανάπτυξης των αιολικών σταθμών στην Ελλάδα, που υπακούει απόλυτα στις επιταγές των οικονομικών συμφερόντων, αδιαφορώντας αν σωρεία έργων προκαλούν πολύ μεγαλύτερη περιβαλλοντική βλάβη από το όποιο ενεργειακό όφελος», επισημαίνει η Ορνιθολογική.
Απόλυτα έκθετοι
Δεδομένων των εξελίξεων, είναι απόλυτα έκθετοι και νομικά υπόλογοι οι γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Κωνσταντίνος Τζανακούλης και Δημήτρης Κατσαρός, αντίστοιχα, που εξέδωσαν την ΑΕΠΟ του έργου και ο γενικός διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, αφού ασφαλώς δεν πρόκειται περί «λάθους», αλλά προσπάθειας να επιβληθεί με το «έτσι θέλω» και με παράνομο τρόπο ένα περιβαλλοντικά επιζήμιο έργο.
Η όλη υπόθεση αποτελεί ακόμα ένα απόλυτα χαρακτηριστικό παράδειγμα του απαράδεκτου τρόπου με τον οποίο γίνεται η αδειοδότηση αιολικών σταθμών στην Ελλάδα και είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι, αν δεν υπήρχε αυτή η κινητοποίηση των πολιτών και των οργανώσεων, αυτό το εξόφθαλμα παράνομο έργο θα προχωρούσε κανονικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας