Αγέλη εννέα λύκων εντοπίστηκε σε περιοχή του Ταϋγέτου από την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Πρόκειται για την πρώτη καταγραφή αγέλης λύκων στην συγκεκριμένη περιοχή από το 1930.
Ο εντοπισμός της πρώτης αγέλης σχεδόν μετά από έναν αιώνα είναι μια καλή είδηση για την διατήρησης του είδους, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποβαθμίσει το καθεστώς απόλυτης προστασίας, λόγω αύξησης των πληθυσμών που προκαλούν ζημιές σε κτηνοτρόφους.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από περιστατικό θανάτωσης 40 αιγών και ενός ποιμενικού σκύλου στις 18 Οκτωβρίου 2024, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αλαγονίας Μεσσηνίας. Σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Μεσσηνίας (ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ.), συλλέχθηκαν τοπικές πληροφορίες και πραγματοποιήθηκαν επιστημονικές εργασίες πεδίου.
Στην πρώτη δειγματοληψία που πραγματοποίησε φέτος η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, καμία ένδειξη παρουσίας λύκων δεν βρέθηκε στις περιοχές της Πελοποννήσου που εξετάστηκαν, παρά τις ανέκδοτες αναφορές που είχαν έρθει ήδη από το 2019.
Η κατάσταση άλλαξε με δεύτερη δειγματοληψία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από περιστατικό στο οποίο βρέθηκαν νεκρές 40 κατσίκες και ένας ποιμενικός σκύλος στο δημοτικό διαμέρισμα Αλαγονίας στη Μεσσηνία.
Οι φωτογραφικές παγίδες που είχαν τοποθετηθεί σε 30 χιλιόμετρα δασικών δρόμων απαθανάτισαν τελικά εννέα λύκους, τέσσερα ενήλικα και πέντε νεαρά άτομα.
Τα ευρήματα της έρευνας
- Καταγραφή αγέλης: Μέσω τεσσάρων αυτόματων φωτογραφικών καμερών, που τοποθετήθηκαν σε στρατηγικά σημεία, καταγράφηκαν εννέα λύκοι.
- Σύγκρουση με όχημα: Παράλληλα, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας προσκόμισε φωτογραφία ενός νεκρού λύκου από σύγκρουση με όχημα στον Ταΰγετο.
- Βιοδηλωτικές ενδείξεις: Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την παρουσία λύκων μέσω φυσικών ενδείξεων, όπως ίχνη και περιττώματα.
Για τον εντοπισμό της πρώτης αγέλης ενημερώθηκαν το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα δασαρχεία της Πελοποννήσου, ο ΕΛΓΑ και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Ως κορυφαίος θηρευτής, ο λύκος (Canis lupus) παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, καθώς περιορίζει για παράδειγμα τους πληθυσμούς φυτοφάγων ζώων που με τη βοσκή περιορίζουν τα δάση.
Χάρη στο καθεστώς απόλυτης προστασίας που απολάμβανε μέχρι σήμερα ο λύκος, το είδος έχει επιστρέψει και στην Πάρνηθα ύστερα από απουσία τεσσάρων δεκαετιών.
Ωστόσο, η Σύμβαση της Βέρνης, η οποία εξασφαλίζει την προστασία της άγριας ζωής κυρίως στην Ευρώπη, ενέκρινε πριν 20 ημέρες τον περιορισμό του καθεστώτος προστασίας του λύκου κάτι που αποτελεί ευθεία υπονόμευση κάθε προσπάθειας για διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Η Καλλιστώ έχει αναλάβει την παρακολούθηση του είδους στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, ενώ η οργάνωση Αρκτούρος σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ακόμα 19 περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν στείλει επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας, ζητώντας να συνταχθεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας