Ανοιχτή συνέλευση-συζήτηση της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στον Πολυχώρο «Πολιτεία» (Μοναστηρίου 136 και Θηναίας) στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων είναι μια ανοιχτή συλλογικότητα που αγωνίζεται για την προστασία της φύσης και της άγριας ζωής από την ενεργειακή λεηλασία, την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και τις ρυπογόνες βιομηχανικές δραστηριότητες. Από το 2020 έχει πραγματοποιήσει πέντε εξορμήσεις σε νησιά και νησίδες του Αιγαίου, με στόχο την ενημέρωση και τον δημόσιο διάλογο για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το νησιωτικό περιβάλλον της χώρας μας.
Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει σειρά νομικών ενεργειών με στόχο την ουσιαστική προστασία των περιοχών του πανευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, αλλά και την υπεράσπιση της ελληνικής φύσης από την «πράσινη» ανάπτυξη συνολικότερα, ενώ έχει συμμετάσχει σε κρίσιμες διαβουλεύσεις που αφορούν το περιβάλλον με τεκμηριωμένα γραπτά επιχειρήματα και προφορικές παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με την Κίνηση, η περίοδος που διανύουμε είναι κομβική για το μοναδικό νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου. Το εύθραυστο και πολύτιμο αυτό περιβάλλον κινδυνεύει να υποστεί μη αναστρέψιμη καταστροφή από πληθώρα απειλών που συσσωρεύονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση. Υπερτουρισμός, άναρχη δόμηση, εξάντληση των φυσικών πόρων, ανεξέλεγκτη επέκταση ιχθυοκαλλιεργειών, μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε παρθένες νησίδες, παράνομες διανοίξεις δρόμων, βιομηχανικής κλίμακας χερσαίες ανεμογεννήτριες και τώρα και παράκτια αιολικά με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες με ύψος αντίστοιχο με αυτό του πύργου του Αϊφελ λίγο έξω από τις ακτές των νησιών μας, με αποκλειστικό στόχο την εξαγωγή «πράσινης» ενέργειας προς όφελος των επενδυτών. Μόνη ελπίδα να αποτραπεί αυτό το δυστοπικό μέλλον για το Αιγαίο –αλλά και τη χώρα μας συνολικά– είναι η ενεργή εναντίωση όλων μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς, αναφέρει.
Στην αρχή της συνέλευσης θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση της Κίνησης και του έργου της και στη συνέχεια θα υπάρξει άφθονος χρόνος για συζήτηση σχετικά με την επίθεση που δέχεται το περιβάλλον της χώρας μας, και ειδικότερα:
● Για την επέλαση βιομηχανικών ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στα βουνά, τα δάση, τα νησιά και στις θάλασσες.
● Για την τεράστια πίεση που ασκείται στα τοπία, τα οικοσυστήματα και στις κοινωνίες των νησιών και παράκτιων περιοχών από την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και ειδικά τις στρατηγικές επενδύσεις.
● Για την απειλή που συνιστά η βιομηχανία ιχθυοκαλλιέργειας για τις παράκτιες περιοχές και τα οικοσυστήματα.
Θα γίνει αναφορά για το ποιες από τις παραπάνω απειλές αφορούν ιδιαίτερα τις νησίδες και τα μικρά νησιά, ποιες σημαντικές στρατηγικές νομικές υποθέσεις είναι σε εξέλιξη για την προστασία της φύσης και για το πώς μπορούν να χτιστούν αποτελεσματικές αντιστάσεις στην εκμετάλλευση της φύσης στην ύπαιθρο και στις πόλεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας