Προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση των δύο Ζωνών Ιχθυοκαλλιέργειας που θεσμοθετούνται στο πλαίσιο της Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Βόρειου και Νότιου Ευβοϊκού (ΠΟΑΥ Ευβοϊκού) στο Μαρμάρι, που καταλαμβάνουν θαλάσσια έκταση 1.700 στρεμμάτων στην περιοχή, κατέθεσαν οι κάτοικοι του Πόρτο Λάφια και της Αγίας Ειρήνης μαζί με τον Σύλλογο Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ).
Οι συγκεκριμένες ζώνες θεσμοθετήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα που θεσμοθετεί την ΠΟΑΥ Ευβοϊκού και συνολικά 15 ζώνες ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες καταλαμβάνουν θαλάσσιες εκτάσεις 22.000 στρεμμάτων σε όλο τον Ευβοϊκό Κόλπο, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την ελεύθερη εξάπλωση των ιχθυοκαλλιεργειών σε βιομηχανική κλίμακα.
Οι υπόλοιποι δήμοι της Εύβοιας, Κύμης-Αλιβερίου, Ερέτριας, Διρφύων-Μεσσαπίων, Μαντουδίου-Αγίας Αννας, μαζί με περιβαλλοντικούς συλλόγους έχουν προσφύγει κατά της θεσμοθέτησης των Ζωνών στις περιοχές τους, καταθέτοντας αιτήσεις ακύρωσης κατά του Προεδρικού Διατάγματος. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες των υπόλοιπων δήμων της Εύβοιας υποστηρίζονται από τους δήμους τους.
Αντίθετα, για την κατάθεση της προαναφερόμενης προσφυγής στο ΣτΕ, οι κάτοικοι και ο ΣΠΠΕΝΚ κινηθήκαν αναγκαστικά μόνοι τους, χωρίς την υποστήριξη του Δήμου Καρύστου. Μάλιστα, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ο Δήμος Καρύστου, τον Μάρτιο του 2024, στο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του Μαρμαρίου, έσπευσε να χαρακτηρίσει την περιοχή κατάλληλη για ιχθυοκαλλιέργειες, με επιδεικτική άγνοια των λοιπών χρήσεων γης, δηλαδή της Οικιστικής-Παραθεριστικής, Τουριστικής-Αναψυχής. Παρ’ όλο που η περιοχή ανήκει στην ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους νησιωτική περιοχή των Πεταλιών και ο χαρακτηρισμός της έγινε χωρίς διαβούλευση και ενημέρωση των πολιτών-κατοίκων της.
Η ίδρυση της ΠΟΑΥ Ευβοϊκού βασίζεται σε ΣΜΠΕ (Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που είναι γεμάτες με ανακρίβειες και έχουν εκπονηθεί με χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρισης. Η θεσμοθέτηση των ΠΟΑΥ επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών και την αύξηση της δυναμικότητάς τους. Αναμένεται ότι θα προκληθεί ρύπανση στις ακτές και στο θαλάσσιο περιβάλλον γενικότερα που θα υποβαθμίσει την αξία των κατοικιών και όλες τις άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην παράκτια ζώνη (παραθεριστική κατοικία, τουρισμός, θαλάσσια αναψυχή κ.ά.).
«Ως κάτοικοι και παραθεριστές της παραλιακής ζώνης του Μαρμαρίου, βορειοδυτικά του Ακρωτηρίου Μαρμάρι, από Αγία Ειρήνη ώς το Πόρτο Λάφια, με την προσφυγή μας επιδιώκουμε την προστασία του μοναδικού παράκτιου περιβάλλοντος της περιοχής μας, που είναι ο βασικός λόγος που επιλέξαμε τον τόπο αυτό για παραθεριστική ή μόνιμη κατοικία και επειδή βλέπουμε ότι η περιουσία μας κινδυνεύει να χάσει την αξία της και ότι θα χάσουμε το δικαίωμά μας στην απόλαυση του μοναδικού μας φυσικού περιβάλλοντος και της θάλασσας που χαιρόμαστε εμείς και οι επισκέπτες μας.
»Επειδή δεν υπάρχουν μόνο τα μεγάλα συμφέροντα των επιχειρήσεων, που υποστηρίζονται ποικιλοτρόπως από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση, αλλά και τα συμφέροντα των πολιτών, δηλώνουμε ότι εμείς θα μεταχειριστούμε κάθε νόμιμο μέσο για την υπεράσπιση του τοπικού περιβάλλοντος και της περιουσίας μας», αναφέρουν οι κάτοικοι του Πόρτο Λάφια και της Αγίας Ειρήνης και ο ΣΠΠΕΝΚ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας