Μεγάλη διαμαρτυρία στη Χαλκίδα για τις πολλαπλές απειλές που δέχεται το φυσικό περιβάλλον της Εύβοιας (αιολικοί σταθμοί, δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, σταθμοί μπαταριών, ιχθυοκαλλιέργειες, σκουπίδια) διοργανώνουν σύλλογοι της κεντρικής Εύβοιας αύριο 23/11 στις 12.00 το μεσημέρι.
Ο τίτλος της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στην προβλήτα Αγίου Νικολάου, Κρηπίδωμα Χαλκίδας, είναι «Φτάνει πια! Γενική διαμαρτυρία ενάντια στην καταστροφή της Εύβοιας - Σκύρου σε στεριά και θάλασσα» και με κύριο σύνθημα «Εύβοια - Βουνά, νερά και δάση κανείς δεν θα χαλάσει».
Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, είναι γνωστό ότι η Εύβοια αλλά και το νησί της Σκύρου δέχονται μια καθολική περιβαλλοντική επίθεση από γη, αέρα και θάλασσα. «Η θάλασσα του Ευβοϊκού, όπως και τα δάση, τα βουνά και όλη η χερσαία περιοχή του πανέμορφου νησιού μας κινδυνεύουν από μια γενική επιδρομή με σκοπό το κέρδος των ολίγων και με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο ήδη επιβαρυμένο φυσικό περιβάλλον (στα οικοσυστήματα, στη σπάνια βιοποικιλότητα, στο τοπίο), στην υγεία, στον παραγωγικό τομέα και στην κοινωνία. [...] Γενικότερα απειλείται άμεσα η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας από εντατικές ιχθυοκαλλιέργειες, βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς (χερσαίους και υπεράκτιους), μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, φωτοβολταϊκά, ιδιωτικές μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, ελλιπή προσέγγιση διαχείρισης απορριμμάτων, εγκατάλειψη της βιομηχανικής κληρονομιάς, επικείμενη ιδιωτικοποίηση του νερού κ.ά.».
Την εκδήλωση διοργανώνουν το Δίκτυο Συλλόγων-Φορέων για την Προστασία της Ευβοϊκής Γης, που αποτελείται από 10 συλλόγους-συλλογικότητες της Εύβοιας, και η Συντονιστική Ομάδα Συλλόγων και Φορέων για την προστασία του Ευβοϊκού (SOS Ευβοϊκός), που αποτελείται από επτά συλλόγους-συλλογικότητες της Εύβοιας.
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας υποστηρίζεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων και το Πανελλήνιο Δίκτυο για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - ΑΚΤΑΙΑ. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στην εκδήλωση περίπου 50 φορείς από την Εύβοια και άλλες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Εύβοιας (εκπροσωπεί 90 συλλόγους), η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας (εκπροσωπεί 30 συλλόγους), η Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού (εκπροσωπεί 47 συλλόγους), η Ενωση Ξενοδόχων Εύβοιας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, η ΕΛΜΕ Χαλκίδας, ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Χαλκίδας, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χαλκίδας και η Επιτροπή Αγώνα Σκύρος SOS.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν οι βουλευτές Νίκος Παπασαράντης (ΚΚΕ, Νομού Αιτωλοακαρνανίας), Κατερίνα Καζάνη (ΠΑΣΟΚ, Νότιας Εύβοιας), Σιμεών Κεδίκογλου (ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Εύβοιας), Βαγγέλης Αποστόλου (πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας