Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Κυνηγετική εφόρμηση στον Αμβρακικό | To δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (8/10/2024)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κυνηγετική εφόρμηση στον Αμβρακικό | To δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (8/10/2024)

Είναι ο Αμβρακικός «δώρο» στα κυνηγετικά συμφέροντα;

Η επιστολή-απάντηση του γενικού γραμματέα Δασών του ΥΠΕΝ, Στάθη Σταθόπουλου, σε δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Ο Αμβρακικός "δώρο" στα κυνηγετικά συμφέροντα» (8/10/2024) και η ανταπάντηση του συντάκτη μας.

Απάντηση στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Ο Αμβρακικός "δώρο" στα κυνηγετικά συμφέροντα» (8/10/2024) απέστειλε ο κ. Στάθης Σταθόπουλος, γενικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ. Σε αυτήν επισημαίνονται τα ακόλουθα:

1. Τον Ιανουάριο 2023 με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δασών (ΑΔΑ: Ω8Π04653Π8-5ΡΛ) επανασυγκροτήθηκε το αρμόδιο Περιφερειακό Συντονιστικό Οργανο για την εποπτεία υλοποίησης των μέτρων που προβλέπονται στην απόφαση υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/94090/3093/16-09-2022 «Ρυθμίσεις θήρας στο Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Αμβρακικού» (4900 Β') .

2. Μετά από αδράνεια αρκετών ετών, τον Ιούνιο 2024 το Περιφερειακό αυτό Συμβούλιο συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση στην Αρτα με πρόσκλησή μου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των αρμοδίων φορέων: Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού, ο Γενικός Διευθυντής Δασών, όλα τα στελέχη έξι τοπικών δασικών υπηρεσιών από την Ηπειρο, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, Κυνηγετική Ομοσπονδία και Σύλλογοι. Συζητήθηκαν επί τετράωρο, περίπου, όλες οι παράμετροι του «Τοπικού Σχεδίου Δράσης», για την προστασία των προστατευόμενων και μη ειδών της άγριας πανίδας στην περιοχή και ο σχεδιασμός των επόμενων δράσεων που θα γίνουν με βάση το Τοπικό Σχέδιο.

3. Συμμετείχε και εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, αλλά και εκπρόσωποι των αλιευτικών συνεταιρισμών. Πέραν όσων συζητήθηκαν στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης για την επικείμενη -τότε- διαχείριση της θήρας, τα μέλη είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν προτάσεις ή αιτήματα για τη βελτίωση της εν γένει αποτελεσματικότητάς τους. Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί κανένα τέτοιο αίτημα.

4. Αφού, λοιπόν, έγινε η καταγραφή όλων των απόψεων, με την Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/85494/2954/24 Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις Θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2024-2025» (ΦΕΚ 4554 Β/5-8-2024), προβλέφθηκαν ενισχυμένα μέτρα προστασίας 14 ειδών και για πρώτη φορά η υποχρεωτική δήλωση της κάρπωσής τους ανά κυνηγό και έξοδο, όπως μέχρι σήμερα προβλεπόταν μόνο για το τρυγόνι.

5. Καθορίστηκαν αναλυτικά οι ζώνες όπου επιτρέπεται η άσκηση θήρας. Η έκταση της επίμαχη περιοχής, η Γ7 νοτιοδυτικά του οικισμού της Βίγλας, είναι έκτασης περίπου 1.576 στρεμμάτων, δηλαδή λιγότερο από… 1% της συνολικής και μάλλον μικρή για «συμφέροντα», όπως μπορείτε να δείτε στους αναλυτικούς πίνακες. Κι αυτό με δεδομένο ότι με την παρουσία της Δασικής Υπηρεσίας, τη δράση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, των φυλάκων της Μονάδας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου και τη φυσική παρουσία των νόμιμων κυνηγών στην περιοχή, η λαθροθηρία μειώθηκε (με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε) σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη που δεν επιτρεπόταν η θήρα σ’ όλη την έκταση του υγροτόπου του Αμβρακικού. Με αυτά τα δεδομένα λήφθηκε η απόφαση, όχι αυθαίρετα! Για τον προσδιορισμό της έκτασης ελήφθησαν υπόψιν τόσο το «Προσχέδιο Αειφορικής Διαχείρισης της Θήρας στην Παράκτια Ζώνη του Βορείου Αμβρακικού», που συντάχθηκε από επιστήμονα βιολόγο για λογαριασμό την ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε., της αρμόδιας, δηλαδή, εταιρίας για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού, όσο και η εισήγηση της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

6. Ακόμα η περιοχή σηματοδοτήθηκε με τις ανάλογες σημάνσεις ειδοποίησης, ενώ έχει ενισχυθεί η παρουσία τόσο της Δασικής Υπηρεσίας όσο και μελών της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.

7. Με δεδομένη την έλλειψη ειδικής αιτιολόγησης του ΟΦΥΠΕΚΑ, πριν τη λήψη της απόφασης ο Υπουργός ζήτησε μετά την έκδοση της απόφασης και των σχετικών αντιδράσεων που προκλήθηκαν ειδική αιτιολογημένη εισήγηση, η οποία και δεν υπήρχε στον αρχικό φάκελο. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ απάντησε ότι θα χρειαστεί να μελετήσει ειδικά το θέμα το αμέσως επόμενο διάστημα. Κατόπιν τούτου το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τον ΟΦΥΠΕΚΑ θα παρακολουθεί και θα επανεξετάσει το θέμα όταν προσκομισθεί και η σχετική αιτιολογημένη εισήγηση του ΟΦΥΠΕΚΑ.

8. Το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τις τοπικές του αρχές αλλά και με τον ΟΦΥΠΕΚΑ θα παρακολουθεί την εφαρμογή των διατάξεων της ρυθμιστικής απόφασης και θα είναι συνεχώς έτοιμο για κάθε παρέμβαση, εφόσον αυτή χρειαστεί για την απαρέγκλιτη τήρηση.

Η απάντηση του συντάκτη

Κατ’ αρχάς προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας Δασών επιχειρεί να διαψεύσει το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» το οποίο στηριζόταν σε δημόσια ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και δεν το έπραξε απευθείας προς την περιβαλλοντική οργάνωση έπειτα από τη δημοσιοποίησή της.

Επί της ουσίας όμως αξίζει να επισημανθούν τα εξής:

1. Στην Απόφαση του γενικού γραμματέα Δασών αναφέρεται ότι «Εργο του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου είναι ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, η αξιολόγηση των λαμβανόμενων από κάθε φορέα ειδικών μέτρων για τη θηροφύλαξη στον Αμβρακικό Κόλπο». Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι στόχος του Οργάνου είναι να προφυλάξει το Πάρκο από τη λαθροθηρία και όχι να ανοίξει καινούργιες περιοχές θήρας.

2. Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οι συμμετέχοντες δεν έμειναν με την εντύπωση ότι συμφωνήθηκε να επιτραπεί το κυνήγι σε επιπλέον περιοχή. Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της θα επιβεβαίωνε του λόγου το αληθές.

3. Η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της επιστολή της Ορνιθολογικής προς τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα που απεστάλη με την επισήμανση «Εξαιρετικά επείγον» στις 23/9/2024, στην οποία τόνιζε για άλλη μία φορά την αναγκαιότητα να παύσει η θήρα σε όλη τη Ζώνη Α του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ανοίξει σε επιπλέον περιοχή. Πέραν τούτου, τις απόψεις της είχε υποβάλει και για την ετήσια ρυθμιστική απόφαση θήρας στις 21/6/2024, έγγραφο το οποίο δεν βρίσκεται στα «έχοντας υπόψη» της συγκεκριμένης απόφασης.

4. Τα ενισχυμένα μέτρα προστασίας δεν θεσπίστηκαν για τον Αμβρακικό γενικά, αλλά πανελλαδικά και αφήνουν στην ευχέρεια και καλή θέληση του εκάστοτε κυνηγού να καταγράψει ορθά τα είδη και τους πληθυσμούς τους που καρπώθηκε.

5. Η έκταση μιας περιοχής «λιγότερο από… 1% της συνολικής» δεν υποδεικνύει τη σημαντικότητά της. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ειδών που δεν ανήκουν στη λίστα των θηρεύσιμων και η όχληση που θα προκαλέσει η θήρα εκεί θα είναι ανυπολόγιστη. Επιπλέον, οι επίδοξοι λαθροθήρες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κυνήγι ως κάλυψη για να ισχυρίζονται ότι κυνηγούσαν στην περιοχή της Βίγλας, ενώ στην πραγματικότητα κανένας δεν θα μπορεί να ελέγξει αν το θήραμα προέρχεται από απαγορευμένη όμορη περιοχή. Σε ό,τι αφορά το ότι η επιπλέον περιοχή είναι «μάλλον μικρή για συμφέροντα», παραπέμπουμε τον κ. Σταθόπουλο σε ανακοίνωση της Ε' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου (27/9/2024) που κάνει λόγο για ικανοποίηση ενός αιτήματος ετών της κυνηγετικής οικογένειας, χαρακτηρίζει ως «ιστορική» την εν λόγω Υπουργική Απόφαση και εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη και τον γ.γ. Δασών κ. Σταθόπουλο. Η δε επικαλούμενη μελέτη της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. συντάχθηκε το 2008 (!), κάτι που θέτει εν αμφιβόλω το κατά πόσο τα στοιχεία που διαθέτει ισχύουν 16 χρόνια αργότερα.

6. Είναι αδιανόητο το ότι η φύλαξη μιας περιοχής μπορεί να είναι ενισχυμένη μόνο στις περιοχές όπου επιτρέπεται η θήρα, αντί να στελεχωθούν πιο κατάλληλα οι αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την προστασία του πάρκου σε όλη την έκτασή του, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών όπου απαγορεύεται η θήρα.

7. Δεν θα έπρεπε να είχε ζητηθεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ ειδική αιτιολόγηση πριν από τη λήψη της απόφασης; Πέραν αυτού, στο νούμερο 31 των «Εχοντας υπόψη» της απόφασης φαίνεται ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει στείλει έγγραφο στο οποίο επισημαίνει ειδικά ζητήματα εποπτείας, δηλαδή η λαθροθηρία ουδόλως έχει καταπολεμηθεί στο Πάρκο παρά την ύπαρξη της θήρας σε έξι περιοχές ήδη.

8. Δυστυχώς το ΥΠΕΝ έχει ήδη αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είτε αδιαφορεί, είτε αδυνατεί για την πάταξη της λαθροθηρίας.

ΤΑΣΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Είναι ο Αμβρακικός «δώρο» στα κυνηγετικά συμφέροντα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας