Υιοθετώντας πιστά τη στρατηγική της αδιαφάνειας, που κατεξοχήν εφαρμόζει σε περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττει προς υλοποίηση της ενεργειακής της πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να δημοσιοποιήσει μελέτη για νέα θαλάσσια περιοχή εξορύξεων, δίχως να τη θέσει σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια, μόλις αυτό έγινε αντιληπτό, έσπευσε να την εξαφανίσει.
Μέσα στο καλοκαίρι, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς εντόπισε τυχαία αναρτημένη στο site της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ) Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για νέα θαλάσσια περιοχή εξορύξεων, στο Φρέαρ των Οινουσσών που αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου (5.121 μέτρα).
Καταφύγιο για φάλαινες
Η μελέτη αυτή, με βάση την υποχρεωτική νομοθεσία της Ε.Ε., θα έπρεπε να ανακοινωθεί επίσημα και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Εντούτοις, καμία σχετική πληροφόρηση δεν υπήρχε πουθενά. Δεδομένης της έλλειψης ενημέρωσης, αλλά και της τεράστιας οικολογικής σημασίας της συγκεκριμένης περιοχής που βρίσκεται στην Ελληνική Τάφρο, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και αποτελεί καταφύγιο για φάλαινες και άλλα προστατευόμενα θαλάσσια θηλαστικά, το WWF υπέβαλε αμέσως αίτημα πληροφοριών τόσο στο αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΝ - Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) όσο και στην ΕΔΕΥΕΠ.
Το WWF απαίτησε να ενημερωθεί για τα στοιχεία του φορέα ή των φορέων που παρήγγειλαν τη σύνταξη της μελέτης, δεδομένου ότι η εταιρεία Asprofos Engineering, που φέρεται ως συντάκτρια της έκθεσης, είναι μέλος του ομίλου της HELLENiQ ENERGY (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια/ΕΛΠΕ). Επιπλέον, ζήτησε απαντήσεις για το εάν υπάρχει σχέδιο για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης στην εταιρεία αυτή ή σε οποιαδήποτε άλλη πετρελαϊκή και για το εάν υπάρχει σχεδιασμός για χάραξη νέας περιοχής έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Κι ακόμη, επεσήμανε ότι δεν υπήρξε διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης, κάτι που δεν πληροί τις επιταγές δημοσιότητας του ενωσιακού και εθνικού δικαίου.
Αναπάντητο
Το αίτημα για την παροχή πληροφοριών που κατέθεσε η περιβαλλοντική οργάνωση παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητο. Οπως διαφάνηκε, καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν ήταν διατεθειμένη να απαντήσει για τη μελέτη. Κι ακόμη χειρότερα, δυο μέρες μετά την υποβολή του αιτήματος, η μελέτη εξαφανίστηκε από το site της ΕΔΕΥΕΠ, με το link να οδηγεί πλέον σε μια κενή σελίδα!
«Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να αδιαφορεί για τις σοβαρότατες περιβαλλοντικές συνέπειες της απολιθωμένης ενεργειακής της πολιτικής, ούτε η πρώτη φορά που αδιαφορεί για την ενημέρωση του κοινού, ακολουθώντας αδιαφανείς διαδικασίες», επισημαίνει το WWF. Λόγος για τον οποίο, μαζί με τη διεθνή οργάνωση περιβαλλοντικού δικαίου ClientEarth και την Greenpeace, έχει ζητήσει από τον Δεκέμβριο 2023 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιληφθεί των ζητημάτων εφαρμογής της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας που οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών συστηματικά αγνοούν, προσφέροντας τις πολύτιμες θάλασσες της Κρήτης και του Ιονίου στις πετρελαϊκές. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, οι τρεις οργανώσεις υπέβαλαν πρόσθετα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας περαιτέρω την καταγγελία τους για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας