Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
aiolika-moria
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Στη φωτογραφία διακρίνονται, εκτός από το υπό διαβούλευση αιολικό με κόκκινο κύκλο, το σύνολο των αιολικών, φωτοβολταϊκών, μονάδων αποθήκευσης την παρούσα στιγμή πλησίον της περιοχής που δεσμεύει το «MORES»
Κύμα αρνητικών γνωμοδοτήσεων και συλλογή υπογραφών στη διαβούλευση

Αντιδράσεις για τα αιολικά του Μοριά

Η διαβούλευση έγινε για το έργο MORES που αφορά την εγκατάσταση 71 ανεμογεννητριών στα τέσσερα βουνά, Μαίναλο, Πάρνωνα, Αρτεμίσιο, Τσεμπερού, και το MORES II για την εγκατάσταση 37 ανεμογεννητριών στον νότιο Ταΰγετο.

Σχεδόν 11.500 υπογραφές πολιτών και φορέων που αντιδρούν στην εγκατάσταση των τεράστιων αιολικών πάρκων της εταιρείας Volton στην Πελοπόννησο κατατέθηκαν στη διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία ολοκληρώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου. Καθοριστικής σημασίας οι πρωτοβουλίες SOS Μαίναλο και Save Manis’ Mountains, οι οποίες διακίνησαν κείμενα συγκέντρωσης υπογραφών και κινητοποίησαν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους πολίτες πανελλαδικά.

Η διαβούλευση αφορούσε δύο έργα που σχεδιάζονται παράλληλα και συμπληρωματικά από την ίδια εταιρεία, το MORES που αφορά την εγκατάσταση 71 ανεμογεννητριών στα τέσσερα βουνά Μαίναλο, Πάρνωνα, Αρτεμίσιο, Τσεμπερού, και το MORES II που αφορά την εγκατάσταση 37 ανεμογεννητριών στον νότιο Ταΰγετο. Η συμμετοχή και στις δύο διαβουλεύσεις πιθανόν να αποτελεί ρεκόρ, τόσο από τις πρωτοβουλίες που διακίνησαν τα δύο παράλληλα κείμενα αντιρρήσεων, όπου συγκεντρώθηκαν 6.047 και 5.425, αντίστοιχα, υπογραφές πολιτών και φορέων, όσο και από μεμονωμένους φορείς και πολίτες που κατέθεσαν αντιρρήσεις στη διαβούλευση.

Ο γεωοπληροφοριακός χάρτης της ΡΑΑΕΥ αρκεί για να φανεί ο υπερκορεσμός της ευρύτερης περιοχής σε σταθμούς αιολικής ενέργειας. Με πορτοκαλί σήμανση, οι σταθμοί υπό αξιολόγηση· με ανοιχτό πράσινο, όσοι έχουν λάβει άδεια παραγωγής· με σκούρο πράσινο, όσοι έχουν άδεια εγκατάστασης· με γαλάζιο, όσοι βρίσκονται ήδη σε εμπορική λειτουργία

Ξεχωρίζει η συμμετοχή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η οποία κατέθεσε κείμενα με σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες που αφορούν τις επιπτώσεις των σχεδιαζόμενων αιολικών σταθμών στα πτηνά. Πολλοί είναι ακόμα οι φορείς που έχουν εκφράσει τις αντιδράσεις τους στα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα, όπως η Παναρκαδική Ομοσπονδία.

Σημαντικές είναι και οι αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι τέσσερις στους έξι δήμους της περιοχής έχουν λάβει ομόφωνες αποφάσεις, γνωμοδοτώντας αρνητικά στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των δύο έργων. Πρόκειται για τους δήμους Δυτικής Μάνης, Μεγαλόπολης, Αργους-Μυκηνών και Βόρειας Κυνουρίας.

Αντιδήμαρχος... εκπρόσωπος

Μοναδική παραφωνία αποτελεί ο Δήμος Τρίπολης, ο οποίος γνωμοδότησε θετικά σε μια αποκαλυπτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 16/9. Είναι ίσως ο μοναδικός δήμος ο οποίος διαθέτει αντιδήμαρχο «ενεργειακής αναβάθμισης» και μάλιστα εμπλεκόμενο στο υπό συζήτηση έργο, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, και γι’ αυτό απείχε από τη σχετική ψηφοφορία. Πρόκειται για τον πρώην γενικό γραμματέα του ΓΕΩΤΕΕ, Κώστα Κατσαφάνα, ο οποίος, ανοίγοντας τη συζήτηση στο Δ.Σ., παρέθεσε τις… παροχές που θα έχει ο δήμος από την εταιρεία: 1,5 εκατ. για έργα περιβαλλοντικά, 90.000 τον χρόνο για καθαρισμούς δρόμων και αντιπυρικές ζώνες, 150.000 ευρώ για εκδηλώσεις και, το κυριότερο, πρόσληψη δύο ατόμων ανά περιοχή. «Το προσωπικό δεσμευόμαστε να είναι από την περιοχή», είπε ο κ. αντιδήμαρχος, μιλώντας μάλλον ως εκπρόσωπος της… εταιρείας.

Το τραγικό είναι ότι ο δήμαρχος Κώστας Τζιούμης και η πλειοψηφία του Δ.Σ. προσπάθησαν να αποσυνδέσουν τις 37 ανεμογεννήτριες που θα μπουν στα διοικητικά όρια του δήμου από το υπόλοιπο έργο, όπως στο Μαίναλο, για το οποίο μάλιστα ο δήμος έχει προσφύγει στο ΣτΕ για παλαιότερο έργο. Εκφράστηκαν επιχειρήματα όπως «δεν μιλάμε για δάσος, αλλά στις ήδη υπάρχουσες ανεμογεννήτριες να εγκατασταθούν κι άλλες», «είναι σαφές ότι κάνουν ζημιά στο περιβάλλον οι ανεμογεννήτριες. Αλλά πρέπει να κάνουμε μια επιλογή. Δεν άκουσα περιβαλλοντικό έγκλημα από την καύση πετρελαίου και λιγνίτη».

Αρνητική γνωμοδότηση από τη Διεύθυνση Δασών Αργολίδας

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ελάχιστες είναι οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Σύμφωνα με το Μητρώο του ΥΠΕΝ, στο μεν MORES, από τις 27 υπηρεσίες που οφείλουν να γνωμοδοτήσουν μόνο μία έχει γνωμοδοτήσει θετικά και άλλη μία υπό όρους και αναμένονται οι γνωμοδοτήσεις 24 υπηρεσιών.

Στο δε έργο MORES ΙΙ, από τις 26 υπηρεσίες οι 20 δεν έχουν αναρτήσει γνώμη στη διαβούλευση, οι 6 -ανάμεσά τους οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και Λακωνίας και τα Δασαρχεία Καλαμάτας και Γυθείου- έχουν εκφράσει αδυναμία γνωμοδότησης λόγω σοβαρών ελλείψεων της Μελέτης και μόνο μία (!) υπηρεσία έχει γνωμοδοτήσει θετικά υπό όρους.

Αξίζει όμως να σταθούμε στην αρνητική γνωμοδότηση που ανάρτησε στις 16/9 η Διεύθυνση Δασών Αργολίδας, η οποία μάλιστα πραγματοποίησε και αυτοψία στην περιοχή ευθύνης της και, όπως αναφέρει, «οι θέσεις “Τσούγκα”, “Ξεροβούνι”, “Μαλεβός”, “Μπάλου Σπηλιά” αποτελούν την καρδιά ενός φυσικού οικοσυστήματος με ελάχιστη διείσδυση ανθρώπινων δραστηριοτήτων κυρίως λόγω της βραχώδους μορφής τους. Η κατασκευή των ανεμογεννητριών (Α/Γ) και των συνοδών έργων αποτελεί βίαιη εισβολή και μη αναστρέψιμη καταστροφή». Και αλλού: «Οι θέσεις εγκατάστασης του αιολικού εργοστασίου “Ορος Αρτεμήσιο-Μαλεβός”, “Μπάλου Σπηλιά” καθώς και το “Τρύπιο Λιθάρι” που εκτείνεται στην Αρκαδία εμπίπτουν εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 και Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR2510004 “Ορη Αρτεμίσιο και Λύρκειο” που επιπλέον συγκαταλέγεται στις 196 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά με κωδικό GR118 Ορη Αρτεμήσιο και Λύρκειο».

Η γνωμοδότηση του δασαρχείου αναφέρεται αναλυτικά επίσης στις επιπτώσεις από τα έργα οδοποιίας, στις διαβρώσεις των εδαφών και τη συμβολή τους στη δημιουργία νέων ρεμάτων και αποτελεί κόλαφο τόσο για τους μελετητές όσο και για τις υπηρεσίες οι οποίες με μεγάλη ευκολία από τα γραφεία τους εκδίδουν άδειες σε τέτοια έργα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αντιδράσεις για τα αιολικά του Μοριά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας