Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, 9 περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς ζητούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς που διεξήχθη πριν από δύο μήνες στην Αθήνα. Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και ενεργειών, χρηματοδότησης και χρονοδιαγράμματος ώστε οι δεσμεύσεις να γίνουν πραγματικότητα. Ειδικότερα, σχετικά με τη δέσμευση για τη δημιουργία δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο, επισημαίνουν την ανάγκη να συνοδευτεί από κατάλληλα μέτρα διατήρησης βάσει των οικολογικών αναγκών των περιοχών και να βασίζεται σε διαφανείς και συμμετοχικές διαδικασίες.
Σε σχέση με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικό μέρος της οικολογικά σημαντικής περιοχής της Ελληνικής Τάφρου, η χώρα μας οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την απαγόρευση όλων των επιβαρυντικών δραστηριοτήτων, όπως η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των σεισμικών ερευνών, και η χρήση σόναρ στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων. Επίσης, απαραίτητη είναι η λήψη μέτρων ρύθμισης της ναυσιπλοΐας για την αποφυγή συγκρούσεων πλοίων με θαλάσσια θηλαστικά. Χωρίς τη λήψη προστατευτικών μέτρων για την προστασία σημαντικών και απειλούμενων θαλάσσιων ειδών, τα νέα θαλάσσια πάρκα θα παραμείνουν μόνο στα χαρτιά.
Ακόμα, οι οργανώσεις ζητούν την ανάληψη στοχευμένων ενεργειών προκειμένου η δέσμευση για την απαγόρευση των συρόμενων αλιευτικών εργαλείων εντός των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών να υλοποιηθεί βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού δίκαιης μετάβασης για τον αλιευτικό κλάδο, με τη συμμετοχή των αλιέων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, και να διασφαλιστεί ότι δεν θα μετατοπιστεί η αλιευτική προσπάθεια με συρόμενα εργαλεία σε άλλες περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας.
Τέλος, στην επιστολή προτάσσεται και η ανάγκη άμεσης υλοποίησης των υφιστάμενων υποχρεώσεων της Ελλάδας σχετικά με τη θέσπιση μέτρων διατήρησης για τις θαλάσσιες περιοχές του δικτύου Natura 2000 και για τη θέσπιση θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.
Η μη συμμόρφωση με αυτές τις κρίσιμες ενωσιακές υποχρεώσεις θέτει σε κίνδυνο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και εκθέτει τη χώρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και σε ενδεχόμενες νέες καταδίκες από το Δικαστήριο της Ε.Ε., ενώ καθιστά καθ' όλα έωλες τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Greenpeace, iSea, MEDASSET, Blue Marine Foundation, Cyclades Preservation Fund (CPF), Πέλαγος, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών, Thalassa Foundation και WWF Ελλάς εξέφρασαν τη διαθεσιμότητά τους να συμβάλουν εποικοδομητικά και ουσιαστικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας