Οι πλούσιοι σε όλες τις χώρες πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση, είτε μέσω φόρων είτε μέσω επιβαρύνσεων στην κατανάλωση, δήλωσε μια από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του Παρισιού.
Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση σχετικά με την ανάγκη για κάποιο είδος παγκόσμιου φόρου περιουσίας, με τη Βραζιλία, η οποία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής Cop για το κλίμα το επόμενο έτος, ενθουσιώδη υποστηρικτή.
Εν τω μεταξύ, οι φτωχές χώρες αγωνίζονται να συγκεντρώσουν το εκτιμώμενο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως εξωτερικής χρηματοδότησης που απαιτείται για να τις βοηθήσουν να μειώσουν τις εκπομπές και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Μια άλλη πρόταση είναι η επιβολή εισφοράς συχνών επιβατών, καθώς οι πλουσιότεροι άνθρωποι τείνουν να κάνουν πολύ περισσότερες πτήσεις – κάθε χρόνο περίπου οι μισοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πετούν, για παράδειγμα. Η Laurence Tubiana, διευθύνουσα σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα, είπε ότι μια εισφορά θα μπορούσε να στοχεύει σε θέσεις business class και πρώτης θέσης.
Άλλες πιθανές πηγές εσόδων περιλαμβάνουν έναν φόρο άνθρακα στη διεθνή ναυτιλία, ο οποίος θα μπορούσε να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια χωρίς να διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι εισφορές στα ορυκτά καύσιμα θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.
Το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο είναι υπεύθυνο για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το 66% στην άλλη άκρη της κλίμακας, ωστόσο βιώνουν ελάχιστα ευάλωτα τα κλιματικά σοκ που προκαλούν ταλαιπωρία και θάνατο, κυρίως στους φτωχότερους ανθρώπους.
Η Tubiana είπε: «Αυτή η ανισότητα δεν ισχύει μόνο μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά μέσα σε κάθε χώρα –το 1% των πλουσίων Κινέζων, ή το 1% των πολύ πλούσιων Ινδών ή των πολιτών των ΗΠΑ– έχουν έναν τρόπο ζωής που είναι πολύ, πολύ παρόμοιο, όσον αφορά την υπερκατανάλωση. Εκεί έρχεται το αποτύπωμα άνθρακα σας».
Η αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των ανισοτήτων θα μπορούσε να βλάψει τη δημόσια αποδοχή των μέτρων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είπε σε συνέντευξή της στον Guardian.
«Αν θέλουμε να αποφύγουμε μια πραγματική σύγκρουση, πρέπει να βάλουμε μπροστά το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι θεμιτό να μιλάμε για φορολογία, με τα τεράστια στοιχεία του κλιματικού αντίκτυπου και την ανάγκη κινητοποίησης περισσότερης χρηματοδότησης για να ανταποκριθούμε στη μετάβαση [σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα] και την προσαρμογή [στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών]».
Η Tubiana είναι συμπρόεδρος της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας Φορολογίας (ITTF), μιας πρωτοβουλίας με επικεφαλής τις κυβερνήσεις των Μπαρμπάντος, της Γαλλίας και της Κένυας, και δημιουργήθηκε στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα του περασμένου έτους, για να εξετάσει ιδέες για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων ποσών.
Η χρηματοδότηση του κλίματος θα είναι το επίκεντρο της φετινής συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, Cop29, στο Αζερμπαϊτζάν. Εκπρόσωποι κυβερνήσεων συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στη Βόννη της Γερμανίας, όπου βασίζεται η σύμβαση-πλαίσιο του ΟΗΕ για τη γραμματεία της κλιματικής αλλαγής, για ένα δεκαπενθήμερο προκαταρκτικών συνομιλιών, όπου αξιωματούχοι θα δοκιμάσουν τα νερά για ορισμένες από τις βασικές προτάσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας