Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
othonoi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οχι» στα παράκτια αιολικά στα Διαπόντια

Το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων αποτελεί την πρώτη, ηχηρή θεσμική αντίσταση στο σχέδιο να δημιουργηθεί αιολικό πάρκο με δεκάδες κολοσσιαίες ανεμογεννήτριες μεταξύ των Οθωνών, της Ερεικούσας και του Μαθρακίου.

Το πρώτο «όχι» στην εγκατάσταση παράκτιων αιολικών έρχεται από το βορειοδυτικότερο άκρο της Ελλάδας, από τα Διαπόντια νησιά, το σύμπλεγμα των 12 νησιών στις εσχατιές του Ιονίου, που αποτελείται από τρία μεγαλύτερα κατοικημένα νησιά (Οθωνοί, Ερεικούσα και Μαθράκι) και νησίδες. Με ομόφωνο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων σε έκτακτη συνεδρίασή του εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στα σχέδια δημιουργίας Περιοχής Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) στα Διαπόντια.

Το Σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ), η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του οποίου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι αύριο (30/11), προβλέπει ένα πολύγωνο εγκατάστασης στη θάλασσα μεταξύ των νησιών των Οθωνών, της Ερεικούσας και του Μαθρακίου, με εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 200MW, με το επικρατέστερο μοντέλο διαμέτρου ρότορα 236 μέτρα και ύψους μέχρι 280 μέτρα. Το ύψος των ανεμογεννητριών θα υπερβαίνει την υψηλότερη κορυφή της Ερεικούσας και του Μαθρακίου, κάτι εντελώς δυσανάλογο με το τοπίο της περιοχής.

Πέραν αυτού, το προτεινόμενο ΕΠΑΥΑΠ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αποκλίνουν σε τεράστιο βαθμό από τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς που ισχύον στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά τις αποστάσεις των αιολικών πάρκων από τις ακτές. Στο Εθνικό Σχέδιο και τη Στρατηγική Μελέτη τηρείται μια ελάχιστη απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από τη νοτιοδυτική ακτή των Οθωνών, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος απόστασης από τις ακτές είναι 14,5 ναυτικά μίλια για τα υφιστάμενα έργα και 33 ναυτικά μίλια για τα έργα υπό αδειοδότηση!

Επιπλέον, δεν λαμβάνονται υπόψη οι συγκοινωνιακές γραμμές ναυσιπλοΐας της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκοινωνιακή σύνδεση της Κέρκυρας με τα Διαπόντια νησιά δεν ελήφθη καθόλου υπόψη στη μελέτη, αφού διασχίζει το πολύγωνο της περιοχής που χωροθετείται για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Επίσης, η Στρατηγική αυτή Μελέτη συντάχθηκε χωρίς να προηγηθεί η απαραίτητη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Δίκαιο εκτίμηση των επιπτώσεων.

Οι ύψους 280 μέτρων παράκτιες ανεμογεννήτριες θα είναι μακράν υψηλότερες από την Ερεικούσα και το Μαθράκι και θα πλησιάζουν σε ύψος ακόμα και την υψηλότερη κορυφή των Οθωνών!

Με πλήρη εκτοπισμό απειλούνται η ορνιθοπανίδα και η βιοποικιλότητα της περιοχής, αν και σε αυτήν περιλαμβάνονται δύο προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000: η Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά με συνολική έκταση 101,46 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θαλάσσια περιοχή Διαποντίων Νήσων». Η περιοχή είναι σημαντικό πέρασμα για τη μετανάστευση, αλλά και για το φώλιασμα σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας.

Ομως και στη θαλάσσια περιοχή, τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, οι ύφαλοι και τα θαλάσσια σπήλαια δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια θάλασσα γεμάτη ζωή και ομορφιά, της οποίας οι ζιφιοί, οι φυσητήρες, τα ρινοδέλφινα και οι μεσογειακές φώκιες είναι από τους πιο εντυπωσιακούς θαμώνες.

Και… όπως δρομολογούνται οι μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα προκειμένου να αδειοδοτηθούν πάση θυσία με βάση την κυβερνητική πολιτική, η χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών θα γίνει δίχως να έχουν εξεταστεί οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις τους, καθώς το συνολικό σχέδιο και η Στρατηγική Μελέτη τέθηκαν σε διαβούλευση χωρίς να έχει ακόμη θεσπιστεί η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο και τα προβλεπόμενα Θαλάσσια Χωροταξικά Πλαίσια.

«Εμείς, που ζούμε στα νησιά αυτά, που είμαστε επί χρόνια ξεχασμένοι και που η κεντρική εξουσία μάς αποκαλεί ακρίτες κατά το δοκούν, δηλώνουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον μας αλλά και για την οικονομία και τη ζωή μας. Ο τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός που αναπτύσσεται στην περιοχή, η θαλάσσια αλιεία με 150 επαγγελματίες ψαράδες που θα χάσουν παντελώς το αντικείμενο εργασίας τους αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον απειλούνται», αναφέρεται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Το δημοτικό μας συμβούλιο δηλώνει ομόφωνα την κάθετη αντίθεσή του στη θέσπιση της ΠΟΑΥΑΠ των Διαπόντιων νησιών μας, δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητα του υπό διαβούλευση σχεδίου ΕΠΑΥΑΠ και της συνακόλουθης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Απαιτούμε την εξαίρεση της θαλάσσιας περιοχής των Διαπόντιων νησιών μας από κάθε μελλοντική εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών σταθμών και επιφυλασσόμαστε για τυχόν νομικές ενέργειες στην περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης». Και δηλώνει ότι θα στηρίξει και θα συμμετάσχει σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση, αλλά και κάθε νομική ενέργεια στην κατεύθυνση να αποτραπεί οποιαδήποτε εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών στα Διαπόντια εξέφρασαν με δηλώσεις τους και οι τρεις βουλευτές της Κέρκυρας: Στέφανος Γκίκας της Ν.Δ., Δημήτρης Μπιάγκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Αλέξανδρος Αυλωνίτης του ΣΥΡΙΖΑ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Οχι» στα παράκτια αιολικά στα Διαπόντια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας