«Στη Δαδιά είναι στραμμένο το βλέμμα όλης της Ελλάδας». Η φράση ανήκει στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, και θα μπορούσαμε να πούμε με λίγη αμετροέπεια ότι είναι ίσως το πιο ακριβές πράγμα που είπε κατά τη διάρκεια της τεράστιας πυρκαγιάς που κατέκαψε παραπάνω από το 30% του προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.
Οι εικόνες των καμένων πεύκων αλλά και βελανιδιών που τα «κατέφαγαν» οι φλόγες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν και τα είκοσι μέτρα, άνοιξαν απότομα και τη συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της καταστροφής στα σπάνια είδη που είτε διαβιούν είτε ενδημούν στο δάσος. Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός πως η αποικία του μαυρόγυπα δεν έχει θιγεί, καθώς εκεί βρίσκονταν νεοσσοί που δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να πετάξουν και κινδύνευαν άμεσα από την πύρινη λαίλαπα.
Μετά το κύριο μέτωπο που έχει οριοθετηθεί, με τη φωτιά να έχει σβήσει ουσιαστικά, φαίνεται πως δημιουργείται ένα καινούργιο «μέτωπο» γεμάτο ερωτήματα, μύθους και fake news σχετικά με τη δυνατότητα πυρόσβεσης εντός του δάσους. Εργαζόμενοι στον φορέα διαχείρισης του πάρκου που τώρα ονομάζεται τοπική μονάδα διαχείρισης, δασολόγοι του WWF, δασικοί υπάλληλοι αλλά και ντόπιοι πυροσβέστες μίλησαν στην «Εφ.Συν.» για τις ημέρες της κατάσβεσης αλλά και για το πώς φτάσαμε έως εδώ. Κοινός τόπος, η πεποίθηση πως τα μέτρα πρόληψης της δασοπυρόσβεσης χρειάζονται έναν ολιστικό επανασχεδιασμό και χρηματοδότηση για να εφαρμοστούν με γνώμονα την προστασία του δάσους, χωρίς να διαταραχτεί η πολύ ευαίσθητη βιοποικιλότητά του.
Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή η Διεύθυνση Δασών Εβρου έχει καταρτίσει ένα Ειδικό Διαχειριστικό Σχέδιο για το Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, το οποίο συντάχθηκε και εγκρίθηκε το 2016 και παρά ταύτα παραμένει ακόμη και σήμερα υποχρηματοδοτούμενο. Πρόκειται για ένα σχέδιο που άρχισε να εφαρμόζεται με καθυστέρηση, καθώς το πρώτο ΕΔΣ για την περιοχή εφαρμόστηκε αποσπασματικά την πενταετία 1999-2004 και μετά υπήρξε ένα τεράστιο κενό μέχρι το 2016.
Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η καθυστέρηση σύνταξης του 1ου ΕΔΣ και του 2ου ΕΔΣ έχει επιτρέψει τη συσσώρευση ποσοτήτων καύσιμης ύλης, έχει μειώσει την ετερογένεια των ενδιαιτημάτων, έχει επιτρέψει την οριζόντια επέκταση του δάσους σε βάρος των ανοιγμάτων και των μερικώς δασοσκεπών εκτάσεων και έχουν συμβεί σημαντικές αλλαγές στην κατακόρυφη δομή και συγκρότηση των συστάδων, μετατρέποντας το δάσος, όπως χαρακτηριστικά μας είπαν μέλη του WWF, σε πυριτιδαποθήκη.
Η «Εφ.Συν.» συνομίλησε με τη Δώρα Σκάρτση, υπεύθυνη του προγράμματος του WFF στη Θράκη, η οποία για δεκαετίες δραστηριοποιείται στο πάρκο της Δαδιάς σαν να είναι το δεύτερο σπίτι της. Η κ. Σκάρτση επιβεβαίωσε με τη σειρά της την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας σε ό,τι αφορά τη δασοπυρόσβεση σε εθνικούς δρυμούς, ξεκαθαρίζοντας πως το WWF διατηρεί συμβουλευτικό ρόλο στη διαχείρισή τους η οποία ανήκει στο κράτος. Μάλιστα στηλίτευσε ως ψέμα το αφήγημα των τελευταίων ημερών που διακινείται στην περιοχή και παρουσιάζει το WWF ως την οργάνωση που δεν επιτρέπει παρεμβάσεις μέσα στο δάσος, την ώρα που η διαχείρισή του ανήκει αποκλειστικά στο κράτος.
Η κ. Σκάρτση αναφέρθηκε και αυτή στο ΕΔΣ που παραμένει υποχρηματοδοτούμενο και στις προτάσεις του οργανισμού που εκπροσωπεί οι οποίες έχουν στόχο την παράλληλη προστασία του δασικού οικοσυστήματος, ως ολότητας, από οποιεσδήποτε απειλές καταστροφής και υποβάθμισης (φωτιά, ομογενοποιήσεις), αλλά και τη διατήρηση του πληθυσμού των αρπακτικών και της βιοποικιλότητας εν γένει.
Τα μέτρα διαχείρισης συνοπτικά ενσωματώνουν γενικές απαγορεύσεις, ρυθμίσεις και περιορισμούς, οργανώνουν την αντιπυρική προστασία, ευνοούν το προστατευτέο αντικείμενο της περιοχής (αρπακτικά) και τη βιοποικιλότητα, αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προκρίνουν τη διατήρηση των διακένων με βόσκηση κτηνοτροφικών ζώων, εξυπηρετούν τον οικοτουρισμό και καθορίζουν τη διαχείριση των συστάδων και μερικώς δασοσκεπών εκτάσεων.
Εσβησε η πυρκαγιά στη Δαδιά, ώρα για πανηγύρι! Κάπως έτσι δείχνουν να αντιλαμβάνονται την επόμενη μέρα μετά την τραγωδία που έπληξε για 8 μέρες (και κανείς δεν ξέρει αν το κακό πέρασε) το εθνικό μας πάρκο. Με περισσότερα από 40.000 στρέμματα καμένα, με απροσδιόριστες αλλά σίγουρα τεράστιες απώλειες στην πανίδα του δάσους, τοπικοί φορείς και κυβερνώντες θριαμβολογούν πάνω στην καταστροφή, προτού ακόμη διαλυθεί ο καπνός και σβήσουν τελείως και οι τελευταίες εστίες, τη στιγμή μάλιστα που ώς και το Σάββατο οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την περιοχή. Κάποιοι φαίνεται πως έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τόσο που μιλούν ακόμη και για στοίχημα που κερδήθηκε!
Πάρτε για παράδειγμα τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη ΑΜΘ και προέδρου της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Βασίλη Δελησταμάτη, στο «Ράδιο Εβρος». Οπως είπε, «το μεγάλο στοίχημα κερδήθηκε»! Τι να εννοεί άραγε; Οτι δεν κάηκε η αποικία του μαυρόγυπα; Κάτι που είναι σημαντικό σίγουρα, είναι όμως λόγος για πανηγυρισμούς; Είναι λόγος για να είναι κανείς ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτής της οικολογικής τραγωδίας, για τις επιπτώσεις της οποίας, στο περιβάλλον και το γενικότερο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής, οι επιστήμονες δηλώνουν σοκαρισμένοι; Επιπλέον, ο κ. Δελησταμάτης απηύθυνε «έκκληση σε όλους να σταματήσει η… ανθρωποφαγία με τις ευθύνες». Μπορεί στη χώρα αυτή η παραίτηση, η πολιτική αξιοπρέπεια και ευθιξία να είναι άγνωστες έννοιες, όμως η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη που δεν χωρά συγχωροχάρτια. Οχι (και) αυτή τη φορά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας