Ξαναμπήκε στις ράγες η τσιμεντοποίηση του Ερημίτη στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, καθώς πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε και μπήκε σε διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά την κατασκευή παραθεριστικού-τουριστικού χωριού στην περιοχή.
Το γεγονός προκαλεί νέες αντιδράσεις των φορέων της Κέρκυρας που είχαν εναντιωθεί εξαρχής στην εκποίηση και αξιοποίηση του οικοσυστήματος του Ερημίτη, οι οποίοι αφήνουν αιχμές κατά της κυβέρνησης, η οποία -παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις της για τη μη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στην περιοχή- δεν προχωράει στην ανάληψη πρωτοβουλίας για το σταμάτημά της.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερημίτης στη βορειοανατολική Κέρκυρα ήταν το πρώτο ακίνητο που προωθήθηκε για εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ –το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οδεύει προς κατάργηση– αποτελώντας έτσι τον «σημαιοφόρο» για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, λόγος για τον οποίο έχει συμβολική σημασία σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.
«Αξιοποίηση»
Η πολυεθνική εταιρεία NCH Capital, που υπέβαλε τη μοναδική προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, με τον οποίο της εκχωρείται η εκμετάλλευση για 99 χρόνια, σχεδιάζει μια επένδυση 100 εκατ. ευρώ σε μια περιοχή έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων, οικοδομώντας σε αυτήν 36.400 τ.μ.
Στην επένδυση προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου 180 κλινών, παραθεριστικό-τουριστικό χωριό με 84 κατοικίες 123 διαμερισμάτων, εστιατόρια, λιμενική εγκατάσταση χωρητικότητας 57 σκαφών, σταθμός καυσίμων, οδικό δίκτυο 5 χιλιομέτρων, μονάδες αφαλάτωσης και επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και δίκτυο της ΔΕΗ. Επιπλέον, συνολικές εκσκαφές στο βουνό τουλάχιστον 35,2 στρεμμάτων.
Η επίδικη περιοχή στην οποία σχεδιάζεται η επένδυση και αποτελεί τμήμα του ευρύτερου οικοσυστήματος του «Ερημίτη», έκτασης 2.500 στρεμμάτων, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχει εξαιρετική οικολογική σημασία, καθώς με τα δάση και τις τρεις μικρές λίμνες της αποτελεί καταφύγιο για τα αποδημητικά πτηνά αλλά και την απειλούμενη με εξαφάνιση βίδρα (lutra-lutra) που προστατεύεται από διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και συμβάσεις.
Οπως άλλωστε προστατεύονται ανάλογα και τα λιβάδια της ποσειδωνίας, από τα οποία καλύπτεται η παράπλευρη και ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν πολύτιμο και αναντικατάστατο φυσικό πόρο για το νησί.
Αυθαιρεσίες
Η ΜΠΕ για τη σχεδιαζόμενη επένδυση που υποβλήθηκε από την εταιρεία Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας, θυγατρική της NCH Capital, σε πολλά σημεία της νομιμοποιεί τεράστιες αυθαιρεσίες σε ολόκληρο το οικοσύστημα του Ερημίτη.
Για παράδειγμα, η βίδρα lutra-lutra δεν προκύπτει ότι χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο υγρότοπο ως σταθερό ενδιαίτημα, ενώ προβλέπονται εκσκαφές, επιχωματώσεις παραλίας, κατοικίες και 50 θέσεις στάθμευσης οχημάτων ακριβώς δίπλα σε αυτόν.
Η εκσκαφή 10,5 στρεμμάτων θαλάσσιου πυθμένα για την κατασκευή μικρού λιμένα γίνεται «για να μην επιβαρυνθεί η ποσειδωνία από την αυθαίρετη αγκυροβόληση», ενώ τα βυθοκορήματα από την κατασκευή του λιμένα θα απορριφθούν 1,5 ναυτικό μίλι απέναντι από την ήδη επιβαρημένη περιοχή του όρμου του Σιδαρίου, στην Αστρακερή.
Επιπλέον, 230 τόνοι απορριμμάτων τον χρόνο που θα παράγονται με την ολοκλήρωση της επένδυσης θα επιβαρύνουν με απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Κέρκυρας τον ήδη κορεσμένο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.
Από την άλλη, στη Μήτρα Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρεται πλήθος τοπικών, αρνητικών, μακροχρόνιων, ισχυρών, μερικώς ή μη αναστρέψιμων επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον, τη θάλασσα, την πανίδα και τη χλωρίδα του Ερημίτη.
Ούτε συζήτηση
«Η ΜΠΕ χάσκει, είναι αντιφατική και κρύβει πολλά ζητήματα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Φατήρας από την Κίνηση Πολιτών κατά του Ξεπουλήματος και της Καταστροφής του Ερημίτη. «Για παράδειγμα, την έκταση που βρίσκεται το Ναυτικό Οχυρό τη χαρακτηρίζει αστική περιοχή, κάτι που δεν ισχύει, αφού εξακολουθεί να παραμένει αναδασωτέα». «Η ΜΠΕ για την επένδυση σκιαγραφεί με ζοφερά χρώματα τις λεπτομέρειες της καταστροφής που θα προκύψει στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπροστά στη μικρή λιμνοθάλασσα Βουρκολίμνη, που εντάσσεται στο υπό αξιοποίηση οικόπεδο και που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να προστατεύεται από την ΜΠΕ, σχεδιάζεται μια ολόκληρη μαρίνα», επισημαίνει ο Αριστοτέλης Κοσκινάς, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας.
«Εμείς δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία συζήτησης της ΜΠΕ. Την αμφισβητούμε στο σύνολό της, γιατί -όσο και αν εξωραΐζει την καταστροφή- δεν μπορούμε να τη δεχτούμε. Θα δούμε τα κενά της και θα προσφύγουμε κατά της, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα τη συζητήσουμε σαν βάση νομιμοποίησης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων» [σ.σ. έχει καταγγελθεί για ασυδοσία επί των περιβαλλοντικών δεικτών προστασίας], ούτε της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει προηγηθεί», τονίζει ο Δημήτρης Φατήρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αριστοτέλης Κοσκινάς δηλώνει: «Για εμάς η μελέτη είναι καταδικασμένη, αφού εξειδικεύει ένα τρομερό περιβαλλοντικό έγκλημα».
ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας
Η δρομολόγηση της εκποίησης και της αξιοποίησης του Ερημίτη με τη δημοσιοποίηση της ΜΠΕ, χωρίς μέχρι στιγμής την παραμικρή παρέμβαση της κυβέρνησης, και παρ’ όλες τις δεσμεύσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο κοντινό παρελθόν, πυροδότησε τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων που εναντιώνονται στην επένδυση.
Με πρώτη και καλύτερη αυτήν της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ που σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον Ερημίτη».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος που επιτάσσει η δικτατορία του κέρδους. Η παρέμβαση και κινητοποίηση της κοινωνίας και των φορέων, με κάθε τρόπο, νομικό και κυρίως κινηματικό, μπορεί και πρέπει να αποτρέψει το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον Ερημίτη», αναφέρεται, ενώ ζητείται η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Η δε παρουσία στο νησί του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη κατά την επέτειο της 25ης Μαρτίου όξυνε ακόμη περισσότερο την πολεμική κατά της κυβέρνησης, καθώς δεν πήρε θέση για το ζήτημα, αποφεύγοντας σχετικές δηλώσεις.
«Η παρουσία στον κερκυραϊκό εορτασμό της εθνικής επετείου τού, εξ Οικολόγων Πρασίνων ορμώμενου, υφυπουργού Περιβάλλοντος Ι. Τσιρώνη, έδωσε την ευκαιρία να γνωστοποιηθεί αρμοδίως η θέση της νέας κυβέρνησης για τον Ερημίτη δύο πλήρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Αυτές οι διευκρινίσεις επιμελώς απεφεύχθησαν...
»Καθώς μάλιστα ο υπουργός δεν ευδόκησε να συναντήσει περιβαλλοντικούς φορείς των Κερκυραίων, η επίσκεψή του δεν έλαβε ούτε καν τον “ενημερωτικό χαρακτήρα και χαρακτήρα διαλόγου με τους κατοίκους» που είχε η αντίστοιχη στη Βόρεια Ελλάδα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας. «Η οικολογική καταστροφή τεκμαίρεται με κάθε λεπτομέρεια από την υπό διαβούλευση ΜΠΕ. Η ανάληψη κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το σταμάτημά της είναι αναγκαία και κατεπείγουσα», επισημαίνεται.
«Δεν αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις κανενός, θεωρούμε όμως ότι είναι ηθικό, ουσιαστικό και δημοκρατικό το ζήτημα να δηλώσει η νέα εκτελεστική και νομοθετική εξουσία τη δική της θέση για το θέμα, δηλαδή αυτήν που προέκυπτε από σωρεία δηλώσεων και ενεργειών επί σειρά ετών, όταν τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης ήταν στην αντιπολίτευση», λέει ο κ. Κοσκινάς.
Δύο χρόνια αγώνας κόντρα στην πολυεθνική
Εντούτοις, και παρά την κυβερνητική σιωπή για τη σχεδιαζόμενη επένδυση, οι αντιδρώντες σε αυτήν δείχνουν αποφασισμένοι να την αποτρέψουν. «Εχουμε να κάνουμε με μια πολυεθνική, αλλά τα καταφέραμε, καθώς πάνε δύο χρόνια που έχουν ξεφύγει από τα χρονοδιαγράμματά τους και, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπογραφεί καμιά σύμβαση», τονίζει ο Δημήτρης Φατήρας.
«Τρεις προσφυγές έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ μέχρι σήμερα, ενώ αναμένεται η έκδοση απόφασης για μια τέταρτη που αφορά τη μετεγκατάσταση του Ναυτικού Οχυρού. Ωστόσο, υπάρχει αταλάντευτη θέση από τον περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο, από τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και ένα ισχυρό κίνημα. Εχουμε συγκεκριμένη πρόταση που έχει ψηφιστεί από όλα τα όργανα. Ο Ερημίτης είναι φυσικός σχηματισμός που εκπληρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να αναγνωριστεί ως NATURA, αφού κάθε μέλος του, είτε πρόκειται για υγροτόπους είτε για δάσος, είναι σε καθεστώς προστασίας. Και στη συνέχεια να αναδειχθεί σε οικολογικό πάρκο», δηλώνει ο ίδιος.
«Ο Ερημίτης, ως μια ενιαία περιβαλλοντική περιοχή, είναι μια ευρύτερη του δημοσίου ακινήτου περιοχή όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες παρακείμενες ιδιοκτησίες, του κυρίου Λαιμού, ας πούμε, είναι τριπλάσιας έκτασης, 1.500 στρεμμάτων. Και υπάρχουν στα συρτάρια των επιχειρηματιών και των ιδιοκτητών της περιοχής αντίστοιχα και πολύ μεγαλύτερα σχέδια από αυτό που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στον Ερημίτη. Είναι εύλογο να περιμένει κανείς ότι, αν προχωρήσει αυτό, θα ζητήσουν και άλλοι αντίστοιχους όρους για να υλοποιήσουν τα δικά τους σχέδια», λέει ο Αριστοτέλης Κοσκινάς.
«Είναι ένα συμβολικό ζήτημα ο Ερημίτης και γι’ αυτό ίσως υπάρχει και έξωθεν πίεση. Αυτό ίσως δίνει και τη δυνατότητα στην κυβέρνηση που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις να επικαλεστεί τη συμβολική και την περιβαλλοντική διάσταση, την προοπτική της ανακήρυξής της σε περιοχή NATURA. Ομως, από εκεί και εμπρός δεν θα έχουν την κατανόησή μας εάν δεν τηρηθούν αυτά που ρητώς άφησαν οι σημερινοί κυβερνώντες να πιστέψουμε προεκλογικά, ότι θα εξασφαλίσουν τη σωτηρία του Ερημίτη», καταλήγει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας