Το φονικό μπουρίνι που έπληξε τη Χαλκιδική, χαρακτηρίστηκε από ορισμένους επιστήμονες καταιγίδα «Supercell» ή, ελληνιστί, της κατηγορίας «υπερκύτταρο». Πρόκειται για την ανώτερη διαβάθμιση ανάμεσα στις τέσσερις κατηγορίες καταιγίδων, με την εκδήλωσή τους να είναι πιο σπάνια (περίπου δύο φορές στα τρία χρόνια) και το πέρασμά τους καταστροφικό.
Οι συγκεκριμένες καταιγίδες έχουν, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, διάρκεια από δύο ώς τέσσερις ώρες, αλλά στην περίπτωση της Χαλκιδικής το πέρασμα του σπάνιου φαινομένου δεν ξεπέρασε τα 20 λεπτά. Η Μακεδονία έχει ξαναζήσει ένα ανάλογο ακραίο φαινόμενο στις 21 Ιουλίου 1983, όταν εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σφοδρότητα των ανέμων, η οποία αποτέλεσε και το βασικό αίτιο για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, οφείλεται τόσο στους πολύ ενισχυμένους ανέμους που ακολούθησαν τη βίαιη εισβολή του ψυχρού μετώπου στη Βόρεια Ελλάδα όσο και στα πολύ έντονα καθοδικά ρεύματα που συνοδεύουν τα κύτταρα των καταιγίδων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ταχύτητα του ανέμου στη Χαλκιδική έφτασε τα 110 χιλιόμετρα ή ένταση 11 Μποφόρ, ενώ οι άνεμοι που έπνεαν στην περυσινή φονική πυρκαγιά στο Μάτι έφτασαν τα 124 χιλιόμετρα την ώρα ή 12 Μποφόρ.
Για άλλη μια φορά έπειτα από μια τεράστια φυσική καταστροφή η δημόσια συζήτηση στράφηκε γύρω από τις συνέπειες της υπαρκτής (ελπίζουμε για το σύνολο του πολιτικού κόσμου) κλιματικής αλλαγής.
«Το νέο κοινοβούλιο θα πρέπει να κηρύξει άμεσα τη χώρα σε κατάσταση ανάγκης, προκειμένου να υιοθετηθούν οι απαραίτητες πολιτικές αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης. Ουδεμία περαιτέρω καθυστέρηση. Δυστυχώς, οι εξαγγελίες του νέου υπουργού κινούνται κι αυτές στην αντίθετη κατεύθυνση. Οι υδρογονάνθρακες εντείνουν την κλιματική κρίση. Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και πρόταση που δημοσιεύεται στο meteo.gr, σύμφωνα με την οποία μετά τη συγκεκριμένη κακοκαιρία και τις φονικές καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι «είναι πλέον προφανής η ανάγκη δημιουργίας έξυπνων συστημάτων προειδοποίησης των πολιτών σχετικά με εκδήλωση και εξέλιξη έντονων/επικίνδυνων φαινομένων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας