Υπέρ της ενίσχυσης του μηχανισμού «εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών», που επιβάλλει πρόστιμα βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε όσες βιομηχανίες εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, ψήφισε προχθές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με την απόφαση αυτή μπαίνει τέλος στα λιγνιτικά όνειρα της ΔΕΗ.
Με την αναθεώρηση της Οδηγίας για το «χρηματιστήριο ρύπων», που θεωρείται το πιο σημαντικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών συστημάτων, απαγορεύεται στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ να λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπών.
Χωρίς αυτά οι πανάκριβες νέες λιγνιτικές μονάδες που σχεδιάζει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία (Πτολεμαΐδα V και Μελίτη II) καθίστανται οικονομικά ασύμφορες.
Ταυτόχρονα όμως οι πολύπαθες «λιγνιτικές περιφέρειες» της χώρας έχουν την ευκαιρία να χτίσουν ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς την εξάρτηση του ασύμφορου πλέον λιγνίτη.
Ετσι παρέχεται οικονομική υποστήριξη για την προσέλκυση επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα μέσω ενός «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης», καθώς πάνω από 6.000 θέσεις εργασίας πρόκειται να χαθούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της παύσης των λιγνιτικών δραστηριοτήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εφτά Ελληνες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. είχαν καταθέσει τροπολογίες με τις οποίες πρότειναν την εξαίρεση της Ελλάδας από την Οδηγία, ώστε να επιδοτηθεί η λειτουργία των νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι οποίες απορρίφθηκαν.
Κι άλλα «όχι»
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι το πρώτο που απέρριψε τα λιγνιτικά όνειρα της ΔΕΗ και όσων τα στηρίζουν.
Αντίστοιχες τροπολογίες από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη είχε απορρίψει δύο μήνες πριν και η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων.
Είχαν επίσης προηγηθεί απορριπτικές απαντήσεις του επιτρόπου Ενέργειας στο ίδιο επίμονο αίτημα από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον πρόεδρο της ΔΕΗ, αλλά και τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.
Πλέον τον λόγο σχετικά με την αναθεώρηση της Οδηγίας 2003/87/ΕΚ για το «χρηματιστήριο ρύπων» έχουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος, οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν θέση τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Ιούνιο του 2017.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της στο Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος πριν να είναι πολύ αργά. Είναι καιρός η ΔΕΗ να δει το φως στο τούνελ και να πάρει τον δρόμο της καινοτομίας και της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας που οδηγεί στη μετα-λιγνιτική εποχή» σχολίασε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος του τομέα ενέργειας και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας