Την τελευταία του πνοή άφησε τη Δευτέρα ο Γιώργος Σταμέλος, εργαζόμενος στην καθαριότητα του Δήμου Μεγαρέων ως πενταμηνίτης στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά από σοβαρό εργατικό ατύχημα και νοσηλεία στην εντατική.
Για κουκούλωμα και υποκρισία από την πλευρά του Δήμου Μεγαρέων, αλλά και ευθύνες του σωματείου εργαζομένων του δήμου είχαν μιλήσει από τότε συνάδελφοί του μέσα από το Συντονιστικό Εργαζομένων στα Πεντάμηνα και την πρωτοβουλία «Αttack στην ανεργία και την επισφάλεια», ενώ για ενδεχομένως εγκληματικές παραλείψεις έκανε λόγο η ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά από καταγγελίες για μαύρη και αδήλωτη εργασία στον Δήμο Μεγαρέων, αλλά και έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, καλώντας το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση.
Πολλές απορίες προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ το ατύχημα έγινε στις 5 Οκτωβρίου, δημοσιοποιήθηκε 9 μέρες αργότερα, μέσω δελτίου Τύπου του αντιδημάρχου Μεγαρέων με ευχές για «καλή ανάρρωση», ενώ ήδη η κατάσταση του εργαζομένου ήταν εξαιρετικά κρίσιμη.
Την απόπειρα συγκάλυψης είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή της η Αντικαπιταλιστική Πρωτοβουλία στην Αττική, θέτοντας ερωτήματα:
«Για ποιο λόγο ο συγκεκριμένος εργαζόμενος βρέθηκε να δουλεύει στην υπηρεσία καθαριότητας, ενώ δεν είχε προσληφθεί για αυτή τη δουλειά; Για ποιο λόγο δούλευε νύχτα, ενώ απαγορευόταν από τη σύμβαση του ΟΑΕΔ; Πώς έβαλαν έναν εργαζόμενο χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά να κάνει μια βαριά και ανθυγιεινή εργασία; [...] Πότε θα γίνει κατανοητό ότι οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Καθαριότητας πρέπει να είναι μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό, με κανονική ασφάλιση βαρέων και ανθυγιεινών;».
Κατακραυγή
Ακολούθησε η καταγγελία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που δεν είχε ενημερωθεί από το τοπικό σωματείο για το σοβαρό περιστατικό, το οποίο, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε καν αναγγελθεί ως εργατικό ατύχημα στην Επιθεώρηση Εργασίας, αφού ο εργαζόμενος εμφανιζόταν ως «ωφελούμενος».
Μετά την ευρεία κατακραυγή και τη δημοσιοποίηση από τα ΜΜΕ, δόθηκε εντολή από τον γενικό γραμματέα του υπ. Εργασίας, Α. Νεφελούδη, και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Γ. Σούκο, να γίνει επιτόπια έρευνα για το ατύχημα, με τη διαβεβαίωση ότι θα ακολουθηθούν «όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την αντιμετώπιση κάθε είδους εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της εντατικοποίησης της εργασίας που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά δυστυχήματα».
Παράλληλα, στάλθηκαν εγκύκλιοι-οδηγίες από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ρ. Αντωνοπούλου, προς την ΚΕΔΕ, ζητώντας ρητά να μην απασχολούνται ωφελούμενοι στα απορριμματοφόρα, ενώ με αντίστοιχες επιστολές ζητήθηκε από το ΣΕΠΕ να ενταθούν οι έλεγχοι για την τήρηση κανόνων υγείας και ασφάλειας στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και από τα αρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Εργασίας, Υγείας) να διενεργηθεί ΕΔΕ για τις συνθήκες του ατυχήματος.
Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, ενώ ο εργαζόμενος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην εντατική του ΚΑΤ σε κατάσταση μηχανικής υποστήριξης, όχι μόνο δεν έπεσε άπλετο φως στην υπόθεση, αλλά μαύρο σκοτάδι κατάπιε τις αρχικές καταγγελίες που έφτασαν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και τα πορίσματα των ερευνών που θα διενεργούνταν, τα οποία ακόμα αγνοούνται.
Επιπλέον, όπως αποδείχθηκε, η εγκύκλιος για μη χρήση «κοινωφελών» στα απορριμματοφόρα δεν υιοθετήθηκε από τους δήμους, καθώς τον Δεκέμβριο σημειώθηκε νέο ατύχημα με πτώση από απορριμματοφόρο εργαζόμενης στα πεντάμηνα στον Δήμο Χαλκίδας, το τέταρτο σοβαρό ατύχημα στον χώρο της καθαριότητας.
Η Ράνια Αντωνοπούλου αντέδρασε ανακοινώνοντας τον αποκλεισμό από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας όσων δήμων δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες του υπουργείου, ενώ, όπως διευκρινίζεται, σύμφωνα με την ΚΥΑ για την κοινωφελή εργασία, υπεύθυνος για την τήρηση κανόνων ασφάλειας και υγείας στα αντίστοιχα προγράμματα είναι ο εκάστοτε δήμος.
Συλλυπητήριες ευχές για «καλό παράδεισο» και έκκληση «να μη γίνει κομματική εκμετάλλευση του θανάτου» απηύθυναν η δημοτική αρχή των Μεγάρων και ο πρόεδρος των εργαζομένων του δήμου, ενώ διευκρινίστηκε άλλη μια φορά ότι οι συνθήκες πρόσληψης του Γ. Σταμέλου ήταν απολύτως νόμιμες. Αντίθετα, το Συντονιστικό Εργαζομένων στα Πεντάμηνα και Συμβασιούχων Αττικής κατήγγειλε τον δήμο και την κυβέρνηση για βαρύτατες ευθύνες, κάνοντας άλλη μια φορά λόγο για απόπειρα συγκάλυψης των συνθηκών του ατυχήματος και καλώντας σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.
«Καμία παρανομία»
«Ατυχήματα συνέβαιναν και συμβαίνουν πάντα. Δεν νομίζω να υπάρχει έστω κι ένας που να μένει ασυγκίνητος από το τραγικό γεγονός. Το παιδί αυτό εργάστηκε περίπου τρεις μήνες στον Δήμο Μεγαρέων μέσω των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για να ζήσει την οικογένειά του. Η πρόσληψή του ήταν νομιμότατη και δεν υπήρχε καμία παρανομία».
Με αυτά τα λόγια, δηλώνοντας τη συντριβή του και με τη δέσμευση ότι ο δήμος θα στηρίξει τους οικείους του, αποχαιρέτησε τον Γιώργο Σταμέλο ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Μεγαρέων, Στ. Φωτίου, στην ανακοίνωσή του, καταλήγοντας: «Τα λόγια είναι περιττά. Καλύτερα σιωπή».
Φαίνεται όμως πως το πέπλο της σιωπής έχει πέσει βαρύ πάνω από τα Μέγαρα, αφού αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες του δυστυχήματος.
Ο Γιώργος Σταμέλος ήταν 36 ετών, όπως αναφέρεται στη συλλυπητήρια ανακοίνωση του Δήμου Μεγαρέων, και ήταν εγγεγραμμένος στα προγράμματα του ΟΑΕΔ για ανέργους. Ηταν παιδί πολύ φτωχής οικογένειας, ζούσε με τη μητέρα του και είχε άλλους δύο αδελφούς, επίσης άνεργους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας