Οι αρχαιότητες δεν είναι εμπόδιο για τα έργα του μετρό στη Θεσσαλονίκη, αλλά πρόκληση για την ανάδειξη της Ιστορίας της πόλης και την ένταξή της στη σύγχρονη ζωή.
Αυτό τονίζει ο Σύλλογος Αρχαιολόγων σε χθεσινή ανακοίνωσή του, με την οποία καλεί τους έξι επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης («Εφ.Συν.» 10/12/2015) να ανακαλέσουν την προσφυγή τους στο ΣτΕ κατά της in situ (στη θέση τους) ανάδειξης των πολύτιμων ευρημάτων που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στον σταθμό Βενιζέλου, όπως προβλέπει η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Τονίζουν ότι ανάλογες λύσεις έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στο μετρό της Κωνσταντινούπολης και της Σόφιας.
Οι αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν ότι οι δύο προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις είχαν υπογραφεί χωρίς να έχουν προηγηθεί μελέτες και δημόσια διαβούλευση, ενώ δεν είχε ληφθεί υπόψη ούτε η άποψη της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης.
Με την απόφαση Παναγιωτόπουλου είχε υιοθετηθεί η απομάκρυνση των ευρημάτων, ενώ με την απόφαση Τζαβάρα είχε επιλεγεί η μεταφορά τους στο στρατόπεδο Παύλου Μελά χωρίς να έχει διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου. Κάνουν επίσης λόγο για παραπληροφόρηση σε σχέση με την κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου.
Να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο σταθμό έχει προβλεφθεί να λειτουργήσει ο ηλεκτρονικός «εγκέφαλος» ολόκληρης της γραμμής και δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, αφού προϋποθέτει επανασχεδιασμό του συστήματος και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τη μεταφορά του σε νέα θέση.
Τα έργα στον σταθμό Βενιζέλου οδήγησαν στην αποκάλυψη μεγάλου τμήματος της βυζαντινής πόλης, για την οποία οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι είχε κρατηθεί επί χρόνια «επτασφράγιστο μυστικό».
«Δώσαμε μεγάλο αγώνα ενάντια στην παραπληροφόρηση, που ήθελε τις αρχαιότητες να ευθύνονται για τις καθυστερήσεις του έργου», τονίζουν και προσθέτουν ότι «οι απαιτήσεις του εργολάβου, οι υπερκοστολογήσεις σε άλλα σημεία, το σταμάτημα των έργων σε άλλα σημεία και οι απολύσεις του προσωπικού» δεν έχουν σχέση με τον σταθμό Βενιζέλου.
Οι αρχαιολόγοι καλούν τους έξι φορείς να συνταχθούν με την επιστημονική κοινότητα, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών, για να συμβάλουν:
•Στην υλοποίηση της μελέτης, που βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης και προβλέπει ένα χωρο-χρονικό μουσείο της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, με άξονα την πολιτιστική και τουριστική αναβάθμισή της.
Στο άνοιγμα του εργοταξίου στον σταθμό Βενιζέλου στους ειδικούς, αλλά και τους πολίτες, που θα δώσει νέα ζωή στο εμπορικό κέντρο της πόλης.
Απευθύνονται και στην κρατική εταιρεία «Αττικό Μετρό», που έχει την ευθύνη του έργου, καλώντας την να αναλάβει τις ευθύνες της για την αποπεράτωσή του -το έργο ξεκίνησε το 2006 χωρίς να έχουν γίνει ολοκληρωμένες μελέτες.
Να αναζητήσει λύσεις που είναι σύμφωνες με το δημόσιο συμφέρον, προστατεύοντας παράλληλα την πολιτιστική κληρονομιά και τους εργαζομένους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας