Διευρύνονται οι περιπτώσεις αυτοδίκαιης αργίας στο Δημόσιο, με τη συγκεκριμένη ποινή να επιβάλλεται σε υπαλλήλους για τους οποίους υπάρχει αμετάκλητη δικαστική παραπομπή για κακουργήματα, αλλά και για αδικήματα όπως: υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβιασμός, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
Τα παραπάνω θα προβλέπει τροπολογία που θα ενσωματώσει το αρμόδιο για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση υπουργείο στο επικείμενο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση.
Σε σχετικές ανακοινώσεις προχώρησε χθες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ. Βερναρδάκης, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή.
Αμφότεροι διευκρίνισαν ότι η αυτοδίκαιη αργία θα αίρεται όταν θα υπάρχει δικαστική αθωωτική απόφαση για τον κατηγορούμενο
Ηδη πάντως με τον «νόμο Κατρούγκαλου» προβλεπόταν η αυτοδίκαιη αργία σε:
α) υπάλληλο που στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, έστω και αν απολύθηκε με εγγύηση,
β) υπάλληλο στον οποίο επιβλήθηκε ποινή οριστικής παύσης και
γ) εκπαιδευτικό ή υπάλληλο που υπηρετεί σε σχολείο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε από τον κ. Βερναρδάκη η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με στόχο τη βελτίωση του πειθαρχικού δικαίου και με κατεύθυνση την εξισορρόπηση του δημόσιου συμφέροντος με το τεκμήριο της αθωότητας.
Παραμένει βεβαίως η εντολή του υπουργείου προς τα πειθαρχικά συμβούλια για την επίσπευση της σύγκλησής τους εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε να εξετάσουν το ταχύτερο τις εκκρεμείς υποθέσεις ελεγχόμενων υπαλλήλων, οι οποίες υπολογίζονται στις 450.
Αν και δεν υπάρχει ακριβής εικόνα, εκτιμάται ότι 50-100 εξ αυτών αφορούν σοβαρά παραπτώματα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ Βερναρδάκης υπενθύμισε ότι οι όποιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται οφείλονται σε διοικητικές διαδικασίες.
Αυτές οι καθυστερήσεις ήταν που οδήγησαν στην επιστροφή ορισμένων κραυγαλέων περιπτώσεων επίορκων.
Υπενθυμίζεται βεβαίως ότι το καθεστώς πριν από τον «νόμο Κατρούγκαλου» επέβαλλε βαρύτατες ποινές σε κάθε πειθαρχικό παράπτωμα.
Αποτέλεσμα, να οδηγούνται στα πειθαρχικά ακόμη και υπάλληλοι που αγωνίζονταν για τη διατήρηση εργασιακών κεκτημένων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας