Πάνω από 12 εκατ. ευρώ τον χρόνο κοστίζουν οι ελλείψεις προσωπικού στο μετρό. Υπολογίζεται ότι μόνον στο μετρό για την κάλυψη των κενών απαιτούνται 8-9.000 ώρες υπερωριών τον μήνα, ενώ με απόφαση της εταιρείας ανακλήθηκαν όλες οι καλοκαιρινές άδειες με αφορμή το δημοψήφισμα, αλλά στην ουσία λόγω του μειωμένου αριθμού των εργαζομένων.
Ενα πρώτο βήμα για την κάλυψη των κενών γίνεται με την επιστροφή των 230 εργαζομένων στην πρώην ΑΜΕΛ, με κοινή απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Γ. Κατρούγκαλου και Χρ. Σπίρτζη, σε εφαρμογή της τροπολογίας που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και του νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την επαναφορά των απολυμένων υπαλλήλων του Δημοσίου και την επιστροφή όσων είχαν τεθεί σε καθεστώς εφεδρείας.
«Η επαναπρόσληψη των συναδέλφων μας είναι πάγιο αίτημα του σωματείου μας από το 2010 που έγιναν οι απολύσεις», διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» ο Μάνθος Τσακός, μέλος της διοίκησης της ΣΕΛΜΑ, του φορέα των εργαζομένων στη λειτουργία του μετρό, που αποκαλύπτει ότι η επιστροφή των 230 εκπαιδευμένων υπαλλήλων θα κοστίσει στην εταιρεία περίπου 6,5 εκατ. ευρώ. Αναφέρει ότι στον προϋπολογισμό είχαν προβλεφθεί για υπερωρίες πάνω από 12 εκατ. ευρώ, σχεδόν τα μισά από όσα θα κοστίσουν οι μισθοί των απολυμένων, οι οποίοι θα επιστρέψουν στη δουλειά τους σε εποχές που η ανεργία έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Επισημαίνει ότι σήμερα στην εταιρεία εργάζονται 2.250 άτομα και έως τον Σεπτέμβριο θα βγουν στη σύνταξη άλλα 50. «Εχουμε ένα έλλειμμα 500 εργαζομένων», μας εξηγεί και επικαλείται το επίσημο οργανόγραμμα του 2011 που προβλέπει 2.600 θέσεις για τη λειτουργία του δικτύου και των υπηρεσιών του μετρό, στις οποίες πρέπει να προστεθούν άλλες 80-100 για τις ανάγκες των επτά νέων σταθμών που παραδόθηκαν στο επιβατικό κοινό την τελευταία διετία.
Δεν είναι όλοι «κεφαλοκυνηγοί»
Ο Μάνθος Τσακός υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι στο μετρό δεν είχαν επιτρέψει να δημιουργηθεί σώμα «κεφαλοκυνηγών» για τον έλεγχο των εισιτηρίων. «Οι ελεγκτές είναι κανονικοί εργαζόμενοι, με μισθό 900 ευρώ, που δεν παίρνουν μπόνους από τα πρόστιμα και επιπλέον έχουν ευθύνη για τον έλεγχο των υποδομών του μετρό», επισημαίνει με αφορμή πρόσφατα κρούσματα επιθέσεων σε βάρος των ελεγκτών. «Κρατάμε το κεφάλι ψηλά και συνεχίζουμε», διαβεβαιώνει απευθυνόμενος στο επιβατικό κοινό.
Η επιστροφή των 230 απολυμένων του μετρό ήταν αφορμή για σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. Ο τομεάρχης Υποδομών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «προκλητικούς διορισμούς» και υποστηρίζει ότι γίνονται «την ώρα που η χώρα καταρρέει και οι συνταξιούχοι σχηματίζουν ουρές έξω από τις τράπεζες για να πάρουν τη σύνταξή τους». «Η κυβέρνηση σέβεται τον νόμο», απαντά ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σπίρτζης και δηλώνει ότι είναι υπερήφανη που επαναφέρει στην εργασία όλους τους απολυμένους του Δημοσίου. Κατηγορεί τη Ν.Δ. για πελατειακές συνήθειες και υπενθυμίζει ότι, στην περίπτωση του μετρό, οι προσλήψεις είχαν γίνει τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2009.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας