«Μνημονιακό» σκάνδαλο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στον ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης ερευνά ο εισαγγελέας διαφθοράς. Και το καλύτερο; Η υπάλληλος που το κατήγγειλε τιμωρήθηκε πειθαρχικά επί των ημερών του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Υγείας.
Πρόκειται για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο εισαγγελέας Εφετών, αρμόδιος για υποθέσεις διαφθοράς, Αργύρης Δημόπουλος, μετά την αναφορά της προϊσταμένης στο τμήμα παροχών του ΕΟΠΥΥ για ατασθαλίες και κακοδιαχείριση προς όφελος ιδιωτικών κλινικών.
Η υπάλληλος καταγγέλλει ότι, παρά τις επίμονες οχλήσεις και αναφορές προς την ιεραρχία του οργανισμού, όχι απλώς δεν έγινε κανένας ουσιαστικός έλεγχος, αλλά βρέθηκε και μπλεγμένη στα γρανάζια των συμφερόντων, αφού τιμωρήθηκε πειθαρχικά από το αρμόδιο συμβούλιο του υπουργείου Υγείας και τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία!
Οι καταγγελίες
Το πρόβλημα ανέκυψε, καθώς η ίδια αρνούνταν να εγκρίνει δαπάνες για τις οποίες δεν γινόταν κανένας έλεγχος, όπως διατείνεται, και για τον λόγο αυτό ήρθε σε αντιπαράθεση με τον υπηρεσιακό της προϊστάμενο. Παραθέτει, μάλιστα, συγκεκριμένα γεγονότα και περιστατικά:
•Ασθενείς σε παθολογικές, νευρολογικές και ψυχιατρικές κλινικές υποχρεώνονταν να πληρώσουν, εκτός από τη συμμετοχή τους στον ΕΟΠΥΥ, επιπλέον από 300 έως 700 ευρώ, παρανόμως.
•Ορισμένες επιχειρήσεις με άδεια παθολογικών ή νευρολογικών κλινικών πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ως χρόνιων παθήσεων, πράγμα μη σύννομο διότι ακόμη δεν δόθηκε άδεια λειτουργίας για κλινικές χρόνιων παθήσεων σε όλη την Ελλάδα. «Δεν μπορεί η άδεια λειτουργίας να είναι για παθολογική κλινική και να λειτουργεί σαν χρόνιων παθήσεων, δεδομένου ότι στην παθολογική κλινική ο ασθενής παραμένει ώσπου να θεραπευτεί, ενώ στη χρόνιων παθήσεων παραμένει ώσπου να αποβιώσει. Αυτό έχει συνέπεια να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ νοσήλιο χρονίων παθήσεων και έτσι να ζημιώνεται τόσο ο ΕΟΠΥΥ όσο και ο ασθενής, ενώ κερδίζει εις βάρος όλων μόνο η κλινική», αναφέρει μεταξύ άλλων.
•Από τον έλεγχο φακέλων διαπιστώθηκαν τεράστιες αποκλίσεις στα τιμολόγια προς τον ΕΟΠΥΥ, μεταξύ 10.000 και 50.000 ευρώ. Δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης χρέωσε 150.000 ευρώ φάρμακο που κοστίζει 1.500 ευρώ. Οταν εκείνη επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπάλληλο του νοσοκομείου για εξηγήσεις, φέρεται να της απάντησε: «Σιγά το ποσό. Και ποια είστε εσείς; Εμείς μια χαρά συνεννοούμαστε με τον διευθυντή σας».
Πέραν αυτών των συγκεκριμένων καταγγελιών και αρκετών ακόμη, η καταγγέλλουσα υπάλληλος του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη, λόγω της επιμονής της για χρηστή διαχείριση και διαφάνεια, υποστηρίζει ότι βρέθηκε στο στόχαστρο των προϊσταμένων της. «Προσπάθησα να διαφυλάξω το δημόσιο συμφέρον, διότι δεν μπορούσα να βλέπω το άδικο και την παρανομία να ανθούν στην υπηρεσία μας και να σιωπώ. Τελικά όμως αντί να προστατευτώ για την ευσυνειδησία μου υφίσταμαι εξευτελισμό και απομακρύνθηκα βίαια από την εργασία μου», γράφει στην αναφορά της προς τον εισαγγελέα.
Η κατεπείγουσα έρευνα που παραγγέλθηκε ανατέθηκε στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που μετά τον έλεγχο θα διαβιβάσει το πόρισμά του στον εισαγγελέα διαφθοράς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας