Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση που έχει καθυστερήσει σημαντικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης -η οποία μία μέρα μετά το άκαρπο Eurogroup της Πέμπτης συνεχίζει να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά- ασκεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Στη νέα έκθεση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι οικονομολόγοι της Βουλής προειδοποιούν:
■ Για τις βαρύτατες συνέπειες που θα έχουν στην ελληνική οικονομία οι συνεχείς αναβολές στις διαδικασίες αξιολόγησης.
■ Για τον κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ που ελλοχεύει για τη χώρα.
Αυτά θα συμβούν στην περίπτωση που η Αθήνα δεν εξασφαλίσει ένα τέταρτο βαρύτερο Μνημόνιο που χρειάζεται για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες το 2018 και μοιραία, εφόσον δεν καταφέρει να βγει στις αγορές, θα οδηγηθεί με απόλυτη βεβαιότητα, όπως τονίζει το Γραφείο της Βουλής, σε οικονομική κατάρρευση.
«Προφανώς, ένα νέο αίτημα το 2018 για δάνειο από τον EΜΣ θα συνοδευτεί σύμφωνα με τους κανόνες του από ένα νέο -το τέταρτο- Μνημόνιο. Αλλά οι δυσκολίες έγκρισης ενός νέου προγράμματος από τους εταίρους, που θα βρίσκονται υπό σημαντικές πολιτικές πιέσεις, καθιστά επίφοβους τους όρους που θα το συνοδεύουν. Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τον ΕΜΣ ή χρηματοδότηση μέσω εξόδου στις αγορές, τότε η πτώχευση θα είναι αναπόφευκτη με πιθανότατη συνέπεια την έξοδο από το ευρώ», αναφέρει η έκθεση.
Τα δεινά της πτώχευσης
Σε ό,τι αφορά τα δεινά που φέρνει μία πτώχευση, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, αυτά είναι: καταβύθιση της παραγωγής, τραπεζική κρίση, διακοπή των εισροών από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., αβεβαιότητα και, στην περίπτωση εξόδου από το κοινό νόμισμα, υποτιμήσεις του εθνικού νομίσματος, έντονες τάσεις για σπιράλ πληθωρισμού και υποτιμήσεων…
Η απαισιοδοξία των οικονομολόγων της Βουλής είναι διάχυτη μέσα στην έκθεση και απορρέει από κάθε σημείο, όπως αυτό που αναφέρει ότι «όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί στα όρια της αντοχής της με μια ακόμη απότομη οικονομική διαταραχή («σοκ») που θα μπορούσε να προέλθει από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ή από μια ανοιχτή πλέον σύγκρουση Ε.Ε. και ΔΝΤ».
Με μελανά χρώματα περιγράφει το Γραφείο και το μέλλον της ανάπτυξης καθώς θεωρεί αβέβαιη την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 2,7% του ΑΕΠ για φέτος ενώ δεν διαβλέπει να υπάρχουν ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης και το 2018.
Αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη ασκούν και οι φόροι. Ετσι ενώ το 2016 δεν ήταν εύκολο έτος για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, ούτε το 2017 θα είναι.
«Αρχισε με νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει τον Οκτώβριο 2016 ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός τριών εβδομάδων, κάτι που έστελνε ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε μισθωτούς και επιχειρηματικό κόσμο», τονίζεται στην έκθεση.
Για το αφορολόγητο που έχει στοχοποιηθεί από τους δανειστές αναφέρει ότι η μείωση που έχει μπει πάνω στο τραπέζι περιλαμβάνει ταυτόχρονα θωράκιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δηλαδή την προστασία των φτωχών.
Στην Ευρώπη, ο συσχετισμός αυτός είναι ακριβώς ανάποδος από τον αντίστοιχο της Ελλάδας.
Δηλαδή στη Γερμανία το αφορολόγητο όριο είναι 8.354 ευρώ, με όριο φτώχειας 11.004 ευρώ, στην Αυστρία τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 11.000 ευρώ και 13.956 ευρώ, στην Ολλανδία, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο, ενώ στην Ελλάδα το «έμμεσο» αφορολόγητο όριο κυμαίνεται από 8.636 έως 9.500 ευρώ (ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγροτικές δραστηριότητες, με όριο φτώχειας τα 4.512 ευρώ ανά φορολογούμενο.
Η αναστροφή των τάσεων για αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση των ίδιων υποκειμένων μπορεί να γίνει με την αποτελεσματικότερη περιστολή της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Μη βιώσιμο το ασφαλιστικό
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, όπως το ΔΝΤ έτσι και το Γραφείο της Βουλής επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και αυτή είναι μια σκληρή αλήθεια.
«Σήμερα απορροφά 11% του ΑΕΠ, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κατά μέσον όρο 2,25% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αναμένεται να μειωθεί οριακά μόνον τα επόμενα χρόνια. Το ασφαλιστικό σύστημα πιέζεται από τη δημογραφική γήρανση και την υψηλή ανεργία. Επομένως θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά πώς θα γίνει βιώσιμο», αναφέρεται στην έκθεση.
Τέλος η έκθεση αναφέρεται στην ενίσχυση των λαϊκιστικών κινημάτων στην Ευρώπη και καταγράφει την ανησυχία των συντακτών της στο ενδεχόμενο επιβεβαίωσης αυτής της τάσης στις ερχόμενες εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία καθώς και τον κίνδυνο να δράσουν ως καταλύτης και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα παροτρύνοντας ανάλογες δυνάμεις και καθιστώντας σισύφειο το έργο της προσαρμογής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας