Με όπλο ένα διαφορετικό «υπερταμείο», που θα είναι προσανατολισμένο όχι στην πώληση δημόσιας περιουσίας αλλά στην ανάπτυξη και προσέλκυση κεφαλαίων για ιδιωτικές επενδύσεις, επιχειρεί η κυβέρνηση να στρώσει το έδαφος για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας το 2017.
Την ερχόμενη Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου είναι η μέρα που θα πάρει σάρκα και οστά το φιλόδοξο σχέδιο ίδρυσης του «ελληνικού Ταμείου Συμμετοχών».
Ενός εργαλείου που ποτέ δεν είχε μέχρι σήμερα στα χέρια της η Ελλάδα και το οποίο προορίζεται να αποτελέσει την πλατφόρμα για να γίνουν άμεσες επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο καινοτόμων ελληνικών εταιρειών με δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς και με τη συμμετοχή ιδιωτικών επενδυτικών funds.
Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη λειτουργία του ελληνικού «Fund of Funds», τη διαχείριση αλλά και μέρος της χρηματοδότησης του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.
Στην τελετή για τη συμφωνία υπογραφής σύστασης και ενεργοποίησης του Ταμείου Συμμετοχών, που θα γίνει στην Αθήνα, θα παραβρεθούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης, καθώς και ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτης Κορκολής.
Από ευρωπαϊκής πλευράς θα δώσουν το «παρών» η επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Corina Cretu, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου Pier Luigi Gilibert.
Φιλόδοξοι στόχοι
Η αρχική δύναμη πυρός του Ταμείου Συμμετοχών θα είναι 260 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ τα 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.
Στην πορεία στόχος είναι να προστεθούν πολύ υψηλότερα κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα όπως η EBRD, η Παγκόσμια Τράπεζα και από ιδιωτικά funds.
Στο σύνολο της επενδυτικής πλατφόρμας, το αποτέλεσμα που μπορεί να αποφέρει είναι πολλαπλάσιο των αρχικών πόρων που δεσμεύονται, αφού μπορεί να προσεγγίσει συντελεστή μόχλευσης τελικά κοντά στο 10. Στο πλαίσιο αυτό δίδεται η δυνατότητα μέσω της συμμετοχής στην επενδυτική πλατφόρμα της ΕΙΒ να συνεπενδυθούν πόροι από το Σχέδιο Γιούνκερ με πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
Ουσιαστική εμπλοκή στην επενδυτική πλατφόρμα θα έχει και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).
Στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρούν ότι με τον τρόπο που θα λειτουργήσει το Αναπτυξιακό Ταμείο, θα αξιοποιηθεί ουσιαστικά η σύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την επιχειρηματικότητα στη χώρα, ενώ ειδικά μέσω της στήριξης νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων ευελπιστούν ότι θα συγκρατηθεί η φυγή νέων επιστημόνων από τη χώρα.
Η λειτουργία του συγκεκριμένου επενδυτικού ταμείου δεν θα βασίζεται τόσο στην παροχή δανείων σε επιχειρήσεις, όσο στην απευθείας χρηματοδότησή τους μέσω απόκτησης μεριδίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
Η χρηματοδότηση αυτή θα πραγματοποιείται μέσω ενδιάμεσων ταμείων συμμετοχών, που θα δημιουργηθούν υπό τη σκέπη του αναπτυξιακού ταμείου.
Το ταμείο θα επενδύει σε τρεις βασικές κατηγορίες:
■ Στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, όπου θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο Μεταφοράς Τεχνολογίας (Technology Transfer Fund) και ένα Ταμείο Επιτάχυνσης (Accelerator Fund).
Στην πρώτη περίπτωση θα χρηματοδοτούνται έργα ή και εταιρείες προερχόμενες από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα κ.λπ., με στόχο την επιχειρηματική αξιοποίηση ιδεών, τεχνολογιών κ.ά.
Το Ταμείο Επιτάχυνσης θα στοχεύει ομάδες, έργα και start ups επιχειρήσεις οι οποίες συνδέονται με δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως θερμοκοιτίδες, τεχνολογικά πάρκα, χώρους συν-εργασίας (co-workingspaces), δομές στα ΑΕΙ και στα ερευνητικά κέντρα κ.λπ. Στόχος είναι να χρηματοδοτεί δράσεις συμβουλευτικής και δικτύωσης.
■ Σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης (Early Stage Ventures Capital Funds), όπου σχεδιάζονται 2-4 ταμεία, και τέλος
■ Σε ήδη αναπτυγμένες εταιρείες (Growth Stage Private Equity Funds), όπου επίσης σχεδιάζονται 2-4 ταμεία.
Ειδικότερα για τη γενική επιχειρηματικότητα, το ταμείο θα χρηματοδοτεί κάθε είδους επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στους κλάδους τουρισμού, ενέργειας, περιβάλλοντος, εφοδιαστικής αλυσίδας, τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς επίσης και στην υγεία, τη φαρμακευτική βιομηχανία και τις δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας