Σαν ασπίδα προστασίας των Ευρωπαίων εργαζομένων βλέπει την Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει για τις αλλαγές στα εργασιακά ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. «Η Ευρώπη θα παραμείνει κοινωνική, δεν θα γίνει, όπως θέλουν μερικοί, μια αγορά ελεύθερη που θα μοιάζει με τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα», ανέφερε χθες πριν από την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Πρόκειται για διήμερο συνέδριο με θέμα τις «Συλλογικές διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και το μέλλον της εργασίας», που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο από χθες.
Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση προσδίδει σ’ αυτό ιδιαίτερη σημασία τόσο λόγω των διαπραγματεύσεων για τις αλλαγές στα εργασιακά ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του Μνημονίου, όσο και λόγω της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα.
Επίσης αυξάνει την ισχύ της χώρας μας (τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων) στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ. «Το συνέδριο αυτό αποτελεί τη συνδρομή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία της ΔΟΕ για το μέλλον της εργασίας» επισήμανε σχετικά στην «Εφ.Συν.» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.
Ζάππειο - Μπρατισλάβα, ίδια γραμή
Μάλιστα χθες τόσο ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος από το Ζάππειο όσο και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από την Μπρατισλάβα έβαλαν εναντίον των νεοφιλελεύθερων λογικών που με αφορμή την οικονομική κρίση προσπαθούν να επιβάλουν συγκεκριμένοι κύκλοι στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
«Ο λόγος που διοργανώνουμε το συνέδριο είναι γιατί εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη. Γιατί, αν η Ευρώπη χάσει την ψυχή της, που είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, θα πάψει να είναι Ευρώπη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαλυθεί» τόνισε ο Ελληνας υπουργός Εργασίας που έθεσε τις συζητήσεις εντός του συνεδρίου σε παράλληλη σχέση με τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται σήμερα στη συνάντηση κορυφής στην Μπρατισλάβα.
Στο ίδιο μήκος κύματος από την Μπρατισλάβα ο πρωθυπουργός, κατά την είσοδό του χθες στο κάστρο της πόλης, όπου διεξάγεται η σύνοδος, ανέφερε: «Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους τους ανθρώπους της, για τους νέους και για όλους τους πολίτες της».
«Είμαστε με το 99%»
Πάντως ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε να γνωρίζει ότι η μάχη θα δοθεί με την ιδεοληψία που κυριαρχεί σήμερα και διατρέχει τη θεσμική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Εχουμε καλέσει τις δυνάμεις του κόσμου της εργασίας, αυτούς που είναι με το 99% και όχι αυτούς που είναι με το 1% που ευνοείται από τον κυρίαρχο έως σήμερα νεοφιλελευθερισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ απέρριψε τα περί δημιουργίας μετώπου των Νοτίων εντός της Ευρώπης.
«Εχουμε καλέσει, επίσης, τον υπουργό της Πορτογαλίας και τον υπουργό της Αυστρίας σε μια συμβολική κίνηση που δείχνει ότι δεν πρόκειται για έναν διαχωρισμό Βορρά-Νότου. Είναι εδώ η ηγεσία των ευρωπαϊκών συνδικάτων», τόνισε.
Πάντως, ο ίδιος εμφανίζεται σίγουρος ότι τελικά η κοινωνική Ευρώπη των λαών θα επικρατήσει έναντι της Ευρώπης της φιλελευθεροποίησης.
«Θέλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στους σημαιοφόρους του νεοφιλελευθερισμού ότι στην επερχόμενη διαπραγμάτευση οι λύσεις που θα δοθούν, θα είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και θα αφορούν την επιστροφή των μεταρρυθμίσεων αυτών που ξαναγυρίζουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι η ευρωπαϊκή κοινωνία δεν μπορεί άλλο να αντέξει αυτόν τον συνδυασμό σκληρής λιτότητας και φτωχοποίησης των τελευταίων δεκαετιών.
Εισήγηση της ΕΣΕΕ στο συνέδριο για τα εργασιακά
Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα
Απόψεις που εφαρμόστηκαν σύμφωνα με τις οποίες ο τρόπος για να βγούμε από την κρίση είναι να μειωθεί το κόστος εργασίας ώστε να εξάγουμε προϊόντα, διαψεύστηκαν από τα γεγονότα και κατέστρεψαν όχι μόνο την κοινωνία και την οικονομία αλλά και τεράστιες επιχειρήσεις της χώρας
Με θέσεις όπως ότι θα πρέπει εντός δύο ετών να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός προσήλθε στο συνέδριο για τα εργασιακά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Το συνδικαλιστικό όργανο των εργοδοτών που απασχολούνται στο ελληνικό εμπόριο έχει καταλάβει επακριβώς τα προβλήματα που έφεραν τα μνημόνια στην ελληνική οικονομία, αφού μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων πυροβολείς την πραγματική οικονομία, η οποία στηρίζεται μόνο στην κατανάλωση.
Απόψεις που υπερίσχυσαν -και τελικά εφαρμόστηκαν- σύμφωνα με τις οποίες ο τρόπος για να βγούμε από την κρίση είναι να μειωθεί το κόστος εργασίας ώστε να εξάγουμε προϊόντα (θέση που υποστήριξε κυρίως ο ΣΕΒ), στην καλύτερη περίπτωση διαψεύστηκαν από τα γεγονότα και κατέστρεψαν όχι μόνο την κοινωνία (που μετρά ανέργους) και την οικονομία (αφού 6 και πλέον χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο και ακόμη να συνέλθει) αλλά και τεράστιες επιχειρήσεις της χώρας (αυτές που χαρακτηρίζονται πολύ μεγάλες για να αποτύχουν).
Η ΕΣΕΕ λοιπόν διά του προέδρου της Βασίλη Κορκίδη πρότεινε:
■ Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (μεικτά), που όπως ειπώθηκε θα αναθερμάνει την οικονομία αφού συνεπάγεται υψηλότερη καταναλωτική ζήτηση.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα προκαλούσε τόνωση της ζήτησης και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα εισέρρεαν επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία από τον ΦΠΑ.
■ Ανακύκλωση χρήματος εντός της ελληνικής οικονομίας, αφού οι εμπορικές επιχειρήσεις προτιμούν τους τοπικούς προμηθευτές.
■ Αντιστάθμισμα της επιβάρυνσης των εργοδοτών από την αύξηση του κατώτατου μισθού με την επιδότηση της εργασίας (αντί της ανεργίας).
■ Παραμονή στο υφιστάμενο σύστημα των ομαδικών απολύσεων και θεσμική ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, ώστε να μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες σε θέματα εργασιακών σχέσεων, απασχόλησης και ανεργίας με την κατάλληλη υποστήριξη από το ILO.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας