Εξι ήταν οι λόγοι που επηρέασαν αρνητικά την κίνηση της κρουαζιέρας το 2016 όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο: οικονομική κρίση, μεταναστευτικό, τρομοκρατία, capital controls, Brexit και πρόθεση πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Μπορεί τα γεγονότα στην Τουρκία και οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις και αεροδρόμια να βελτίωσαν τον θαλάσσιο τουρισμό στη χώρα μας, εντούτοις υπάρχει έντονη ανησυχία για την επόμενη χρονιά, καθώς μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας αποχωρούν από την ανατολική Μεσόγειο.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία αναφέρουν ακύρωση περίπου 158 προσεγγίσεων από ελληνικούς προορισμούς στο σύνολό τους και μείωση επιβατών περίπου 330.000 (αφορά όλα τα λιμάνια και transit επιβάτες σε όλους τους προορισμούς).
Αυτά αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) Θεόδωρος Κόντες, ο οποίος τονίζει ότι ίσως είναι σύντομα για να βγάλουμε συμπεράσματα και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μπορεί να προστεθούν νέα πλοία στην ανατολική Μεσόγειο.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι έχουν προϋπολογίσει επιπλέον αρνητική κίνηση όσον αφορά τη διακίνηση τουριστών από Τουρκία με Τούρκους επιβάτες μια που φαίνεται ότι η απλουστευμένη διαδικασία βίζας δεν θα ισχύσει για τα επόμενα χρόνια. Ετσι, λοιπόν, υπολογίζουν ότι επιπλέον περίπου 50.000 επιβάτες ίσως δεν ταξιδέψουν από τη γείτονα Τουρκία τα επόμενα χρόνια αν δεν υπάρξει στήριξη απλούστευσης έκδοσης βίζας.
Επιτροπή Κρουαζιέρας
Το αρνητικό αυτό κλίμα που δημιουργήθηκε πρέπει να ανατραπεί κατά τον πρόεδρο της ΕΕΚΦΝ και σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαχείριση μπορεί να παίξει η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Κρουαζιέρας με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα.
Οπως υποστηρίζει, για να αναχαιτιστούν οι αρνητικές αυτές προβλέψεις θα πρέπει το συντομότερο να υπάρξει επικοινωνία με τις συγκεκριμένες εταιρείες προκειμένου να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους, μια που η Ελλάδα παραμένει ασφαλής προορισμός, και ίσως γίνουν προτάσεις ανταγωνιστικότητας σε λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.
Επίσης επιβάλλεται να αναθεωρηθεί εκ νέου το θέμα της βίζας για εκτός Σένγκεν επιβάτες, γιατί μαζί με τους Τούρκους επιβάτες προβλέπεται ότι θα χαθούν Κινέζοι, Ρώσοι, Ουκρανοί και άλλες εθνικότητες, που θεωρούν τη χώρα μας ιδανικό και ασφαλή προορισμό ιδιαίτερα στον θαλάσσιο τουρισμό.
Επισημαίνει ακόμα ότι τα capital controls έχουν επιφέρει αρκετή ζημιά στον τουρισμό μέχρι τώρα, αλλά και στο εμπόριο γενικότερα, και ζητά την άμεση ανάκλησή τους προκειμένου να ομαλοποιηθεί η αγορά μέχρι την έναρξη της επόμενης περιόδου.
«Τα οφέλη από το τουριστικό συνάλλαγμα μετά την άρση των περιορισμών θα είναι πολλαπλά με αντίστοιχη αύξηση του εμπορίου και της κατανάλωσης προϊόντων από τις τοπικές κοινωνίες» προσθέτει.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις νέες αγορές θαλάσσιου τουρισμού-κρουαζιέρας, όπως της ασιατικής, με ετήσια ανάπτυξη (24%) τα τελευταία χρόνια που δεν παρουσιάζει καμία άλλη αγορά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη αυτή θα συνεχιστεί για τα επόμενα δέκα χρόνια, τουλάχιστον, προσελκύοντας μεγάλα σύγχρονα πλοία.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι περίπου δέκα νέα μεγάλα κρουαζιερόπλοια προστίθενται κάθε χρόνο στον προορισμό Ασία, που τείνει να γίνει ο τρίτος παγκοσμίως μετά την Καραϊβική και τη Μεσόγειο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας