Επιστολή στον πρόεδρο του ΟΜΕΔ απέστειλε χθες η ΓΣΕΕ, με την οποία γνωστοποιεί και επισήμως την ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να μη συμμετάσχει στην επιτροπή διαβούλευσης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αιτιολογείται η στάση της Συνομοσπονδίας, με δεδομένο ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού δυστυχώς συνεχίζει να αποτελεί αποκλειστική απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης.
«Ακατανόητη η στάση της ΓΣΕΕ στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού», σχολίασε η υπουργός Εργασίας, η οποία με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου κάνει λόγο για αιφνίδια αλλαγή στάσης της ΓΣΕΕ. «Ενώ την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 η ΓΣΕΕ έστειλε στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, τα ονόματα των τεσσάρων μελών της που θα συμμετείχαν στη ενδεκαμελή επιτροπή, σήμερα, την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ, Κώστα Παπαδημητρίου, ενημερώνει για την ομόφωνη απόφασή της να μη συμμετάσχει στις εργασίες της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το 2025».
Προφανώς η υπουργός Εργασίας προτιμά να κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαβούλευση για τα όρια του κατώτατου μισθού για το 2025, όχι όμως και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει για το 2026 και 2027, αφού η επιτροπή έχει και άλλα θέματα στην ατζέντα των συμβάσεων βάσει του τελευταίου νόμου με τον οποίο έγινε η εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.
Αναλυτικότερα, η επιστολή τoυ Γ. Παναγόπουλου προς τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ, Κώστα Παπαδημητρίου, αναφέρει τα εξής:
«Κύριε πρόεδρε,
Με την παρούσα επιστολή σάς γνωστοποιούμε την ομόφωνη απόφαση της ΓΣΕΕ να μη συμμετάσχει στις εργασίες της επιτροπής διαβούλευσης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το 2025.
Οπως γνωρίζετε, από το 2012 η Ελλάδα αποτελεί μια θλιβερή περίπτωση διαρκούς υποβάθμισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του Κοινωνικού Διαλόγου, μοναδική ως προς την έκταση και την έντασή της, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εδώ και δεκατρία χρόνια με την επίκληση υποτιθέμενων «ειδικών συνθηκών» και παρά τις όποιες μεταβολές των ευρύτερων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού έχει καταλήξει να αποτελεί αποκλειστική απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης.
Διαρκής και αμετάβλητη θέση μας όλο αυτό το διάστημα αποτελούσε και αποτελεί η έκφραση της πεποίθησης ότι ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού οφείλει να αποτελεί αντικειμένου ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων, βάσει της εξέλιξης των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών και κυρίως των μεταβαλλόμενων αναγκών αξιοπρεπούς διαβίωσης των μισθωτών και των οικογενειών τους.
Σε όλο αυτό το διάστημα η ΓΣΕΕ μέσω και της συμμετοχής του Ινστιτούτου Εργασίας επέδειξε συστηματική συνέπεια λόγων και πρακτικών δεσμεύσεων, καταθέτοντας πλήρως τεκμηριωμένες προτάσεις, οι οποίες, όμως, ουδέποτε ελήφθησαν σοβαρά υπόψη. Η κυβερνητική εξαγγελία -των 950 ευρώ- έως το έτος 2027 για το ύψος του κατώτατου μισθού υπολείπεται των πραγματικών αναγκών, δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη την κρίση κόστους διατροφής και στέγασης και δεν δημιουργεί συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, αλλά και δεδομένης της προαναγγελίας, ουσιαστικά, του ύψους της επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα του περιεχομένου της όποιας υποτιθέμενης διαβούλευσης, θεωρούμε τη μη προσέλευσή μας στη συγκεκριμένη διαδικασία ως απολύτως ενδεδειγμένη.
Οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουν στη χώρα μας οι μισθωτοί εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, αλλά και η ίδια η εθνική οικονομία, επιβάλλουν την άμεση επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και την πραγματική επανίδρυση του Κοινωνικού Διαλόγου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας