Το θεσμικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που ψηφίστηκε το 2010 δεν σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την περίοδο κατά την οποία η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική κρίση.
Αυτό επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, αναφερόμενη στον νόμο 3869/2010, την ψήφιση του οποίου είχε εισηγηθεί η ίδια ως υπουργός Ανάπτυξης.
Οπως είπε η Λ. Κατσέλη, σε εκδήλωση της Ενωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή με θέμα «Ρύθµιση των οφειλών υπερχρεωµένων φυσικών προσώπων», σχεδόν κάθε ευνομούμενη χώρα, στην οποία έχει απελευθερωθεί η τραπεζική πίστη, διαθέτει νομοθεσία ρύθμισης των χρεών προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι δυσμενείς καταστάσεις στις οποίες περιέρχονται οφειλέτες που για διάφορους λόγους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν.
Η πρόεδρος της Εθνικής μάλιστα επέλεξε το παράδειγμα της Γερμανίας, εκεί όπου την τελευταία πενταετία έχουν κατατεθεί περίπου 640.000 αιτήσεις.
Αν λάβουμε υπόψη, όπως υπογράμμισε, και τις πληθυσμιακές αναλογίες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας δεν μπορούμε να πούμε για κατάχρηση της εφαρμογής του νόμου 3869/10.
Αίτημα υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη έχουν υποβάλει περίπου 130.000 υπερχρεωμένοι πολίτες.
Καταφύγιο για δανειολήπτες
Στη χώρα μας ο νόμος, που διανύει πλέον τον πέμπτο χρόνο εφαρμογής του, ακόμα και μετά τις τροποποιήσεις του, είπε η πρόεδρος της Εθνικής, λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, καθώς παρέχει τη δυνατότητα σε πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά να προσαρμόσουν τα χρέη τους στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.
Η Λούκα Κατσέλη χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία την έκδοση Κώδικα Δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, που θέτει κανόνες ώστε οι τράπεζες να μπορούν να αντιμετωπίζουν πλέον αποτελεσματικά και δίκαια τους οφειλέτες των οποίων τα δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση, αλλά και την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τέλος, επισήμανε ακόμα ότι σήμερα οι τράπεζες διαθέτουν μια σειρά από ελκυστικά προϊόντα που προσφέρουν τη δυνατότητα σε καταναλωτές να επιτύχουν αξιοσημείωτη ρύθμιση των οφειλών τους, κάτι που είναι σημαντικό τόσο για την ελάφρυνση των δανειοληπτών όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας