Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ploia epivates
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
«Πάνε να το καταργήσουν με πονηριές» τονίζει σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο Γ. Νικητιάδης

Κινδυνεύει το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Η μη καταβολή των οφειλόμενων ποσών για σχεδόν δύο χρόνια οδηγεί τις επιχειρήσεις των νησιών σε λουκέτο, καθώς οι μικροί επιχειρηματίες δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και έχουν δημιουργήσει νέες υποχρεώσεις με την από μήνα σε μήνα προσδοκία ότι θα τα εισπράξουν.

Το «επικίνδυνο κυβερνητικό αλαλούμ» που επικρατεί για τους νησιώτες και τις επιχειρήσεις με το Μεταφορικό Ισοδύναμο και τους «ύπουλους σχεδιασμούς για την εν μέρει κατάργησή του» φέρνει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο Γιώργος Νικητιάδης, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ.

Στην επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, προχώρησε σε απολύτως συγκεχυμένες δηλώσεις σχετικά με το μέτρο, οι οποίες χρήζουν διευκρινίσεων. Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας, το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου πρέπει να γίνει «αναλογικότερο και προς όφελος των κατοίκων των νησιών, εντάσσοντας σε αυτό και νέες κοινωνικές ομάδες», ενώ επεξηγώντας υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή δεν είμαι σίγουρος ότι επωφελούνται όλοι. Εγώ θα ήθελα να μιλήσουμε και για ειδικές κοινωνικές ομάδες που πρέπει να ξεχωρίσουμε... Δηλαδή το να παίρνουν όλοι το ίδιο δεν είναι σωστό...».

Ο κ. Νικητιάδης υποστηρίζει ότι από τις δηλώσεις αυτές συμπεραίνεται πως είτε ο κ. Κουτουλάκης δεν γνωρίζει ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι οριζόντιο μέτρο, που αφορά όλους τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών μας, είτε ότι επιλέγει σκοπίμως να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να χαρακτηρίσει ως «ένταξη νέων κοινωνικών ομάδων» την κατ’ ουσία «απένταξη» κάποιων από το μέτρο με την πιθανή θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.

Επισημαίνει επίσης ότι πέρα από τους επικείμενους σχεδιασμούς της Ν.Δ., αυτό που για ακόμα μία φορά δεν απαντήθηκε από τον γενικό γραμματέα είναι τι πραγματικά συμβαίνει με την καθυστέρηση στις καταβολές προς τους δικαιούχους.

Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που ο κ. Νικητιάδης επαναφέρει το θέμα της μη καταβολής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως τονίζει, η μη καταβολή των οφειλόμενων ποσών για σχεδόν δύο χρόνια οδηγεί τις επιχειρήσεις των νησιών μας σε λουκέτο, εξηγώντας ότι στη Δωδεκάνησο, επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει νέες υποχρεώσεις με την από μήνα σε μήνα προσδοκία ότι θα εισπράξουν τα οφειλόμενα ποσά. Βασίζουν τους προϋπολογισμούς τους στα οφειλόμενα ποσά, τα οποία, όμως, δεν εισπράττονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούν νέα ανοίγματα και να καταγράφουν ζημιές, σε μια στιγμή μάλιστα που η δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη. «Η επικαλούμενη διενέργεια ελέγχων ως αιτία των καθυστερήσεων δεν σας καλύπτει πια και η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί, πρωτίστως από την ανειλικρινή στάση σας», σημειώνει.

Μελέτη για την ακτοπλοΐα

Με θέμα «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές - Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιών» ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) διοργανώνει ημερίδα την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025 στο Ιδρυμα Ευγενίδου στις 10.30 το πρωί. Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Ναυτιλίας, Εθνικής Οικονομίας-Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί μελέτη του ΙΟΒΕ με θέμα «Η επίδραση από την εφαρμογή της νομοθεσίας “Fit for 55” στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας στην Ελλάδα», ενώ θα πραγματοποιηθούν ομιλίες με θέματα: «Νησιωτικότητα - Λιμενικές Υποδομές», «Επενδύσεις στην Ελληνική Ακτοπλοΐα - Χρηματοδότηση», «Εθνική Στρατηγική για την Αποανθρακοποίηση», «Προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα - Ναυτική Εκπαίδευση».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κινδυνεύει το Μεταφορικό Ισοδύναμο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας