Περίπου 75.000 νέοι από τους συνολικά 250.000 που μετανάστευσαν την τελευταία εντεκαετία, την περίοδο 2010-2021, αναζητώντας προοπτική ζωής και εργασίας εκτός Ελλάδας, επιθυμούν να επιστρέψουν. Μάλιστα όπως επισήμανε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία έκανε και την ανωτέρω διαπίστωση για την επιθυμία επιστροφής του 50%, στην ημερίδα που διοργάνωσαν στην Κομοτηνή τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων Ελλάδας, το 21% από όσους διατυπώνουν την επιθυμία, θέλει να το κάνει εντός δωδεκαμήνου.
Τα στοιχεία, όπως ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι πόσοι θέλουν να επιστρέψουν. Το θέμα είναι τι θα βρουν κατά την επιστροφή τους και ως εκ τούτου, το στοιχείο που πρόσθεσε η υπουργός για τα αποτελέσματα της ψηφιακής πρωτοβουλίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Rebrain Greece, είναι αρκετά απαισιόδοξα, αφού μόλις 110 θέσεις εργασίας για επιστήμονες και εξειδικευμένους έχουν προσφερθεί μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε διθυραμβικά το 2020 με στόχο να αποτελέσει έναν σύγχρονο κόμβο που θα συνδέει προσφορά και ζήτηση στην αγορά εργασίας σε θέσεις υψηλής εξειδίκευσης και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας του συγκεκριμένου κόμβου είναι ενδεικτικά της αναντιστοιχίας επιθυμίας και προοπτικών.
Η κ. Ζαχαράκη σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους ηλικίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά την αποχώρηση των νέων από το σπίτι των γονέων, στα 30,7 έτη, σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι τα 26,5 έτη. Σε ό,τι αφορά τον θεσμό των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων, η κ. Ζαχαράκη εξήγγειλε νέο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο 2025 ώστε να μη λειτουργούν όπως θέλει ο καθένας. Σήμερα υπάρχουν 16 ενεργά Δημοτικά Συμβούλια. Ιδρύονται με μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου χωρίς κεντρικό έλεγχο.
Ο στόχος που θέτει το υπουργείο είναι μέσα από ισχυρό νομικό πλαίσιο και καταστατικό να λειτουργούν ανεξάρτητα από τον κεντρικό φορέα του δήμου στον οποίο ανήκουν. Επίσης, ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση ποσού 80.000 ευρώ για τη νέα εθνική πρωτεύουσα νεολαίας και μελέτη του ΟΟΣΑ που θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Επισημαίνεται ότι το εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία να υποβάλει υποψηφιότητα για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας. Ηδη το υπουργείο έδωσε παράταση μέχρι τις 31.10.24 έτσι ώστε να συμμετάσχουν ακόμη περισσότεροι δήμοι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας