Σε σύσταση για μια ολοκληρωμένη, ολιστική προσέγγιση διαχείρισης για τα δημοφιλή λιμάνια και προορισμούς των κρουαζιερόπλοιων, ως απαραίτητο στοιχείο για την προστασία των τοπικών κοινοτήτων, αλλά και της εμπειρίας των επισκεπτών, προχώρησαν οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Eνωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη.
Η Marie-Caroline Laurent, γενική διευθύντρια της CLIA στην Ευρώπη, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι ένας προορισμός κρουαζιέρας μείζονος σημασίας στην Ευρώπη, εξέφρασε την επιθυμία για συνέχιση της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προστατευθεί η μοναδικότητα της χώρας και, όπως είπε, αναδείχτηκε πρώτη φορά αυτή η ανάγκη ήδη από πέρσι, όταν παρουσιάστηκε το Σχέδιο Δράσης του κλάδου της κρουαζιέρας για την Ελλάδα.
Η Μαρία Δεληγιάννη, διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου, από την πλευρά της επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα, η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 57% του τουρισμού κρουαζιέρας στην Ελλάδα ετησίως (σύμφωνα με στοιχεία του 2023) συγκεντρώνεται σε Πειραιά, Σαντορίνη και Μύκονο, συζήτησαν με τον υπουργό και με τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, τη δυνατότητα ανάδειξης νέων προορισμών στην Ελλάδα.
Η CLIA επιβεβαίωσε το έντονο ενδιαφέρον των εταιρειών κρουαζιέρας να εμπλουτίσουν τα δρομολόγιά τους με επιπλέον ελληνικούς προορισμούς, ενώ συζητήθηκε επίσης η βελτίωση και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και των λιμενικών υπηρεσιών και επισημάνθηκε ότι οι δραστηριότητες homeporting αποτελούν μεγάλη οικονομική ευκαιρία για τη χώρα, καθώς περίπου το 70% των πλοίων που καταπλέουν φέτος σε ελληνικά λιμάνια πραγματοποιούν homeporting.
Εστιάζοντας στην απαλλαγή του τομέα της κρουαζιέρας από τον άνθρακα, η CLIA ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου ότι έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «A Cruise Investment Plan», που θα προσδιορίζει τις ανάγκες σε λιμενικές υποδομές και εναλλακτικά καύσιμα για την επίτευξη των στόχων του κλάδου για απανθρακοποίηση και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.
Τέλος, οι εκπρόσωποι της CLIA τόνισαν την ανάγκη μιας προσεκτικά μελετημένης περιόδου προσαρμογής στην αύξηση των λιμενικών τελών στα ελληνικά λιμάνια, ενώ ζήτησε την άμεση αναθεώρηση της εθνικής νομοθεσίας σχετικά με τις λεμβουχικές εργασίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας