Σε σταυρόλεξο για γερούς λύτες εξελίσσεται το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Ο «λογαριασμός» θα προκύψει αθροιστικά από τον έλεγχο στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) και το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης (stress tests), αλλά αυτή τη στιγμή η όποια πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα πρώτα νούμερα για τις κεφαλαιακές ανάγκες ενόψει της άσκησης ανακεφαλαιοποίησης από τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ. Επανέλαβε πως η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ορίζει ότι η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2015 και εντός της κεφαλαιοποίησης δεν θα γίνει «κούρεμα» καταθέσεων ανεξαρτήτως ποσού.
Το χρονοδιάγραμμα, όπως είπε η Λ. Κατσέλη, προβλέπει ότι αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης που αφορά την εκπόνηση βασικού σεναρίου για το ποιες θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες βάσει εκτιμήσεων σε βάθος τριετίας. Η τρίτη φάση, που θα εκτιμήσει τις ανάγκες κάτω από ακραίες συνθήκες, θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, οπότε η συνολική εικόνα θα είναι γνωστή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου.
Νωρίτερα και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, θα πρέπει να είναι έτοιμος ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Αρης Ξενόφος. Σύμφωνα άλλωστε με τον πρόεδρο του ΤΧΣ, Γ. Μιχελή, «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα χρειαστούν και τα 25 δισ. ευρώ», ωστόσο το Ταμείο εργάζεται στην κατεύθυνση να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι. Αυτό θα επιτευχθεί, όπως είπε, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση.
Ωστόσο, το ποιος θα πληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί ανοικτό ζήτημα. Το ύψος του κεφαλαιακού ελλείμματος κάθε τράπεζας αποτελεί βασική παράμετρο για την προστασία των ιδιωτών μετόχων, των κατόχων υβριδικών τίτλων ή ομολόγων κύριας εξασφάλισης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του Ταμείου, η πορεία κάθε τράπεζας θα εξαρτηθεί από το αν οι ιδιώτες επενδυτές θα καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν αθροιστικά από το AQR και το βασικό σενάριο των stress tests.
Οπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος Αρης Ξενόφος, οι επενδυτές δεν απειλούνται με bail in αν το ΤΧΣ δεν συμβάλει σε κάποια τράπεζα – δηλαδή δεν χρησιμοποιηθεί ούτε ένα ευρώ από τα 25 δισ. Αν όμως συμβεί το αντίθετο, τότε η απειλή του «κουρέματος» βρίσκεται προ των πυλών. Ωστόσο, τα παραπάνω αφορούν το βασικό σενάριο και το AQR και όχι το ακραίο σενάριο των stress tests, το οποίο αποτελεί διακαή πόθο της Γερμανίας.
Το ποιο σενάριο θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να «βγουν» οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αποτελεί θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας