Να κατατεθούν αμέσως οι καθυστερούμενες οφειλές από το Μεταφορικό Ισοδύναμο για το β’ εξάμηνο του 2022 στους δικαιούχους αγρότες της Κρήτης και να αποσυρθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που μειώνει το ποσοστό επιδότησης κόστους μεταφοράς προϊόντων στις θαλάσσιες μεταφορές για την Κρήτη, ζήτησε ανάμεσα σε άλλα με την επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
Ο βουλευτής επισήμανε ότι το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου είχε νομοθετηθεί ως αντιστάθμισμα στο μεγάλο κόστος των ακτοπλοϊκών μεταφορών των προϊόντων και επισήμανε ότι η ζημιά στους αγρότες, κυρίως παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών, από τη μείωση της επιδότησης είναι μεγάλη, επειδή είναι υπέρογκο το κόστος μεταφοράς προϊόντων στις θαλάσσιες μεταφορές. Χαρακτηριστικά, όπως είπε, η μεταφορά ενός χαρτοκιβωτίου κοστίζει περίπου 2,50 ευρώ με τον ΦΠΑ και βέβαια αυτό αφορά χιλιάδες χαρτοκιβώτια ανά παραγωγό. Ομως οι αγρότες του νησιού δεν έχουν λάβει ακόμα τα χρήματα που δικαιούνται για το β’ εξάμηνο του 2022.
Απαντώντας ο υπουργός Ναυτιλίας υποστήριξε ότι στην Κρήτη μέσα σε δυόμισι χρόνια, από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου έως το πρώτο εξάμηνο του 2022, έχουν καταβληθεί 21 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 22,4% του συνόλου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου επιχειρήσεων σε όλα τα νησιά (Ρόδος 12,2%, Λέσβος 8,04%, Χίος 6,39% κ.λπ.). Ωστόσο για το β’ εξάμηνο του 2022 η εικόνα διαφοροποιήθηκε σημαντικά καθώς υποβλήθηκαν πολλαπλάσιες αιτήσεις, με αποτέλεσμα η αιτούμενη χρηματοδότηση να ξεπερνάει τα 48 εκατ. ευρώ, πολύ πάνω δηλαδή από τον διατιθέμενο προϋπολογισμό, ο οποίος για όλα τα νησιά, το 2022, ανερχόταν σε 35 εκατ. ευρώ.
Μετά από αυτή την «επιθετική αύξηση» των αιτήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό, ξεκίνησαν έλεγχοι και βρέθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει κακή χρήση του μέτρου, ενώ έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, στην ΑΑΔΕ και στον ΕΦΕΠΑΕ. Εξελίξεις που οδηγούν σε σαρωτικούς ελέγχους πλέον σε όλα τα νησιά.
«Ορθολογική προσαρμογή του μέτρου»
«Ο στόχος μας είναι να ωφελήσουμε εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη το Μεταφορικό Ισοδύναμο», είπε, υπενθυμίζοντας ότι το μέτρο ξεκίνησε από την Ευρώπη και πολύ σωστά ο Νεκτάριος Σαντορινιός ήταν ο πρώτος που το υιοθέτησε. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει διάθεση εξαίρεσης της Κρήτης ή οποιωνδήποτε άλλων περιοχών από τα σημαντικά οφέλη του μέτρου, αλλά –όπως σημείωσε–, με στόχο μια ορθολογική προσαρμογή του μέτρου για το 2023 και με δεδομένο το δεσμευτικό ανώτατο όριο των 40 εκατ. ευρώ, είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουν σε αλλαγές πάνω σε 3 άξονες: αναλογικότερη κατανομή των πόρων, τήρηση των αυστηρών δημοσιονομικών ορίων και εξασφάλιση πως αυτοί οι πόροι θα πάνε στοχευμένα σε εκείνους που πλήττονται από υψηλά κόστη. Εκανε γνωστό, δε, ότι τις προτάσεις τους τις παρουσίασαν πρόσφατα σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο, με τους επιμελητηριακούς φορείς της Κρήτης.
Ο Μ. Συντυχάκης, απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο υπουργός, ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάθε φορά που θέλει να περάσει ένα μέτρο ή να περικόψει δαπάνες που αφορούν στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες ψάχνει ενόχους. «Ερχεστε μ’ ένα σφουγγάρι και σβήνετε τα πάντα και λέτε ότι όλοι είναι ένοχοι. Εάν ήθελε η κυβέρνηση, με τους μηχανισμούς που υπάρχουν, θα μπορούσε να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι», πρόσθεσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας