Την αναπόδραστη μείωση των συντάξεων, καθώς έχει απορριφθεί η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος με άλλους τρόπους, επιχειρεί να διαψεύσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλος.
«Δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα ή τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» ανέφερε την Παρασκευή, προσπαθώντας να απαντήσει σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «οι προτάσεις της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, οπότε προφανώς δεν έχει καταστεί δυνατή η ποσοτικοποίηση των συνεπειών εφαρμογής τους και, ακόμη προφανέστερα, καμιά σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί».
Ωστόσο ακόμη και έτσι ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύεται ότι «δεν πρόκειται να εφαρμόσει οριζόντιες μειώσεις επί των συντάξεων, όπως στο παρελθόν» όπως ανέγραψε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, πέρα από τις δηλώσεις, όλα τα σενάρια που επεξεργάζεται η Επιτροπή Σοφών (παρ’ όλο που η πρόταση Κατρούγκαλου έχει παραδοθεί από τα μέσα Αυγούστου στον τότε και τωρινό πρωθυπουργό, όπως ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος έχει δηλώσει) συντείνουν στη μείωση των συντάξεων.
Ελλείμματα
Δεδομένου ότι δεν εξετάζεται η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού από άλλες πηγές (για παράδειγμα φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών), ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί η αναληφθείσα στο Μνημόνιο 3 υποχρέωση για περικοπή ύψους 1,8 δισ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού το 2016 (που μαζί με τα 450 εκατ. το 2015 μας δίνουν μια τρύπα της τάξης των 2,25 δισ. ευρώ) είναι η περιστολή των δαπανών του συστήματος (δηλαδή περικοπή των συντάξιμων μισθών).
Κάτω από αυτά τα δεδομένα οποιοσδήποτε ασχολείται με το ασφαλιστικό σύστημα γνωρίζοντας τα μεγέθη του, μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι έρχεται μείωση των συντάξεων, που για τα πάνω από 1.000 ευρώ δεν μπορεί παρά να είναι τουλάχιστον 6% (ώστε σε πρώτη φάση να εξοικονομηθεί το 1,8 δισ. του Μνημονίου 3).
Ομως σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα ισοδύναμα που πρέπει να αναληφθούν και αφορούν την αντισυνταγματικότητα των μειώσεων που θεσμοθέτησε το 2012 η Ν.Δ. αλλά και η κατάργηση των κοινωνικών πόρων.
Η μαύρη τρύπα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης λοιπόν υπολογίζεται στα 3,7 δισ. ευρώ ετησίως (μόνο από τις περικοπές του Μνημονίου 3 και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας). Τι σημαίνει αυτό;
Πολύ απλά και δεδομένου ότι δεν θα μπει κανείς φόρος υπέρ του ασφαλιστικού, ότι οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (ώστε να μην πληγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι) δεν μπορεί να είναι λιγότερη από 10%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας