Μπορεί ο τζίρος των online σουπερμάρκετ να αντιστοιχεί σε λιγότερο από 2,5% του τζίρου των αλυσίδων, όμως αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό σημειώνοντας αύξηση 15% το 2023 έναντι 8,9% για το σύνολο των πωλήσεων. Η τάση αυτή καταγράφεται στην ετήσια έρευνα της Convert Group για το ηλεκτρονικό εμπόριο στoν κλάδο των σουπερμάρκετ, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές δαπάνησαν online 306 εκατ. ευρώ το 2023 από 266 το 2022 και 255 το 2021.
Τα ποσά είναι ακόμα υψηλότερα αν προστεθεί και ο τζίρος τού Quick Commerce μέσα από πλατφόρμες όπως oι efoodMarket και Wolt Market, που διαθέτουν δικές τους αποθήκες και υπόσχονται παράδοση σε λιγότερο από 15 λεπτά. Tα ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι το online λιανεμπόριο τροφίμων μετά την κατακόρυφη αύξησή του την περίοδο της πανδημίας (+56% το 2021) διατηρεί την ανοδική του πορεία, σε αντίθεση με άλλους κλάδους του ηλεκτρονικού εμπορίου που «ξεφούσκωσαν» με το άνοιγμα της αγοράς.
Ο αριθμός των παραγγελιών αυξήθηκε κατά 7%, ενώ η μέση αξία των προϊόντων ανά τεμάχιο αυξήθηκε κατά 8%. Συγκρίνοντας 38.000 κωδικούς προϊόντων, που πωλούνταν και το 2023, εντοπίστηκε ότι στο 14% αυτών οι τιμές αυξήθηκαν πάνω από 20% και στο 45% από 5-20%. Η κατηγορία με τις υψηλότερες ανατιμήσεις ήταν τα απορρυπαντικά ρούχων με 19%, η ζάχαρη με 18% και τα αναψυκτικά με 17%. Κατά 15% αυξήθηκαν οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά και άλλο τόσο στα αρτύματα (λάδι, λεμόνι, ξίδι), αν και στο ελαιόλαδο οι ανατιμήσεις ήταν 58% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Στον αντίποδα υποχώρησαν οι τιμές στα προϊόντα φροντίδας βρεφικού δέρματος κατά -8% και σε μαργαρίνη-βούτυρο κατά -7%.
Ταρίφες παράδοσης
Εντύπωση προκαλεί η ραγδαία άνοδος της μέσης αξίας του ηλεκτρονικού καλαθιού του νοικοκυριού ανάμεσα στο α’ και το β’ εξάμηνο του 2023 κατά 15,5%. Από 77 ευρώ που κόστιζε κατά μέσο όρο τον Ιούνιο σκαρφάλωσε στα 89 ευρώ τον Δεκέμβριο. Η διαφορά αποδίδεται στην απόφαση του μεγαλύτερου παίκτη της αγοράς, του Σκλαβενίτη, να αυξήσει το ελάχιστο όριο παραγγελίας για δωρεάν παράδοση στα 100 ευρώ.
Αντίστοιχα επέβαλε χρεώσεις 5 ευρώ για αγορές ώς 30 ευρώ και 2,5 ευρώ από 30 ώς 100 ευρώ. Πλέον οι περισσότερες αλυσίδες έχουν κατώτερο όριο αγορών για δωρεάν παράδοση, το οποίο κυμαίνεται από 45 ώς 60 ευρώ, ενώ για τις μικρότερες παραγγελίες χρεώνουν από 2 ώς 4 ευρώ.
Οι νέες «ταρίφες» ώθησαν τους καταναλωτές να αυξήσουν σταδιακά τον μέσο όρο των ηλεκτρονικών παραγγελιών για να αποφύγουν την επιπλέον χρέωση μεταφορικών, «φουσκώνοντας» κι άλλο τους τζίρους των online σουπερμάρκετ.
Ακολουθώντας τη γενικότερη τάση της αγοράς άνοδο σημείωσε και το ποσοστό της δαπάνης για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το οποίο ανέρχεται πλέον στο 15% των online αγορών. Οι κατηγορίες με το υψηλότερο μερίδιο ηλεκτρονικών πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι τα έτοιμα γεύματα με 78%, οι ξηροί καρποί με 70% και τα χαρτικά καθαριότητας με 64%.
Πάνω από το 1/3 των ηλεκτρονικών παραγγελιών γίνεται μετά τις 9 το βράδυ, η δημοφιλέστερη ημέρα για ηλεκτρονικά ψώνια είναι η Δευτέρα, ενώ πάνω από τις μισές παραγγελίες γίνονται μέσω κινητού ή ταμπλέτας. Η χρήση του κινητού και για τα ψώνια αυξάνεται διαρκώς, ενώ αντίθετα μειώνεται η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας