Την πρόβλεψη για αναπόφευκτη μείωση των παροχών στο συνταξιοδοτικό μετά το 2032, στο φόντο της βαθιάς δημογραφικής κρίσης που βιώνουν η Ελλάδα και η Ευρώπη, διατύπωσε ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, πρόεδρος στο Ινστιτούτο Οικονομικών της Γήρανσης, κατά τη διάρκεια της 3ης συνόδου κορυφής του Economist για το δημογραφικό, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Εκτίμησε ότι ούτε το κεφαλαιοποιητικό σύστημα «το οποίο νομοθέτησε η κυβέρνηση» θα μας σώσει, αφού «θα ωριμάσει το 2070, επομένως δεν προλαβαίνει να λύσει το πρόβλημα». Τόνισε ότι περίπου το 50% των συντάξεων στην Ελλάδα πληρώνονται από το κράτος και παρατήρησε ότι οι Ελληνες είναι από τους πιο δυσαρεστημένους στην Ευρώπη ως χρήστες του συστήματος υγείας, την ώρα που οι ιδιωτικές δαπάνες τους για υγειονομική περίθαλψη ανέρχονται σε 5,5 δισ. ετησίως.
Για την ανάγκη μιας συντονισμένης συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την ενσωμάτωση μεταναστών με συμπληρωματικά προσόντα στο υφιστάμενο εργατικό δυναμικό, μέσω νόμιμων οδών, μίλησε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης στο υπουργείο Εργασίας, Νίκος Μηλαπίδης. «Μέχρι το 2050 η Νιγηρία θα αποτελεί την τρίτη πληθυσμιακή δύναμη στον κόσμο ξεπερνώντας την Ευρώπη, με την Ινδία να γίνεται η μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό», ανέφερε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της ενθάρρυνσης της «αποκαλούμενης» ενεργού γήρανσης κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης, αλλά και της αποτελεσματικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας.
Στην ανάγκη ενός δίκαιου συστήματος μετανάστευσης «με ένταξη των μεταναστών και επιλογές απασχόλησης σε κλάδους όπως η φιλοξενία και η αγροτική παραγωγή, όπου υπάρχει έλλειψη χιλιάδων εργατικών χεριών» εστίασε και η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενώ στη μεγαλύτερη συμμετοχή στην εργασία των πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας, των συνταξιούχων, των ατόμων με αναπηρία, αλλά και νεότερων ,«δεδομένου ότι στην Ελλάδα έχουμε από τα υψηλότερα ηλικιακά όρια εισαγωγής στην αγορά εργασίας», αναφέρθηκε και η Δόμνα Μιχαηλίδου, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
«Εχουμε όλο και λιγότερους νέους, όλο και περισσότερους ηλικιωμένους. Ολο και λιγότερους εργαζόμενους, όλο και περισσότερους συνταξιούχους. Αυτό σημαίνει ότι στο πολιτικό ισοζύγιο οι συνταξιούχοι θα έχουν όλο και περισσότερη βαρύτητα από τους εργαζόμενους. Αρα θα υπάρχει όλο και μεγαλύτερη πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση να ευνοεί όλο και περισσότερο τις δαπάνες για τις συντάξεις και την υγεία των συνταξιούχων και να αυξάνει τη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση των εργαζομένων. Βραχυχρόνια, αυτό μπορεί να λύνει τα προβλήματα. Μακροχρόνια, όμως, θα επιδεινώνει το οικονομικό πρόβλημα, ιδίως σε μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει και ζήτημα δημόσιου χρέους» σημείωσε ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας