Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
aegean
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Δημήτρης Γερογιάννης, CEO της Aegean, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ευτύχιος Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean, έδειχναν σίγουροι από το 2020 για την καλή πορεία της αεροπορικής εταιρείας
35 εκατ. ευρώ ζημιώνεται το Δημόσιο από τη διάσωση της Aegean

Δημιουργική... αφαιρετική

Αν και το υπουργείο Οικονομικών βλέπει όφελος για το Δημόσιο από την απόκτηση και επαναπώληση των 10,3 εκατ. μετοχών στην εταιρεία, στο πλαίσιο όσων προβλέπει ο νόμος για την κρατική ενίσχυση που δόθηκε κατά την πανδημία, η αριθμητική είναι αμείλικτη: 120 εκατ. ευρώ ενίσχυση έδωσε το κράτος στην εταιρεία, αλλά μόνο 85 εκατ. θα πάρει πίσω.

Πολλά ερωτήματα γεννά η -εσπευσμένη σε σχέση με τις προβλέψεις του νόμου- απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να ασκήσει τώρα το δικαίωμα αγοράς 10,3 εκατ. μετοχών της Aegean έναντι της κρατικής ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί στην εταιρεία για τις ζημιές της το 2021, στη διάρκεια της πανδημίας. Και αυτό γιατί, ενώ το υπουργείο Οικονομικών πανηγυρικά ανακοινώνει ότι από τη διαδικασία, που συνοδεύεται από το δικαίωμα της εταιρείας να εξαγοράσει αυτές τις μετοχές, το Δημόσιο υποτίθεται πως θα έχει όφελος 85 εκατ. ευρώ, ο πραγματικός λογαριασμός βγάζει ζημιά τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ.

Εχουμε και λέμε λοιπόν:

● Χθες το πρωί, μέσω της Aegean μάθαμε ότι ήδη από την περασμένη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου το Δημόσιο είχε ασκήσει το δικαίωμα προτίμησης αγοράς 10.369.217 μετοχών σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 4772/2021. Τι έλεγε ο νόμος, βάσει του οποίου η Aegean πήρε την κρατική ενίσχυση; Οτι το Δημόσιο είχε δικαίωμα να αποκτήσει το 11,5% των μετοχών της Aegean στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι και τον Ιούλιο του 2026. Γιατί επελέγη να αποκτήσει τώρα τις μετοχές είναι άγνωστο.

● Ως τιμή απόκτησης των μετοχών της Aegean από το Δημόσιο ορίζονταν τα 3,2 ευρώ που ήταν η τιμή της μετοχής κατά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από την Aegean τον Ιούνιο του 2021, η οποία ήταν όρος για την κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο πρέπει να καταβάλει 33,2 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τους τίτλους αυτών των μετοχών. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζεται ότι το ποσό αυτό ουσιαστικά έχει ήδη καταβληθεί στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης.

● Ωστόσο, το Δημόσιο δεν θα γίνει ποτέ πραγματικά μέτοχος της Aegean την οποία διέσωσε το 2021. Γιατί ο νόμος Ν. 4772/2021 όριζε εξ αρχής ότι η εταιρεία έχει δικαίωμα να εξαγοράσει σε προθεσμία 60 ημερών τις μετοχές αυτές, ώστε οι ιδιώτες μέτοχοί της να κρατήσουν τον πλήρη έλεγχό της. Σε ποια τιμή; Στη μέση σταθμισμένη τιμή της μετοχής της Aegean των προηγούμενων 60 ημερών από τη στιγμή που το Δημόσιο ασκήσει το δικαίωμα απόκτησης των μετοχών. Ποια είναι η τιμή αυτή; 11,43 ευρώ, όπως μαθαίνουμε από την ανακοίνωση της εταιρείας, που διευκρινίζει επίσης ότι για να ξαναπάρει τις μετοχές πίσω θα πρέπει να καταβάλει στο κράτος περίπου 8,23 ευρώ ανά μετοχή, ή 85 εκατ. ευρώ. Κι αυτό σε προθεσμία 60 ημερών. Και θα γίνει πολύ νωρίτερα, αφού όπως μας ενημερώνει, το Δ.Σ. της Aegean «θα προβεί στο αμέσως προσεχές διάστημα στη σύγκληση Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, προκειμένου η Εταιρεία να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις». Λογικό, αφού από τη συναλλαγή η εταιρεία έχει ένα καθαρό όφελος τουλάχιστον 35 εκατομμύρια ευρώ, όσο αντίστοιχα η ζημιά του Δημοσίου.

● Παραδόξως, σε αυτή τη συναλλαγή η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομιών βλέπει μόνο όφελος για το Δημόσιο, βασισμένο σε επιλεκτικούς λογαριασμούς. «Από την πρωτοβουλία αυτή θα προκύψει σημαντικό όφελος για το Δημόσιο λόγω της μεγάλης ανόδου της μετοχής της Aegean σε σχέση με το 2021… Για να γίνει κατανοητό το όφελος του Δημοσίου αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή της μετοχής της Aegean, όταν υπεγράφη η σχετική συμφωνία, ήταν περίπου 5,5 ευρώ», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Πώς προκύπτει όφελος όταν το Δημόσιο έδωσε 120 εκατ. ενίσχυση, αλλά θα πάρει πίσω μόνο 85 εκατ. ευρώ; Μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να εξηγήσει αυτή τη… δημιουργική αφαιρετική.

● Να σημειωθεί ότι η διάσωση με κρατική ενίσχυση της Aegean από τις ζημιές της πανδημίας τής επέτρεψε να καταγράψει κερδοφορία άνω των 100 εκατ. ευρώ το 2022 και 37 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει την εταιρεία, όπως άλλωστε έπραξαν και τόσα άλλα κράτη την περίοδο της πανδημίας, διασώζοντας ουσιαστικά χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και διασφαλίζοντας τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει να αναπτύσσεται», κομπάζει το υπουργείο Οικονομικών. Πράγματι, όλα τα κράτη προχώρησαν σε κρατικές ενισχύσεις των αερομεταφορέων τους στη διάρκεια της πανδημίας, με βάση τους έκτακτους κανόνες που θέσπισε η Κομισιόν. Αλλά η Ελλάδα είναι μάλλον η μόνη που το έκανε επί ζημία του Δημοσίου. Για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός αερομεταφορέας, η Lufthansa, πήρε ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ. Το γερμανικό Δημόσιο απέκτησε το 20% των μετοχών της, τις οποίες στη συνέχεια πούλησε σταδιακά με κέρδος πάνω από 700 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πάνω από 120%!

Περιττό μάλλον να σημειώσουμε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α. η μετοχή της Aegean έκλεισε με άνοδο 4,90%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δημιουργική... αφαιρετική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας