Με νέα κριτήρια ξεκινά σε λίγες ημέρες η φετινή περίοδος επιδότησης της θέρμανσης για περίπου 1,2 εκατ. δικαιούχους.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου ανοίγει η σχετική πλατφόρμα (στη διεύθυνση https://www.aade.gr/mythermansi) για φυσικά πρόσωπα που κάνουν χρήση πετρελαίου θέρμανσης, φωτιστικού πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων και βιομάζας ή θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης. Για επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα (π.χ. αντλίες θερμότητας ή πιο παραδοσιακές θερμάστρες), αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το εισοδηματικό όριο για τους άγαμους παραμένει στα 16.000 ευρώ και για τους έγγαμους στα 24.000 ευρώ, αφήνοντας φέτος εκτός επιδομάτων όσους ξεπέρασαν για λίγα ευρώ τα όρια λόγω των περσινών αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις. Διεύρυνση των ορίων γίνεται μόνο για οικογένειες με προστατευόμενα μέλη παιδιά, για τις οποίες προσαυξάνονται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί (έναντι 3.000 ευρώ πέρυσι).
Για μονογονεϊκές οικογένειες το όριο είναι 29.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.
Το φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να έχει τζίρο πάνω από 80.000 ευρώ, ενώ εισάγεται και το περιουσιακό κριτήριο των 200.000 ευρώ για τους άγαμους και χήρους και των 300.000 ευρώ για έγγαμους, μέρη συμφώνου συμβίωσης και μονογονεϊκές οικογένειες.
Τα νοικοκυριά που ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, εφόσον υποβάλουν αίτηση έως και τις 8 Δεκεμβρίου θα λάβουν πριν από τα Χριστούγεννα ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης το συνολικό ποσό επιδόματος που είχαν λάβει πέρυσι. Οι νέοι δικαιούχοι και όσοι επέστρεψαν στο πετρέλαιο θέρμανσης από το φυσικό αέριο και είχαν εισπράξει διπλάσιο επίδομα θέρμανσης πέρυσι, θα λάβουν προκαταβολή το μισό του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.
Το επίδομα θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, στις 22 Δεκεμβρίου η προκαταβολή για τους περσινούς δικαιούχους και έως 29 Φεβρουαρίου και 30 Απριλίου για όσους τιμολογήσουν αργότερα τις αγορές καυσίμων, με διακύμανση από 100 έως 800 ευρώ στις περισσότερες περιοχές (οι συντελεστές ανά δήμο καταγράφονται στο ΦΕΚ 6238 Β/2023), ενώ μπορεί να φτάσει έως και 1.000 ευρώ σε περιοχές με πολύ κρύο καιρό.
Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του δικαιούμενου επιδόματος, από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από τη 13η Οκτωβρίου 2023. Κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας