Το καθεστώς διαχείρισης των αποβλήτων των επισκευών πλοίων και όπως αυτό ισχύει και εφαρμόζεται από τον ΟΛΠ, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης των ναυπηγοεπισκευαστών στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ) Βασίλης Κανακάκης ζήτησε από τον υπουργό να αρθούν οι μονοπωλιακές καταστάσεις που επικρατούν στη διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων από τον ΟΛΠ, διευκρινίζοντας ότι τα απόβλητα επισκευών πλοίων είναι απόβλητα βιομηχανικής δραστηριότητας και δεν έχουν θέση στο Σχέδιο Διαχείρισης των Λειτουργικών Αποβλήτων Πλοίων (απόβλητα δρομολογίων πλοίων), που είναι ναυτιλιακά απόβλητα.
Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης εφαρμογής της απόφασης 180/2020 της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένα (ΡΑΛ) βάσει της οποίας οι ναυπηγοεπισκευαστές δεν έχουν την υποχρέωση να παραδίδουν τα απόβλητα των πλοίων σε μοναδικό ανάδοχο της ΟΛΠ, καταργώντας έτσι το μονοπώλιο και ανοίγοντας τον ανταγωνισμό τουλάχιστον για τα απόβλητα επισκευών πλοίων.
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΝΑΒΙ ζήτησαν επίσης από τον κ. Στυλιανίδη:
● Την παρέμβασή του για την απελευθέρωση θέσεων επισκευών πλοίων, από άλλες άσχετες με τη ναυπηγοεπισκευή δραστηριότητες, καθώς και για την περαιτέρω αύξηση των θέσεων αυτών.
● Τη θεσμική συμμετοχή εκπροσώπων ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων στα Συμβούλια Χρηστών Λιμένων, σε όποιες χερσαίες λιμενικές ζώνες αναπτύσσονται ναυπηγικές/ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες.
● Την επίσπευση των έργων στις ναυπηγοεπισκευαστικές υποδομές και την κατασκευή υποδομών υγιεινής της εργασίας στις περιοχές επισκευών πλοίων, που σήμερα δεν υφίστανται.
Επιπλέον ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τιμολογιακή πολιτική του ΟΛΠ, που καθιστά, όπως εκτιμά ο ΣΕΝΑΒΙ, μη ανταγωνιστικό το λιμάνι του Πειραιά, ενώ κάνει λόγο για αδικαιολόγητη αύξηση των τελών, ιδιαίτερα της παράδοσης και διαχείρισης αποβλήτων κατά «το εξωφρενικό ποσοστό του 50%». Τέλος, αναφέρθηκε η επιβολή της συγκεκριμένης αύξησης και στην ακτοπλοΐα από 1/1/2023, χωρίς να έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η προβλεπόμενη από τη σύμβαση παραχώρησης υπουργική απόφαση, γεγονός που συνιστά «σοβαρή παράβαση της σύμβασης παραχώρησης από την Cosco-ΟΛΠ».
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ναυπηγοεπισκευαστές θέτουν το θέμα αυτό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας. Στην αρχή του χρόνου ο ΣΕΝΑΒΙ αλλά και η Ενωση Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά (ΕΝΩΜΗΧΠΕ) είχαν στείλει επιστολή στον τότε υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη αλλά και στον πρωθυπουργό και ζητούσαν να εφαρμοστεί η απόφαση της ΡΑΛ 180/2020.
Στην επιστολή επισήμαιναν ότι για τη διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα μας «προάγονται συστηματικά μονοπωλιακές καταστάσεις, δηλαδή μιας και μόνης και μάλιστα μιας συγκεκριμένης εταιρείας σε κάθε λιμάνι», ενώ ενημέρωναν τον υπουργό Ναυτιλίας ότι γίνεται προσπάθεια από τον ΟΛΠ και τον ανάδοχό του να «τσουβαλιάσουν» και τα κατάλοιπα επισκευής πλοίων στη σύμβαση ΟΛΠ-αναδόχου, «επομένως και στο υψηλό κόστος που επιβάλλεται για τα λειτουργικά απόβλητα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας